AK Parti başörtülü vekilin arkasında duracak

AK Parti Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır, hacca giden kadın milletvekillerinin Meclis'e başörtüyle gelip gelmemelerinin kendi işisel tercihleri olduğunu, bunun önünde yasal ve İçtüzük engeli bulunmadığını belirterek, "Kararlarına saygı duyarız. Böyle bir konuda izin ve icazet olmaz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.10.2013 17:10 GÜNCELLEME 24.10.2013 17:10 Partiler
AK Parti başörtülü vekilin arkasında duracak

Satır, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, AK Parti'li 4 kadın milletvekilinin hacca gittiğini belirterek, "Hacca giden tüm milletvekillerimizi, kadın erkek ayrımı yapmadan, döndükten sonra hem bayramlarını kutlamak hem de haclarını mübarek etmek amacıyla aradım. Erkek milletvekilerimize nasıl 'Meclis'e nasıl geleceksiniz?' demediğim gibi, kadınlara da nasıl geleceklerini, başörtüyle gelip gelmeyeceklerini sormadım. Böyle bir şeyi ne kendime ne de onlara yakıştırırım. Onlar da bana böyle bir şey söylemediler" diye konuştu.

Türkiye'de yasal anlamda başörtüsüyle Meclis çalışmalarına katılınması önünde yasal ve İçtüzük engeli olmadığını ifade eden Satır, isterlerse başörtüsüyle Meclis'e gelebileceklerini, bunun tümüyle kendi kişisel tercihi olduğunu kaydetti. "Ben bir kadın milletvekili ve siyasetçi olarak kendilerini tebrik eder, 'hayırlı olsun' derim, yaptıklarının arkasında da dururum" diyen Satır, şunları kaydetti:

"Türkiye buna tabii ki hazır. Türkiye'de toplumsal bir mutabakat var. Bunlar, özgürlüklerden yana bir konudur. Ben buna bir engel görmüyorum. Türkiye de toplumumuz da hazır. Kadın ve başörtüsü üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum. Bu konunun siyasi malzeme olarak kullanılmasını da doğru bulmuyorum. Bu arkadaşlarımızın ve başörtülü bütün kadınların kendi tercihleridir. Biz saygı duymak durumundayız."

Satır, "Başörtüyle gelmek isteyen milletvekilleri gruba sorsalar nasıl bir karar çıkar?" sorusuna, "Bu bireyin tercihidir. Bireyin tercihiyle ilgili konuların soru cevap şeklinde olmasını doğru bulmam. Ama böyle bir hareket tarzını belirleyip buraya gelirlerse de kendilerinin arkasında dururuz. Kararlarına saygı duyarız. Böyle bir konuda izin ve icazet olmaz. Bu kişilerin kendi tercihleridir; başörtüsü takmak veya takmamak...Bu bir inanç veya kişisel tercih konusudur. Bize böyle bir şey sormadılar ama yaparlarsa da arkalarında dururuz. Bize sorarlarsa 'bu sizin takdiriniz, hayırlı olsun' deriz" karşılığını verdi.

Pantalon engeli

Satır, kadın milletvekillerinin pantalonla TBMM Genel Kurulu çalışmalarına katılmasının önündeki engellerin de aşılması gerektiğini belirterek, TBMM İçtüzüğü'nde kadın milletvekilleri için "döpiyes" ifadesinin yer aldığını hatırlattı.

Pantalon giyilmesinin önündeki engellerin de aşılması gereğine işaret eden Satır, "Bunlar Türkiye'de 21. yüzyılda, bugünde konuşulacak, gündem konusu olacak şeyler değil. 'Döpiyes' yazabilir ama pantalon etekler var. Bunu giydiğinizde kapıda size kontrol mu yapacaklar? Hayatın olağan akışı içinde olayları değerlendirmek lazım. Bu da öyle bir şeydir. Hayatın olağan akışı içinde, kendiliğinden yaşayarak geçirilecek konular bunlar..." diye konuştu.

AA