Şentop: CHP baştan ‘hayır’ demeliydi
Anayasa Mutabakat Komisyonu’nun akıbetiyle ilgili tartışmalar sürüyor.
ABONE OLTBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Anayasa Mutabakat Komisyonu için yaptığı, “kaldığımız yerden devam edelim” çağrısına komisyonun HDP ve MHP’li üyelerinden, “destek” geldi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, partilerin fikir değiştirmesi halinde komisyonun devam edebileceğini, aksi halde farklı kombinasyonlarla işin devam edeceğini söyledi.
Şentop, komisyonun Ak Parti’nin, “başkanlık sistemi” önerisi yüzünden tıkandığına ilişkin iddiaları değerlendirirken, partisinin bu öneriyi yeni gündeme getirmediğini anımsattı. 24. dönemde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na, “başkanlık sistemi” önerisini sunduklarını kaydeden Şentop, “CHP, komisyonun kurulmasına ‘evet’ demiş, komisyon kurulmuş, üç toplantı yapmış ama birden bire aydınlanmış ve Ak Parti’nin başkanlık sistemi önerdiğini mi öğrenmiş? Böyle bir durum yok. Bu bir nedense, CHP’nin baştan bu işe ‘hayır’ demesi lazımdı. Komisyon kurulurken, ‘siz önerinizi değiştirin, gelin’ demeliydi. Bu, bir bahane aslında. CHP’nin gerçekte böyle bir niyeti yok. Komisyonun çalışmayacağını düşünüyorsa, baştan ‘hayır’ demeliydi” dedi.
‘Farklı kombinasyon’
Ak Parti’li Mustafa Şentop, “CHP, HDP’nin taleplerine ‘evet’ diyor mu, bölgesel meclisler, özerklik ve yerel yönetimler önerilerine katılıyor mu? CHP’nin, dil ve vatandaşlıkla ilgili önerilerinde netlik yok. CHP’nin, vatandaşlıkla ilgili resmi önerisi ne bilmiyoruz, çünkü o zaman komisyona iki seçenekli vermişlerdi. CHP’nin bugün ortaya koyduğu tutum, kendi eksikliklerini, kusur ve kabahatini ortadan kaldırmak için kullandığı söylemdir. CHP’nin bugünkü modelden farklı öneride bulunma hakkı var da Ak Parti’nin yok mu? Evet sistem konusunda uyuşmuyoruz, ama başka konularda da uyuşmuyoruz. Bu değerlendirmeler kendi eksikliklerini, hazırlıksızlıklarını, kendi iç sorunlarını örtmek için uydurdukları temelsiz suçlamalardır” şeklinde konuştu.
Şentop, yeni anayasa çalışmalarının nasıl yürüyeceği konusunda bu haftayı görmek gerektiğini vurgulayarak, “Belki partiler, yapılan değerlendirme ve eleştiriler karşısında fikir değiştirir. Öyle olursa komisyon devam edebilir. Aksi halde bu iş farklı kombinasyonlarla devam eder. Anayasa yapma konusunda Ak Parti kararlılığını sürdürür” diye konuştu.
‘1 ay içinde çıkaralım’
Anayasa Mutabakat Komisyonu’nun CHP’li üyesi, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise daha önce uzlaşılan 60 madde ve yüksek yargıyla ilgili maddelerin değiştirilmesini teklif ettiklerini anımsattı. Önceki komisyonda bu maddelerin ihtilaf konusu olmadığına işaret eden Tezcan, “Gelin bunu bir ay içinde çıkaralım. Hiç olmazsa temel hak ve özgürlüklerle ilgili bölüm tamamlanmış olur” dedi.
“Yok tamamını değiştireceğiz, yeni bir anayasa yapalım” deniliyorsa bu konuda da söylediklerinin belli olduğunu ifade eden Tezcan, anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilemeyeceğini ve parlamenter sistemi savunmaya devam edeceklerini kaydetti.
Komisyon üyesi MHP afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak da CHP’nin “darbe hukukundan arınma ve parlamenter sistem esasına dayalı anayasa yenilenmesi çalışması” önerilerinin yanlış olduğunu bildirdi. Parsak, “Parlamenter sisteme göre çalışmaların yürütülmesi derseniz o zaman Ak Parti’ye, ‘başkanlık sistemi esasına dayalı çalışmaların yürütülmesi’ deme imkanını, HDP’ye de, ‘özerkliğe dayalı anayasa çalışmaları yürütülmesi’ deme imkanını tanırsınız. Parlamenter sisteme sahip çıkan, parlamenter sistemin güçlendirilmesi gerektiğini en çok savunan MHP ama bunu çalışma usullerinin belirlediği toplantıda değil yazım aşamasında müzakere edeceğiz, konuşacağız, kora kor mücadele edeceğiz” dedi.
Komisyon üyesi HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da komisyonu hemen dağıtmanın doğru olmadığını, başka yollar ve imkanların mutlaka denenmesi gerektiğine işaret etti. Sancar, “Yeni anayasa arayışından vazgeçilmesini de dayatmaları da doğru bulmuyoruz. Tartışmaları gölge boksu olmaktan çıkaralım” diye konuştu.