Şentop: CHP ve MHP bunun için karşı!
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Edirne’de yeni anayasa ve Başkanlık sistemini anlatmak için partililerle bir araya geldi.
ABONE OLTBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Dünya, bölge ve Türkiye’nin yeniden kurulduğunu belirterek, “Biz de bu yeniden kurulma aşamasında yeni anayasayı tartışıyoruz. Türkiye’de darbelerle beraber şekillenen anayasalar, devleti ve bu milleti belli bir anlayış ilezihniyet içerisinde kurmuş ve bu günümüz Türkiye’sini taşımıyor. Türkiye’nin üzerine dikilmiş bir elbise bugünün Türkiye’sini taşımıyor” dedi.
Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop partililere konferansı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Başkanlık sisteminin doğru bir sistem olduğunu söyleyerek, muhalefet partilerinin başkanlık sistemiyle ebediyen iktidar olamayacaklarını düşündüklerini kaydetti. Başkanlık sisteminde hükümetin sandıktan çıkacağını anlatan Şentop, “Şu an hükümet parlamento içinden çıkıyor. CHP ve MHP yüzde 50 oy alıp hükümet çıkaramayacaklarını düşündükleri için başkanlık sistemini istemiyorlar. CHP ve MHP’nin yüzde 50 oy almaları mümkün değil. Bu yüzden başkanlık sistemine karşılar. Neden karşı geliyorlar anlamış değilim onlarda çalışsın yüzde 50’yi geçsin sistem onlara da hükümet kurmayı veriyor. Bunun için karşı çıkıyorlar” şeklinde konuştu. CHP’den Anayasa Komisyonunda ’masadan kalmadık’ çıkışı
Dünya, bölge ve Türkiye’nin yeniden kurulduğuna ifade eden TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “Biz de bu yeniden kurulma aşamasında yeni anayasayı tartışıyoruz.Biz Türkiye’de siyasetin hukukun yeniden yapılanması olarak yeni anayasayı konuşuyoruz. Yenianayasa başlığı bizde devletin hukukun siyasetin yeniden inşa edilmesi demek. Bu bakımdan tam da zamanında olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, kendisini yeniden kurarken, kendisini yenilemek zorunda. Yani Türkiye, bir taraftan bölge için bir taraftan dünya barışı için uğraşırken, bir yandan da yeniden kendisini kurmak zorunda. Yeni anayasa mecburiyeti tam da burada çıkıyor. Türkiye’de darbelerle beraber şekillenen anayasalar, devleti ve bu milleti belli bir anlayış ve zihniyet içerisinde kurmuş ve bu günümüz Türkiye’sini taşımıyor. Bu zihniyet Türkiye’nin bütün potansiyelini kullanmasına fırsat vermiyor. Türkiye büyüdü bunları aştı ve artık elbise dar geliyor. 1960 darbesi ile Türkiye’nin üzerine dikilmiş bir elbise bugünün Türkiye’sini taşımıyor” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE SİYASİ İKTİDARI GARANTİ ALTINA ALMAK İSTİYORUZ”
Türkiye’de siyasi iktidarı garanti altına almak için başkanlık sisteminin şart olduğuna değinen Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, “Türkiye’de 7 Haziran’da bir seçim yaşandı bu seçimden bir hükümet çıkmadı. Nasıl çıkabiliyor koalisyonla. Neden koalisyon yapılmadı, denebilir. Siyasi partilerin parti görüşleri ve programları var Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri var. Diyelim ki CHP ile koalisyonumu düşünüyoruz, beraber hükümet kuralım mı? değinde ne yapacağız. AK parti programını uygulamayacak. CHP’de uygulayamayacak. İkisininanlaşa bildiği ortak hususlar varsa onlarla ilgili hükümet programı yapılacak. Bir karma bir çorba çıkacak ortaya. Dolayısıyla Türkiye’nin koalisyon hükümetleriyle mesafe alabilmesi pek mümkün değil. 7 Haziran tablosu bize gösterdi ki parlamenter sistem siyasi istikrarı garanti etmiyor. Hâlbuki başkanlık sisteminde siyasi istikrar garanti” dedi.
“TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK SİSTEMİ 50 YILDIR SÜREN BİR TARTIŞMA”
Başkanlık sisteminin Türkiye’de sadece Recep Tayyip Erdoğan’ın istediği için değil 50 yıldır tartışılan bir sistem olduğunu belirten Şentop, “Başkanlık sistemini kendi meseleleri gibi tartışamadıkları için başkanlık sistemini, Recep Tayyip Erdoğan istiyor diyorlar fakatbu sistem Türkiye’de 1961 yılından beri tartışılıyor. 1969 yılından bu yana parti programlarında başkanlık sistemi yer almış. Türkiye bunu 80’lerde bunu tartışmış, 90’larda tartışmış. Tayyip Erdoğan ortaokula giderken Türkiye’de başkanlık sistemi tartışılıyormuş. Dolayısıyla bunu Tayyip Erdoğan istiyormuş gibi çarpıtmak istiyorlar” dedi.
“YENİ ANAYASA KONUŞMANIN TAM DA ZAMANIDIR”
Şentop, Türkiye’nin yeni anayasa konuşmasının tam zamanı olduğunu söyledi. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir sorunla karşı karşıya olduğunu anlatan Şentop konuşmasında şunları söyledi:
“1984’den beri bu sorun var. Öncesinde 70’li yıllarda bu sorun belli boyutlarda yaşanıyordu. Daha da gerilerde bu bölgede Güneydoğu sorunu diyelim Kürt sorunu diyelim adına ne dersek diyelim bu sorun Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren yani 1924’ten beri farklı şekillerle ortaya çıkan bir sorun. Bugün Güneydoğu sorunu diye konuştuğumuz şey bugünün ya da birkaç sene öncesinin sorunu değil. 100 yıla yakın bir zamandır bizi meşgul eden bir sorun. Bugün Suriye ve Irak’ta yaşananlara bakarsa, Karabağ aynı şekilde bütün bunlar 3-5 sene öncesinin sorunları değil. Avrupa Birliği’nin kuruluşunda yer alan İngiltere AB’den çıkalım mı diye tartışıyor. Şunu anlatmaya çalışıyorum Türkiye’de yaşanan ve doğuda yaşanan sorunlar bugünün sorunu değil”