Resul Kurt ve Ali Tezel ÜLKE TV'de tartıştı
Ak Parti’den aday adayı olan Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt ile CHP’den aday olan Ali Tezel canlı yayında vatandaşın karnını doyurma kavgasına tutuştu.
ABONE OLAk Parti’den milletvekili aday adayı olan Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt ve CHP’den milletvekili aday adayı olan Ali Tezel aday oldukları partilerin sosyal güvenlik projelerini canlı yayında tartıştılar. Programda aynı zamanda HAK-İŞ Eski Başkanı Salim Uslu ve Gerçek Gündem Yazarı Mehmet Soylan’da görüşlerini ifade etti.
AİLE SİGORTASI YENİ BİR UYGULAMA DEĞİL
Her eve 600 lira ödeme yapılacağı iddiasının tamamen yanlış olduğunu, Aile Sigortası’nın 60 yıldır gündemde yer alan bir kavram olduğunu açıklayan Kurt, “Uygulama yeni bir uygulama değildir. Brezilya’da da bu sistem uygulanıyor. Aile Sigortası olmazsa olmaz bir uygulama değildir. Ak Parti zaten yoksula kaynak aktarmaktadır. Proje, popülist bir uygulamaya doğru götürülmektedir” dedi.
AİLE SİGORTASININ MALİYETİ 15 MİLYAR LİRA
Aile Sigortası projesinin kendisinin bir projesi olmadığını ve 1952 yılında uygulamaya başlanan projenin bir parçası olduğunu ifade eden Tezel, kendisinin projeye ufak katkılar sağladığını açıkladı. CHP’nin artık proje üreten bir parti olduğunu ve projenin maliyetinin 15 milyar lira olduğunu vurgulayan Tezel, GSMH’nin 1 trilyon lira olduğunu ve bu projenin bütçeye maliyetinin yüzde 1,5 olacağını açıkladı.
HERKESE 600 LİRA VERİLMEYECEK
Her aileye 600 lira para verilmeyeceğini, eğer evde 400 lira gelir varsa o aileye sadece 200 lira verileceğini kaydeden Tezel, sadece ailelerin gelirlerinin 600 liraya tamamlanacağını ifade etti. Yeşil kart alanların 11 milyon kişi olduğu, yeşil kartın geliri 96 liradan az olan kişilere verildiğini açıklayan Tezel, Brezilya örneği vererek, Türkiye’de insanların işlerinin olduğunu ama yoksul olduğunu açıkladı.
Ülkede öncelikle aç insanların karnının doyması gerektiğini, aile sigortası uygulamasının yeşil kart uygulamasından farklı olduğunu belirten Gerçek Gündem Yazarı Mehmet Soylan, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birisi olan ülkede fakirleri doyuracak kaynağın kolay bulunabileceğinin altını çizdi.
AİLE SİGORTASI ZATEN TÜRKİYE’DE UYGULANIYOR
Türkiye’nin geçmişten gelen sorun stoklarının olduğunu, Türkiye’nin bazen acil sorunları olabileceğini açıklayan Uslu, “Önemli olan ortaya çıkan problemleri iyi yönetmek ve insanları mağdur etmemektir. Herkesin sigortalı yapılacağının söylenmesi yanlıştır. Türkiye’de 14 farklı kurum 62 kalemde zaten bu uygulamaları yerine getiriyor. Yapılan yardımlar aile yardımı kapsamındadır. Bunların isminin farklı olması yeni olduğu anlamına gelmiyor” dedi.
Aile Sigortası’nın halkı aç bırakmayacağını, sosyal yardımların bu sigortadan farklı olduğuna işaret eden Tezel, insanlara verilen eşyaların onları doyurmayacağını ve insanlara para verileceğini açıkladı. Ak Parti’nin özürlülere aylık bağlanması uygulamasının doğru olduğunu ve takdir ettiğini açıklayan Tezel, bu yardımların yanında aile sigortasının da uygulanmasının gerektiğini açıkladı.
Türkiye’de yardım kalemlerinin fazla olmasının sebebinin farklı ihtiyaçlardan ve farklı kesimlerden kaynaklandığını açıklayan Soylan, yeni sigortanın kimseyi aç bırakmayacağını, bu uygulamanın halk arasında tartışılmasını ve kaynağın ortaya çıkartılması gerektiğini belirtti.
İNSANLARA PARA VEREREK SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ
İnsanlara para verilerek bütün sorunların çözülemeyeceği, bütün faktörlerle toplu halde bir iyileşme sağlanması gerektiğini vurgulayan Uslu, “Türkiye’de yapılan sosyal yardımlar, 30 OECD ülkesinden oran olarak daha iyi durumda. CHP kaynağı nasıl bulacağını söylemiyor” dedi.
Piyasa ekonomisinde iç piyasada bazı işletmelerin çöktüğünü, piyasaya ithal malların dolduğunu belirten Soylan, milli ekonominin güçlendirilerek, esnafın kazançlarıyla birlikte devletin gelirlerinin de artacağını söyledi.
TAŞERONLUK KALDIRILMALI
Belediyelerde çalışan işçilerin taşeron firmalardan kurtulması ve bu işçilerin kadrolaştırılması gerektiğine değinen Tezel, taşerona verilen yüzde 30 kar payının işçilere dağıtılmasının daha doğru olacağını sözlerine ekledi.
Tezel’in açıklamalarına itiraz eden Salim Uslu taşeronluk sistemin ve uygulamalarının bütün CHP’li belediyelerde de uygulandığını açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bazı bölümlerde kadrolaşma uygulamasına geçildiğini fakat bu işçilere Tezel’in iddia ettiği gibi ekstra ücret verilmediğini açıkladı. Taşeron uygulamasının bir sorun olduğunu ve Ak Parti dönemine başlatılmadığını açıklayan Uslu, hükümetin geçici işçilerle ilgili düzenlemelerinin çok faydalı olduğunu söyledi.
Taşeron işçilere sorulsa bütün işçilerin aynı parayı da alsa kamuyu tercih edeceklerini ifade eden Soylan, “Bunun nedeni sosyal haklar ve iş güvencesidir. Taşeron firmalarda sosyal güvenlik problemleri yaşanıyor ve bunların giderilmesi gerekir. Yoksa büyük problemler yaratır” dedi.
TORBA YASA ÖNEMLİ BİR ADIMDIR
Torba yasanının insanlar için bir fırsat olduğunu ve insanları büyük oranda rahatlatacağını açıklayan Kurt, torba yasada çalışanlar için ve işverenler için çok önemli düzenlemelerin yapıldığını ve bunun işsizlik oranlarını azaltmada olumlu katkılar sağlayacağını ifade etti.
Torba yasasına karşı olduğunu, yasanın daha çok işvereni koruduğunu ve işçileri korumadığını belirten Tezel, yapılan işveren indirimleriyle sermayeye kaynak aktarıldığını iddia etti. Tezel’in olayı saptırdığını, beraber kaleme aldıklarını sosyal güvenlik taslağının şimdi kendisi tarafından politik amaçla saptırıldığını söyleyen Kurt, Tezel’in kendi hazırladığı taslağa bile şimdi karşı çıktığını söyledi.