Yozgat Ak Parti'deki istifaların gerekçesi!

Yozgat'ta Merkez İlçe Başkanı Türkmen'in delege listesine tepki gösteren ve Yozgat il yönetiminden istifa eden 5 ismin istifa gerekçesi belli oldu. İşte gerekçe...

ABONE OL
GİRİŞ 18.11.2011 14:07 GÜNCELLEME 18.11.2011 14:07 Partiler
Yozgat Ak Parti'deki istifaların gerekçesi!

AK Parti İl Başkan Yardımcısı Av. Ergün Çiftçi, geçtiğimiz Pazartesi günü 5 arkadaşı ile birlikte AK Parti Genel Merkezi'ne gitmiş istifa ettiğini bildirmişti. Delege listelerine giremedikleri nedeniyle istifa ettikleri öne sürülmüştü. Çiftçi'nin yerel gazeteye yaptığı açıklamada parti içerisinde delege listesi hazırlanırken parti tüzüğüne aykırı davranıldığı ortaya çıktı.

AK Parti İl Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanlığı görevini yürütürken, Pazartesi günü 5 arkadaşı ile birlikte istifa eden Çiftçi, istifa gerekçelerinin delege listesine girememeleri ile ilgili olmadığını, aslında bütün partililerin haklarının gasp edildiğini, parti tüzüğünün hiçe sayıldığını öne sürdü.

Çiftçi, 'Parti tüzüğünün 29 ve 30’uncu maddesi ve kongre hizmetlerinin 12. maddesi ilçe delegelerinin nasıl seçileceğini açıkça gösterir. Burada il başkanı ve ilçe başkanı oturdular 400 kişilik listeyi seçtiler. Bu listede ben olmuş olsam bile aynı tepkiyi yine gösteririm. Çünkü bizim bütün partililerin hakları gasp edilmiş, tüzük hiçe sayılmıştır” dedi.

19 Kasım Cumartesi günü yapılacak olan AK Parti Merkez İlçe Kongresi öncesinde Partiden istifa eden AK Parti İl Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Çiftçi, yerel basında çıkan bazı haberlerin istifa gerekçelerini tam anlamıyla yansıtmadığını söyledi.

İSTİFANIN DELEGE YAZILMAMIZLA İLGİSİ YOK

Çiftçi, Yozgat Haber Gazetesini ziyaret ederek istifa gerekçelerini anlattı. Çiftçi, 5 arkadaşıyla istifa ettikten sonra son 3 günde yerel basında çıkan haberlerde istifa gerekçelerinin tam olarak yansıtılmadığını bildirdi. Çiftçi “Biz kesinlikle delege listesinde adımız almadı diye istifa etmedik. Hepimiz il yönetim kurulu üyesi, başkan yardımcısı ve yürütme kurulunda görev alan arkadaşlarız. Bizim ilçe delege listesinde yer alıp almamamızın bir önemi yok. Eğer öyle bir gerekçe olmuş olsaydı il delege listesinde yazılmamış olmamız bir gerekçe belki olabilirdi” dedi.

DELEGE LİSTESİ PARTİ TÜZÜĞÜNE AYKIRI HAZIRLANDI

İstifa etmelerinin en önemli gerekçesi olarak ilçe delege listesinin hazırlanmasındaki usulsüzlüğü gösteren Çiftçi, şu açıklamaları yaptı: “Parti tüzüğünün 29 ve 30’uncu maddesi ve kongre hizmetlerinin 12. maddesi ilçe delegelerinin nasıl yapılacağı açıkça gösterilir. Burada 29. madde ilçe delege dağılım listesinden hazırlanmasından bahseder, ilçe delege dağılım listesinde mahalle ve köy listesi vardır. Her mahalleye ve her köye kaç delege düşer bunun hesabı yapılır. Bu genelde Genel Merkez tarafından almış oldukları oy’a göre yapılır. Biraz teknik bir konu olduğu için genelde Genel Merkez bunu hazırlar gönderir. Ardından seçim ile delege olarak seçilirler. Burada Dayılı köyüne 2 delege, Sarıhacılı köyüne 2 delege düşer. Delege dağılım listesinden şimdiye kadar geçen haftaya kadar bizim haberimiz olmadı. Delege dağılım listesinde Dayılı köyünden 65 kişi var. Listede 18 tane Açıkgöz, 10 tane Bal, 9 tane İbiş, Sarıhacılı Köyünden Türkmen soyisminde 21 kişi toplam 40 kişi var. Sarıhacılı İlçe Başkanının köyü, Dayılı İl başkanının köyü. Burada tüzüğün 29 ve 30. maddelerine tamamen aykırı delege listesinin hazırlanmasından dolayı biz istifa ettik.

19 Kasım Cumartesi günü yapılacak olan AK Parti Merkez İlçe Kongresi öncesinde Partiden istifa eden AK Parti İl Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Çiftçi, delege listesi hazırlanırken parti tüzüğünün hiçe sayıldığını savunarak, şu açıklamaları yaptı: “Parti tüzüğünün 4. maddesi aynen şunu söyler, parti demokratik ilkelere saygılıdır. Ben kişilerin siyasal haklarını garanti altına amaçlamayı hedefler. Şimdi siyasal haklar kişinin özgünce kendi seçimini yapabilmesidir. Demokrasinin temelinde seçim vardır. Hangi kişiye teveccüh edeceğini kullanırlar. O şekilde siyasal hakkını kullanırlar. Parti içi demokraside de partililer hangi ilçe hangi il başkanını seçeceklerini kendi demokratik özgür, siyasal haklarını kullanarak seçerler. Burada il başkanı ve ilçe başkanı oturdular 400 kişilik listeyi seçtiler. Bu listede ben olmuş olsam bile aynı tepkiyi yine gösteririm. Çünkü bizim bütün partililerin hakları gasp ediliyor. Eğer usulüne uygun olarak seçim yapılmış olsaydı seçime karşı herkesin boynu burada incedir. AK Parti olarak biz desteğimizi halktan almışız. Başbakanımız eğer bu kadar güçlüyse arkasına halkı aldığı için güçlüdür. Halkın oyuyla geldiği için güçlüdür. Burada biz sadece Yozgat’ta böyle bir başbakanı temsil eden kişiler olarak kalkıp ta bu seçimi bizim partililerimizin siyasal haklarını geri plana atıp kağıt üzerinde kendi tanıdıklarımızı, eşimizi, dostumuzu, makamımızı korumak için yazarsak AK Parti’ye yakışmaz."

KENDİLERİNE OY VERECEK LİSTEYİ HAZIRLADILAR

Çiftçi hazırlanan listenin 'al gülüm ver gülüm' mantığıyla hazırlandığını söyleyerek 'Burada ilçe delegeleri aynı zamanda il delegesi olarak da gelir. Burada al gülüm ve gülüm var. Beraber sana oy verecek 400 delegeyi hazırlayalım. Bunların içerisinde 120 kişide buna oy versin. Sonuçta çıkacak bu. Şu anki ilçe başkanı demokratik bir seçimle 3 defa seçilme hakkı vardır. Yasal hakkıdır. Burada AK Parti isminden çıkılmış oluyor.' dedi

Çiftçi  bu işin içersinde olanları tarafsız olmadığını iddia ederek artık partide durmayı gerektirecek ortam kalmadığını bu söylerle anlattı: "Burada eğer güçlü olmak istiyorsan kendini halka ve üyelerine kabul ettirmen gerekir. Ancak o zaman etkili olabilir, o zaman Yozgat’a bir faydası olur. Ben ancak o zaman bunların tarafsız olduğunu, gerçekten Yozgat’ta Ak Partiyi temsil ettiklerine inanırım. Bu ortamda benim partide çalışmamı gerektirecek bir ortam kalmadı. O yüzden biz istifa ettik. Teşkilat birlik beraberlik, karşılıklı güvendir. Her şeyden önemlisi bir hukukçu olarak kendi yaptığımız mesleğe de aykırı düşüyor."

USULSÜZLÜK VARSA GENEL MERKEZİN İPTAL YETKİSİ VAR

Çiftçi mevcut ilçe yönetiminin tutumu karşısında istifaları dışında elinden gelen bir şey olmadığını ve takdirin genel merkezde olduğunu şu sözlerle anlattı:  "Cumartesi günü seçimde aday teke düşer mi orası bizi ilgilendirmiyor. Bu genel merkezin tamamen takdirindedir. Varsa bir usulsüzlük burada kongre yönetmeliği de açık parti tüzüğü de açık. Bir usulsüzlük varsa genel merkezin delege listesini ve seçimi iptal etme yetkisi vardır. Ama şu aşamada bizim delege listesini iptal etme gücümüz yok. Dolayısıyla benim istifa dışında yapacak başka bir şeyim kalmadı. Parti içerisinde bu yanlışlıkları düzeltmeyi yapabilseydim istifayı değil başka işleri yapardım."

KİMSE UYGUNLUKTAN BAHSEDEMEZ

Çiftçi, delege listesinde tespit ettikleri usulsüzlüğü de anlattı. Çiftçi  "Milletvekilleri seçilmiş olan ilçe başkanları ve belediye başkanları doğal delegedir. Bunlar zaten seçimle geldikleri için doğal delegedir. Ama 400 delege birilerinin himmetiyle oraya yazılan kişilerdir. Delege listesini incelediğinizde, Yukarı Nohutlu mahallesinde ikamet eden nüfusu oraya kayıtlı olan biri hiçbir alakası olmadığı halde bir köyde delege olarak gösterilmiş. Bu şekilde bir sürü tüzüğe aykırılıklar var. Hiç kimse kalkıp da bu delege listesinin uygun olduğunu iddia edemez. 65 tane Dayılı köyünden delege olmuş olması tek başına zaten bu seçimin yapılmadığını gösterir. Ben seçim işleri başkanıyım. Böyle bir seçim olmuş olsa benim haberim olurdu." dedi

Çiftçi demokratik seçimlerde en kötü işin seçimlerin tartışılması olduğunu söylerek sözlerine şunları ekledi "Türkiye’de çok partili seçim yapıldı. Bir demokrasi tarihinde seçimler hiçbir zaman tartışma olmamıştır. Seçimin tartışıldığı bir ortamda demokrasiden bahsedilemez. Eğer seçim şaibeliyle demokrasiden bahsedilemez. Parti içi demokrasilerden bahsedilirken genel başkanımız bu hususta o kadar çok hassas davranıyor ki çünkü Türkiye’nin geçmiş olduğu süreç belli. Bu süreçte Başbakanımız halkı arkasına aldığı için bu kadar güçlü durabiliyor. Yoksa ağır olan şu günde başbakanımız bu gücü başka türlü olmazdı. Yozgat’ta bu usule aykırılık var. Benim tepkim o. Başka yerlerde nasıl yapılıyor onu ben bilemem."

PARTİMİZE DE YOZGAT’A DA ZARAR VERİR

Yozgat AK Parti il ve ilçe yönetiminin tavrını da eleştiren Çiftçi'nin iddiaları çok konuşulacak türden! Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir işin temeli sağlam olsun ki oradan yükselebilsin. Temel çürük olunca siz ne kadar isteseniz de yükselemez. Bir faydası olmaz. Yozgat’a da bir faydası olmaz. Ben bunu kabul etmiyorum. Ben seni ilçe başkanı seçiyim sen beni il başkanı seç. Bu kabul edilemez. Normal sistem neyse ona göre yaparsın. Bizim istifa etmemizin gerekçeleri bunlar. Yoksa benim ilçe delegesinde adımın geçip geçmemesinin hiçbir önemi yok. Zaten usulüne uygun olarak böyle bir seçim yapılmış olmuş olsaydı delege zaten beni seçmedikçe kalkıp da bu gerekçeyle istifa etmem kadar saçma bir şey olmazdı. Sen il başkan yardımcısın delege olarak seçime giriyorsun, partililerin il başkan yardımcısı olmama rağmen delege olarak seçmiyor. O zaman zaten benim istifa etmeme gerek yok, bırakıp gitmem lazım."

Çiftçi delege listesinin al gülüm ver gülüm mantığıyla hazırlandığını söyledi. Çiftçi sözlerini şöyle tamamladı: "Bu şekildeki bir seçim al gülüm ver gülüm şeklindeki delege listesinin hazırlanması partiye en büyük zararı veriyor. Bizim partimizin parti tüzüğünün 4. maddesi açık. Biz sırtımızı halka dayamışız. Biz özgür siyasal hakların kullanılmasına dayamışız. Amacımız hedefimiz bu. Türkiye’de herkesin siyasal haklarını özgürce kullanılmasını istiyoruz.”

KAYNAK : Yozgat Haber