Dolara en büyük darbeyi onlar vurdu

Dolar tarihi zirvenin ardından 'tarihi hızda' düşüşe geçti. Bu hızlı değişimin arkasındaysa adeta bir 'finans savaşı' yatıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2016 16:35 GÜNCELLEME 08.12.2016 17:21 Piyasalar
Dolara en büyük darbeyi onlar vurdu

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

Önce aniden yükselen, ardından hızla düşüşe geçen dolar fiyatları son haftalarda en çok konuşulan konulardan.

Dolar, ABD'de 8 Kasım tarihinde yapılan seçimlerde sürpriz bir şekilde Donald Trump'ın seçilmesiyle tüm dünyada yükselişe geçti. Türkiye'de ise daha hızlı yükseldi. Art arda yapılan 'Türk Lirası' çağrısından sonra ise adeta 'türbülansa' girdi. 

Peki, dolar/TL paritesindeki bu hızlı değişimin perde arkasında ne yatıyor?

'PİYASA GEVŞEMEDEN OLDU'

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen ile dolardaki bu ani değişimin sebeplerini konuştuk. Çekçen, doların 3.08 seviyesinden kısa sürede 3.60'a gelmesinin ilginç bir durum olduğunu ifade etti. Yükselişin sadece Trump'ın zaferiyle açıklanamayacağını belirten Çekçen, ''Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları, olağanüstü hal durumu ve AB ile ilişkiler doların böyle bir tepki vermesine neden oldu. Trump sonrası piyasa gevşememişti. Bu gelişmeler de art arda gelince alımlar arttı'' dedi.

Çekçen ayrıca, Merkez Bankası'nın artırıma gittikten hemen sonra AB'nin Türkiye ile müzakereleri dondurması faktörünün de doları kuvvetlendiren bir diğer etmen olduğunu ifade etti.

'KURUMLAR TÜRK LİRASI BEKLENTİSİNİ DESTEKLEDİ'

Dolar/TL paritesinin bu denli yükselmesi her ne kadar kriz dedikodularına neden olsa da, art arda gelen çağrı ve hamleler etkisini gösterdi. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere devlet yönetimindeki isimler vatandaş ve kurumlara ellerindeki dövizleri bozdurma çağrısı yaptı. Bu çağrıdan sonra vatandaşlar döviz bürolarına koşarken, Borsa İstanbul, Türk Hava Yolları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu gibi kuruluşlar da işlemlerini TL üzerinden yapma kararı aldı.

Burada kurumların faktörüne dikkat çeken Adnan Çekçen, ''Hane halkının elindeki miktar böylesi bir düşüşe bu kadar etki etmez. Ancak TL çağrısına büyük kurumların destek vermesi 'Türk Lirası'na talep artacak' beklentisini destekledi.'' şeklinde konuştu. Çekcen, varlık barışı çağrısının da dolardaki düşüşte etkili olduğunu belirtti.

Çekçen ayrıca, küresel bir dolar hareketinin mümkün olabileceğini, bu yüzden dolardan etkilenmemek adına uzun vadeli planlar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.