Türk seramikleri dünya turu hazırlığında

Türk sanatçı ve akademisyenlerin Anadolu hikâyeleri anlattığı seramik eserler dünya turuna çıkıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 13.03.2012 13:07 GÜNCELLEME 13.03.2012 13:07 Plastik Sanatlar
Türk seramikleri dünya turu hazırlığında

Jülide Karahan'ın haberi

Eserler, Seattle'da sergilendikten sonra Kanada ve Amerika'nın çeşitli şehirlerini dolaşacak ve mayıs başında Türkiye'ye dönecek. Yönetmenliğini Ahmet Turgut Yazman'ın yaptığı Göbeklitepe belgeseli de sergiyle birlikte gösterilecek.

İnsan ilk duyduğunda çok seviniyor. Türkiye sınırları içindeki hikâyelerden derlenen bir şeylerin -örneğin bir serginin- başka ülkelerin sınırları dâhilinde görünür olmasına... Hele ki bu sergi, bir sürü ülkeyi dolaşacaksa... Serginin ismi 'Tolerans', malzemesi seramik. Ama bir irkilti: Neden tolerans? Yani hoşgörü ve müsamaha gibi iki güzide kelime dururken sözlükte... Serginin küratörü Işık Gençoğlu'na soruyoruz bunu. Cevabı: "Hiç bu yönden bakmamıştık ama meselemiz hoşgörü. Bu temanın topraklarımıza, kültürümüze ve değerlerimize birebir uyduğuna inanıyoruz. Anadolu'dan çıkan hikâyeleri hepimize mal etmek için çizgisiz ve ünlemsiz bir proje düşledik. Bizi biz yapan değerlerden biri olan toleransın bize yol göstermesini istedik. İngilizcesini göz önünde bulundurmuş olabiliriz. Ama sonuçta Seattle, bizim için bir fırsat! Anlatmak, anlaşılmak, anlamak, anlaşmak, ilişikte olmak için..."

Sergi, Seattle'daki National Council Of Education For The Ceramic Arts (Ncceca) tarafından 25-31 Mart tarihleri arasında 46.sı düzenlenecek 'On the Edge' temalı konferansın paralel etkinliklerinden biri. Hatta 5.000'den fazla katılımcı ve 30.000'den fazla ziyaretçinin yer alacağı konferansın tek Türk etkinliği...

Sergide; Beril Anılanmert, Bingül Başarır, Burcu Karabey, Deniz Onur Erman, Dilek Aydıncıoğlu, Ebru Zarakolu, Elhan Ergin, Erdal Tusun, Funda Özkan, Güngör Güner, Hasan Başkırkan, Hüseyin Özçelik, K.Deniz Pireci, Mustafa Tunçalp, Mutlu Başkaya, Reyhan Gürses, Sevim Çizer, Tuğba Ülker, Türker Özdoğan, Ufuk Tolga Savaş ve Zehra Çobanlı'nın seramik çalışmaları yer alacak. Her biri bir Anadolu hikâyesini anlatan... Örneğin sütlük, örneğin üç dilim ekmek... Bire bir Anadolu... "Hiç kuşkusuz hikâyesi en bol topraklardan biri Anadolu... Güçlü, doğurgan ve mutlu hikâyelerin ev sahibi... Araştırmacıların iştahla, heyecanla üstünde çalıştığı hâlâ temiz, hâlâ özgün ve özel toprakların adresi." diyor ve ekliyor Gençoğlu: "Bizler, Anadolu'da yaşamış ve yaşayan eski ve yeni dünyaların kesiştiği kültürler ışığında geliştik, gelişiyoruz. En önemlisi, yaşanmışlıkların seramiği nasıl etkilediğini bizzat görüyor, biliyor, deneyimliyoruz. Ve bunu tüm dünyayla paylaşmak istiyoruz."

(Zaman)