Adana'da dolandırıcılık operasyonu
Adana'da 3 kişi, kendilerini petrol bakanının yeğeni olarak tanıtıp restoran sahibini dolandırmak isterken yakalandı.
ABONE OLOlay, merkez Çukurova ilçesi Adnan Menderes Bulvarı üzerinde meydana geldi. İddiaya göre, Josep Desire Bany (36), Joel Lionel Gramand (28) isimli Fransız vatandaşı bir hafta önce Adana'ya geldi. İdris Demboue (20) isimli Ruanda vatandaşı ise 3 gün önce Fransızlara tercümanlık yapmak için Adana'ya geldi. 3 yıldır İstanbul'da yaşadığı için iyi derecede Türkçe bilen Demboue, Fransızların yanına gelerek onlara tercümanlık yapmaya başladı.
Adana'da buluşan 3 kişi, Adnan Menderes Bulvarı'nda bir restoran işletmecisini dolandırmak istedi. Adı açıklanmayan işletmeci, "Yabancı 3 müşterim elinde çok miktardaki parayı satmak istiyor" diyerek polisi aradı. İhbar üzerine harekete geçen Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro ekipleri, Fildişi Sahilleri Petrol Bakanı'nın yeğeni olduğunu ileri süren 3 kişiyi takip etmeye başladı. Zenciler bu arada müşteriye Fildişi Sahilleri'nden geldiklerini Petrol Bakanı'nın yeğeni olduklarını ve BM'nin kendilerine yardım için yüklü miktarda para verdiğini kendilerinin Adana'da restoran zinciri kurmak istediklerini söyledi.
Ancak 3 kişi BM'nin verdiği paranın özel bir koruması olan kara para olduğunu ancak özel kimyasal kullanarak paranın normale çevrildiğini söyleyerek, yanlarında getirdikleri bir miktar kara parayı kimyasal kullanarak normal paraya çevirdi. Restoran sahibi bu paraları alarak birini döviz bürosuna birini ise bankaya götürerek bozdurdu. Banka ve döviz bürosu sorun çıkarmadan parayı bozdurun restoran sahibi paranın gerçek olduğunu gördü.
Zenciler ise bu paradan yanlarında 14 bin Euro kadar olduğunu, bunun 7 bin Euro'sunu çevirecek özel kimyasal olduğunu, 7 bin lira daha verilmesi durumunda kara parayı çevirecek kimyasalı getirtebileceklerini söyledi.
Ancak bunun üzerine polisi tekrar arayan restoran sahibi zencilerin dolandırıcı olduğuna inandığını belirterek polisin gelmesini istedi. Bu arada, şüpheliler yanlarında 130 bin Euro daha getirdiklerini, bu parayı 80 bin lira karşılığında kendilerine verebileceklerini söyledi. Bunun üzerine restorana gelen polisler 3 kişiyi yanlarında bulunan iki çanta ile birlikte gözaltına aldı. Çantanın içinden yüzlerce siyah renkli kağıt çıktı.
Türk polisinin bu güne kadar 3 kez karşılaştığı dolandırıcılık yönteminin şüphelileri emniyetteki ifadelerinin ardından "nitelikli dolandırıcılıktan" adliyeye sevk edilecek.
DOLANDIRICILIK NASIL YAPILIYOR?
Üzeri yapıştırıcı ve ayakkabı boyasıyla kaplanmış, sahte olmayan 200 Euro ve 100 dolarlık banknotlar, sahte paraların üzerine konuluyor. Gerçek olan bu paralar, kimyasal solüsyonlara batırılarak üzerindeki boyadan arındırılıyor. Gözlerine kestirdikleri avlarına parayı elden çıkartmak istediklerini, TL'ye ihtiyaçlarını olduğunu bildirip, piyasadan düşük fiyatla dövizi bozdurabileceklerini söylüyor. İstedikleri parayı aldıktan sonra sahte para basılı kartonlarla, onun üzerindeki boyayı temizleyeceğini söyledikleri solüsyonu veren dolandırıcılar ortalıktan kayboluyor.