Ramazan sofraları için önemli ipuçları
İftarda hangi yemekleri tercih etmeli? Sofrada mutlaka bulunması gerekenler nelerdir? İftar ve sahurda nelere dikkat etmek gerekir?
ABONE OLBTA’nın Sağlıklı Yemekler Şefi Mark Decker, oruç tutanların dikkat etmesi gerekenleri listeledi. Ramazan sofraları için altın öneriler verdi.
“İftar ve sahur sofralarınızda tercih ettiğiniz yemeklerin Ramazan dışındaki beslenme tarzınızdan çok farklı olmaması gerekir.
İftar ve sahur arasındaki beslenme, büyük oranda sebze, meyve, işlenmemiş/doğal karbonhidrat kaynakları (tam tahıllar, patates vs.), daha az miktarda kırmızı et, beyaz et, deniz mahsulleri, az miktarda az yağ ve az şeker içeren ürünler ile gerçekleşebilir.
Tozşekerin yerine doğal tatlandırıcıların (bal, pekmez, hurma, kurutulmuş meyve vs.) beyaz unun yerine tam tahılların (tam buğday unu vs.), katı yağın yerine ise kaliteli bitkisel yağların (zeytinyağı vs.) tercih edilmesi çok daha uygundur.
Kompleks karbonhidratlar (tam tahıllar grubu, bakliyatlar, patates, meyve ve sebze) yani yüksek oranda lif içeren gıdalar çok faydalıdır. Tok tutarlar.
Sahurda, tok tutan, lifli gıdalar tercih edilmelidir.
İftarda ilk olarak taze sıkılmış meyve, sebze suları, çorbalar içmek çok iyi bir tercihtir.
İftarda sıvı tüketiminden sonra en iyisi bir yarım saat mola verip, ondan sonra katı gıdalara devam etmektir.
Hurma çok iyi bir enerji kaynağı olup vücudumuzun günlük ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaktadır. İftar sofrasında mutlaka yer almalıdır.
Yeterli su/sıvı tüketimi çok önemlidir.
İftar ve sahur arasındaki beslenmenin yüzde 51’i çiğ sebze, meyve ve ceviz çeşitlerinden oluşabilir. Genelde hayvansal ürünleri azaltmak daha faydalıdır.
Pişirme yöntemi olarak, mümkünse daha çok haşlama, buğulama, buharda, fırında pişirme, ızgara tercih edilmelidir. Az yağlı seçenekler tercih edilmelidir.”