Saksıya çiçek nasıl dikilir? Çiçek nasıl budanır?

Her mevsim çiçekler için farklı bir döngüdür. Kış ayları çiçekler kendilerini uyku moduna alırken, ilkbahara yakın dinlenme modundan çıkarlar. Çiçek dikimi ve budaması yapacağınız zaman hangi yöntemleri uygulamanız gerekir? Bu soruya yanıt arıyorsanız, işte yanıtları...

ABONE OL
GİRİŞ 25.02.2020 09:16 GÜNCELLEME 25.02.2020 09:32 Pratik Bilgiler
Saksıya çiçek nasıl dikilir? Çiçek nasıl budanır?

Çiçek yetiştirilmesi için ilgilenen kişinin yeterli bilgiye sahip olması gerekir. Dikilen çiçeğin hangi koşullarda nasıl dikeceğini bilmek çok önemlidir. Dikme işlemi, çiçek yetiştirmek için ilk temek adımdır. Saksı ebatını, toprak çeşidini ve sulama miktarının ölçüsünü bilmeniz sizlere kaliteli bir bakımın kapılarını açacaktır. Peki, çiçek dikimi nasıl olmalıdır? Budama işlemleri nasıl yapılmalıdır? Merak ettiğiniz işlemleri ayrıntılı bir şekilde haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz...

ÇİÇEK SAKSIYA NASIL DİKİLMELİ?

- Altı delinmeli saksılardan alınız. Delikleri açmak için tornavidayı delik yerine bastırarak arkasından çekiçle vurunuz. 

- Doğal toprak satın alınız. İçeriğinde mineralleri ve kendiliğinden nemli olan bu toprak bitkiniz için oldukça verimli olacaktır. 

- Topraktan az miktarda saksının içine dağıtınız. Sonra bitkiyi  bir elinizle dibine kadar  bastırarak narince tutunuz. (kıpırdatmayınız)

- Diğer elinizle ve ya birinin yardımıyla üzerine toprak eklemeye devam ediniz. Her toprak ekledikten sonra toprağın üzerine parmaklarınızla aşağı doğru basınç uygulayınız.

- Bitkiyi tutmaya devam ediniz ve saksının ağzı dolana kadar toprak eklemeye devam ediniz. Toprağı aşağı doğru itekledikçe yerin açıldığını göreceksiniz. 1 paket doğal toprak bu işlem için yeterli olacaktır.

Eğer bitkinin dallarında kırık yerler varsa ip ile olanları sağlam olanlara bağlayarak dik durması için sabitleyiniz.

- Son işlemde saksı altlığına taşırmayacak kadar su koyunuz. Bitkinin ihtiyacı varsa suyu içine çekecektir.

Not: Çiçeğin özelliğine göre evde koyacağınız bir yer seçiniz. (güneş gören veya karanlık)

Saksıdaki çiçeklerinizin içine şeker ilave ediniz. Şeker çiçeklerinizi besleyecektir. Sirke de ilave ederseniz eğer sineklere engel olacaktır.

BUDAMA YAPARKEN;

İri dalların kesimi veya yalnızca yaprakların temizlenmesidir. Kış aylarına özgü olan budama işlemi; meyvesiz filizlerin tamamını ve meyve vermiş filizlerin 2/3’ünü kesiniz. Soğuk olmayan ılıman zamanlarda ise derinlemesine bir budama işlemi için çitin en kalın köküne kadar kesebilirsiniz. Fakat bunu yaparken havanın -5 derecenin altında olmamasına dikkat ediniz. Çiçeklenme mevsiminde deformasyona uğrayan çiçeklerinizin çürüyen veya kopmaya yüz tutmuş dallarını steril bir bıçak veya makasla kesiniz.