Paranın sahte olduğu nasıl anlaşılır?
Ülkemizde oldukça fazla sahte paranın basılması üzerine birçok kişi gerçek ile sahte para arasındaki farkı bilmekte zorlanır. "Yasemin.com" olarak sizlere sahte paranın nasıl anlaşılacağı bilgisini sunacağız.
ABONE OLSahte paraların oldukça fazla basılması ile birlikte hayatımızın zorlaştığı dönemler aynı zamanlarda büyük riskler taşımaktadır. "Yasemin.com" olarak sahte paranın nasıl anlaşılacağı ile alakalı hayatınızı kolaylaştıracak pratik yöntemleri sizlerle paylaşıyoruz.
İşte, sahte parayı anlamanın pratik önerileri...
- Kağıt Türk lirasını ışıkta baktığınızda paranın üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün silüetinin gözükmesi gerekir. Eğer gözükmüyorsa o para sahte demektir.
- Paranın gerçek mi değil mi diye anlamanız için kağıda dokunmanız bile yeterli olacaktır. Sahte para kağıt kadar yumuşak iken gerçek paranın belli bir yoğunluğu ve ağırlığı vardır.
- Her banknotun üstünde parlak renkte emniyet şeritleri bulunur. Üzerinde şerit bulunmayanlar sahte paradır.
- Türk lirasının ön tarafında “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası”ibaresi kabartmalı yazılmıştır. Bu kabartma baskısının olmadığı para sahtedir.
- Türk lirasını aşağı yukarı çevirdiğinizde sayının yazdığı kısımda paranızın değeri neyse o sayının değerinin yansımasını görmeniz gerekmektedir. Eğer aynı değerde yansıma görmüyorsanız para sahtedir.
- Gerçek paranın ortasında renkli ve şekil değiştiren kısımlar yer alır. Ve şeridin üzerinde TL yazmasına dikkat ediniz.
- Gerçek paranın hem üstünde hem altında milimetrik yazılan, ancak yakından bakıldığında fark edilecek paranın değerinin (miktarının) yazdığı harflerden oluşan bir mikro yazının olması gerekir.
- Banknot ışığa tutulduğunda, köşelerinin önündeki görüntü ile aynı köşenin arkasında kalan görüntü birbirini tamamlayarak paranın miktarının kaç olduğunu gösterir.
- Gerçek paraların üstünde, görme engelliler için yapılmış kabartma değerler vardır. Buna denk gelmiyorsanız paranın sahte olma olasılığı yüksektir.