Domatesin çürümesi nasıl önlenir? Domates güvesi nasıl önlenir?

Domates güvesi domateslerin en çok maruz kaldıkları sorunlardır. Özellikle mevsim değişiklerinde düzenli bir bakıma ihtiyaç duymaktadırlar. Aksi halde tatları yenmeyecek acılıkta olup hem kendilerine hem de size zarar verebilir ve çabuk çürümeye başlarlar. Peki, domates güvesi nasıl önlenir? Domatesin çürümesi nasıl engellenir? İşte, yanıtlar...

ABONE OL
GİRİŞ 15.10.2019 08:09 GÜNCELLEME 15.10.2019 11:04 Pratik Bilgiler
Domatesin çürümesi nasıl önlenir? Domates güvesi nasıl önlenir?

Domates güvesi özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde çok fazla görülmekte ve gün geçtikçe bu bölgelerdeki domates güvesi artmakta ve yaygınlaşmaktadır. Neredeyse 1 yıl içerisinde gerçekleşen bu yaygınlaşmanın domateslerin kökenine varan zararlar verdiği gözlenmektedir. Market, pazar, manav gibi yerlerden aldığınız domatesler, çabuk bozulmaktadır. Bunun nedeni saklama yöntemini yanlış yapmanız veya yapısının deforme olmasından kaynaklı olabilir. Peki, domates güvesinden kurtulmanın yolları nelerdir? Domatesi en iyi saklama koşulları nelerdir? Domatesin çabuk çürümesi nasıl engellenmektedir? Çözüm yolları nelerdir? Merak ettiğiniz yanıtlar için haberimizin içeriğine göz atınız...

DOMATESİN ÇÜRÜMESİ NASIL ENGELLENİR?

Market, pazar, manav gibi yerlerden aldığınız domateslerin, çürümesini önlemek için koparılan saplarının olduğu kısımları aşağıya gelecek şekilde bekletiniz. Bu sayede nem ve hava girişi engellenir ve domatesin çürümesi önlenmektedir.
Oda sıcaklığında bekletilen domatesler de buzdolabında saklanan domateslere oranla daha uzun süre dayanmaktadır.

DOMATES GÜVESİNE ÇÖZÜM YOLLARI

- Domatesleri kullanmayıp kaldırdığınız kutu, sepet veya kiler gibi ortamlarda muhafaza ederken mutlaka üstlere güve kovan sprey sıkınız. Domatesleri yemeden önce bol suyla yıkamayı unutmayınız.

Domates güvesi (tuta) için feromon tuzağını kurunuz. Bir feromon kapsülünün etkisi 6 hafta sürmektedir. O nedenle her 6 ayda bir yerine yenisi alınız.

- Su tuzağı sayesinde de domates güvelerini yakalayabilirsiniz. 40-60 cm'lik su dolu kapların içerisine birkaç damla bulaşık deterjanı damlatınız. Kenarlarına, feromon kapsülleri koyunuz. Feromona gelen güveler suya düşerek ölmektedir.

- Çatı şeklinde delta tuzaklar kurunuz. Taban kısmına yapışkan levha yerleştiriniz ve üzerine feromon kapsülü koyunuz. Feromona gelen zaralılar yapışkan levhaya yapışacaktır.

Feromon tuzağını google'da aratarak, ilgili internet alışveriş sitesi sayfalarından tedarik edebilirsiniz.