Elleri yıkamanın püf noktaları nelerdir? Tam teşekküllü el temizliği nasıl yapılır?

Koronavirüsün yayılması nedeniyle hijyene önem arttı. Vatandaşların ellerini gün aşırı yıkamaları virüsün etkisini pasifleştiriyor. Bu nedenle doğru el yıkamanın aşamalarına bir göz gezdirelim. Doğru yöntemle el temizliği nasıl yapılır?

ABONE OL
GİRİŞ 18.03.2020 07:00 GÜNCELLEME 18.03.2020 08:53 Pratik Bilgiler
Elleri yıkamanın püf noktaları nelerdir? Tam teşekküllü el temizliği nasıl yapılır?

Eller yalnızca kirli olma halinde yıkanmamalıdır. Aksine gün içerisinde kullanım sıklığına göre yıkama gerçekleştirebilirsiniz. Daimi temizlik daimi hijyeni de beraberinde getirmektedir. Örneğin; üstünkörü el yıkamak, elinizdeki bakterilerin tamamının yok olmamasına neden olabilir. Parmaktaki yüzük altının bollaştırılarak yıkanması basit gibi görünen ama ayrıntılı yıkama koşullarından biridir. Öncelikle el temizliğindeki ayrıntıların neler olduğunu öğrenerek tam teşekküllü bir hijyen için ilk adımı atabilirsiniz. Doğru şekilde yapılan bir el temizliği ile alakalı bilgileri siz değerli okuyucularımıza aktarıyoruz. İşte, el temizliği ile alakalı bilinmesi ve uygulanması gereken püf noktalar...

DERİNLEMESİNE EL TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?

Öncellikle elleri suyun altında tutunuz. Antibakteriyel katı veya sıvı sabunu ıslak elinizde köpürtünüz.

Daha sonra köpüğü avuç içlerinden, el üstüne, parmak aralarına ve en son parmak uçlarına doğru ovuşturunuz. Durulama aşamasında; aynı sıralama ile dairesel bir şekilde ellerinizi köpürterek durulamayı sonlandırınız.

Elinizin kirine göre yıkama sayısını ikiye çıkartabilirsiniz.

ANTİBAKTERİYEL JEL İLE SON VE DERİN DOKUNUŞ!

Eller yıkandıktan sonra, musluk çevirmeli başlık ise peçete yardımıyla kapatınız. Bataryalı musluk ise üzerine su dökerek dirseğiniz yardımı ile kapatabilirsiniz. Musluğu kapattıktan sonra yanınızdan ayırmadığınız antibakteriyel jelinizden elinize bir kaç damla sıkınız ve her yerinize iyice yediriniz. Derinlemesine temizlik için ellerinizi günde  ortalama 8 defa ellerin yıkanması gerekir.

MİKROORGANİZMALARA FIRSAT VERMEYİN!

Merdiven korkulukları, telefon ankesörleri gibi ortak kullanılan aletlerde, bilgisayar klavyelerinde ve mouselerinde çok miktarda mikroorganizma bulunmaktadır. Kullanım sonrası ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyiniz.