Reis gıda'dan önerililer ''pirinç satın alırken''
Pirinç alırken nelere dikkat etmeliyiz Reis gıda bizler için araştırmış.
ABONE OLDünya tahıl üretiminde buğday ve mısırdan sonra üçüncü sırayı alan pirinç, çeltiğin tekniğine uygun olarak kavuzlardan soyulup çeşitli parlatma işlemleri yapılarak, kırık ve ham taneleri içinden alınarak elde edilen dane üründür. Dünyaya Çin'den yayılan pirinç, insanlığın en eski temel besinlerinden biridir. Pirinçte fiyat ve kalite farkındaki en önemli etkenlerden biri yöredir.
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetişen ve ithal edilen ürünlerin yörelerine göre özellikleri vardır. Yöresel özellikler pişme ve lezzet farklılıkları şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bazı yörelerin ürünleri çabuk bozulmakta ve nem içermektedir. Türkiye'de pirinç tüketimi üretimin üç katıdır. (Tüketim 750 bin ton, üretim 200- 250 bin ton) Amerika başta olmak üzere Avustralya, İtalya, Mısır, Çin, Tayland, Pakistan, Hindistan'dan ithalat yapılmaktadır ve pirinç ithalatı 1982'den beri kronikleşmiştir.
1998 yılına kadar işlenmiş (soyulmuş) pirinç olarak alınan ürünler son iki yıldır çeltik halinde alınmaktadır. Ülkemizde işlenen ürünler daha fazla pirinç elde edebilmek ve maliyetleri aşağıya çekebilmek için işleme standartlarının dışında kırık tanesi daha fazla, ham tane oranı yüksek, taneler üzerinde çizgiler kalmış ve kaba nitelendirilecek şekilde işlenip pazara sunulmaktadır. İthalatçıların bu tutumu karşısında daha önceleri yurdumuza gelen işlenmiş pirinçleri paketli ürün yaptığımızdan o günleri arar hale geldik.
Pirinçlerin içerisinden kepek, kırık tane, çizgili taneler (mandık) ve kavuz çıkmaktadır. Bu şekilde işlenmiş ürünleri, kırık tane ve yabancı maddeleri almak için eleyip ya da fotoselden (optik ayırıcıdan) geçirterek lekeli tanelerden ve taşlardan ayıklatıyoruz. Bu, artı maliyet getiriyor ( % 20- 30 fiyat farkı vererek özel işleme yaptırıyoruz).