Oktay Usta’nın mutfak sırları

Oktay Usta'nın mutfak sırlarını uygulayarak mutfakta harikalar yaratabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 01.05.2010 10:26 GÜNCELLEME 01.05.2010 10:26 Pratik Bilgiler
Oktay Usta’nın mutfak sırları

Çikolatayı eritmek için, çikolatayı bıçak yardımıyla mümkün olduğu kadar küçük parçalara ayıralım. Küçük bir tencereye veya sos kabına alalım. Daha büyük bir tencereyi biraz suyla doldurup, çikolata tenceresini bu tencerenin üzerine yerleştirelim ve kısık ateşte suyu ısıtalım. Çikolata su buharı ile eriyeme başlayacaktır. Çikolatanın yarısı eridikten sonra, su buharının üstünden alalım ve devamlı karıştırarak kalan kısmının da erimesini sağlayalım.

Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, sosun kokusunu daha da belirgin kılar.

Çikolatayı mikrodalga fırında da eritebiliriz. Orta sıcaklıktaki mikrodalga fırını 2 dakikaya ayarlayıp, çikolatanın eriyip erimediğini kontrol edelim. Çikolatanın cinsine ve büyüklüğüne göre süreyi ayarlamamız gerekir. Acı çikolata uzun sürede, beyaz çikolata ise kısa sürede erir.

Erimiş çikolata ustalık gerektirir. Çok ısınmasını ya da topaklaşmasını önlemek için,kırılmış çikolata parçalarını biraz sıcak kahve içine koyup erimeye bırakalım, iki tat birbiriyle uyum içindedir. İster pastada ister krema yaparken kullanabilirsiniz.

Çikolata sosu hazırlarken içine biraz kahve konursa, tadı çok daha değişik olur.

Hazırladığımız kekin üzerine çikolata sosu dökeceksek, çikolataya biraz tereyağı koyalım.

Kesilmiş pastanın kurumaması için, yanına yarım elma koyup üzerine örtelim.

Pasta yaparken kullanacağımız meyvelerin uzun süre dayanmaları için, toz şekere bulamalıyız.

Pasta yaparken içine koyacağımız üzümlerin dibe çökmesini istemiyorsak, hamura katmadan önce tereyağına bulayalım.

Rulo pasta hamurunu pişirmek için, fırın ısısı ortanın üzerinde olmalıdır. Kuruyan ve sertleşen hamur iyi sarılmayacağı için, hamuru 15-20 dakika gibi kısa bir süre pişirip çıkaralım. Hamur fırından çıktıktan sonra, bıçakla tepsiden kurtaralım. Rulonun rahat sarılması içinde, yağlı kağıtla birlikte saralım.

Tart hamuru hazırlarken kullanacağımız su çok soğuk olmalıdır. Çünkü su çok soğuk olursa, hamurun içindeki yağın erimesini engeller ve hamur pişince kat kat ve gevrek olur.

Tart hamuru hazırlarken topak topak olursa, üzerine 1 adet yumurta sarısı ekleyip iyice yoğuralım.

Tart hamurunun çatlamasını önlemek için, buzdolabından çıkardığımız soğuk tereyağını kullanalım.

Tart hamurunu kolay yoğurmak için, tereyağını küçük parçalara keselim.

Tart hamurunun pişerken biraz kabarıp yumuşak olması için, hamura amonyak tuzu veya onun yerine yarım kahve kaşığı karbonat koyalım.

Tart hamurunun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için, hamuru naylon bir poşete koyup merdaneyle yuvarlak açalım.

Tartımızı pişireceğimiz zaman tart kalıbımızı, özellikle fırın tepsisine koyalım. Suyun rutubeti hamurun yumuşak olmasını sağladığı için de, fırına su dolu bir kap koyalım.

Turtayı, pandispanya hamurundan yapacaksak; hamura, yumurtalarla un çırpıldıktan sonra 30 gram erimiş soğuk tereyağı katalım ve iyice karıştıralım. Hamuru iyice karıştırdıktan sonra pişirirsek, pandispanyanın ortası tekerlek gibi daha kolay kesilir.

Meyveli tart yaparken fırında erimemesi için, tartın üzerine tam kıvamında olgunlaşmış meyvelerden dizelim. Olgunlaşmamış meyvelerdeki tanin miktarı fazla olduğundan, pişince tadı ekşiyebilir.

Pandispanyayı pişireceğimiz kalıbın kenarlarını yağlamayalım. Yağlarsak kenarlar kaygan olacağı için, hamur aşağı kayar ve ortası çok kabarır.

Fırında pişirdiğimiz pandispanyanın tepsisini, iyice kabarıp katılaşıncaya kadar yerinden hiç oynatmamalıyız. Üzeri fazla kızardığı halde henüz pişmemişse, üzerine yağlı kağıt örtelim.