Türkiye'de bu kadar bal üretiliyor mu?
Türkiye’de aylardır Bal reklamlarını ekranlardan izliyor. Hemen hemen her kanalda çıkan bal reklamları ayda 100 bin ton bal sattırdığı iddia edildi. Peki Türkiye’de bu kadar bal üretiliyor mu?
ABONE OLTürkiye’de son aylarda çıkan bal reklamları bal üreticilerini de şaşırttı. Kanal 7 muhabiri Emine Okumuş İstanbul Bal Üreticileri ile görüştü.
Mart ayı ile birlikte dışarı çıkan arılar Haziran Temmuz’a kadar bal üretiyor. Balın doğal üretim şekli dışında laboratuvarda üretilen ballar insan sağlığını tehdit ediyor.
Bal’ın yapımı ile ilgili bilgiler veren İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı Uzman Biyolog Yalçın Sezer Piyasada arısız bal üretildiğini dile getirerek “Arı olmadan bal üretiyorlar. Arısız bal, tadıyla, kokusuyla gerçek bala o kadar benziyor ki ancak laboratuvardaki testle gerçeğinden ayırt ediliyor.” dedi.
GDO’su değiştirilmiş mısır unundan elde edilen şuruplarla yapılan tatlandırmalarla balın kıvamı attırıldığını aktaran Sezer “Arısız balın ham maddesi glikoz. Şurup şeklinde hazırlanan ürüne polen veya renklendirici katılıyor. “ diyerek sözlerini sürdürdü.
Glikozlu sahte bal renk ve şekil olarak gerçeğiyle aynı. Balın gerçek olup olmadığını evde anlamak için ise tek yol var. “Katılaşıyor ve şekerleniyorsa o bal gerçektir.
Şanlıurfa’nın Karacadağ bölgesinde bal üretimi yapan köylüler ise kimsenin kendilerinden bal almadığını Karacadağ’da üretilen balın bölgede satıldığını belirterek “Ayda 100 bin ton değil Urfa’da Türkiye’de bulmak çok zor. Piyasada satılan balın çoğu sahte laboratuvar ortamında üretilmiş olabilir.” diye konuştu.
Arı olmadan sahte bal üreten sahteciler, tüketicinin hem cebine hem de sağlığına zarar veriyor. Çünkü sahte bal kanserojen madde içerdiğinden ciddi hastalıklara davetiye çıkarıyor.
TV reklamlarında yayınlanan bal satışına Şanlıurfa genelinden günde 1,5 ton sipariş verildiği öğrenildi.
sanliurfa.com