Yeni havalimanı uzay üssü gibi

3. havalimanında kullanılacak teknolojiler ortaya çıkıyor. Uzay üssü gibi projede yolcular SMS’le karşılanacak.

ABONE OL
GİRİŞ 16.06.2017 05:58 GÜNCELLEME 16.06.2017 05:58 Projeler
Yeni havalimanı uzay üssü gibi

Türkiye’nin en büyük projelerinden 3. havalimanında çalışmalar son sürat devam ederken, teknolojik özellikleri de gün yüzüne çıkıyor. 2018 yılı sonlarında ilk fazının açılması planlanan havalimanı adeta bir teknoloji üssü olacak. Yolcuların SMS’le karşılanması, self check-in, self bag drop (bagajını kendin bırak), yüzden tanıma, her yerde dijital kiosk ve gösterge ekranları havalimanında görülecek yeni teknolojilerden bazıları.

En son teknoloji

Yolcu deneyimini üst düzeye çıkaracak teknolojiler için 57 kişilik bir ekip çalışıyor. Bilgi teknolojileri altyapısı için de yaklaşık 200 milyon euro yatırım yapılması planlanıyor. İGA İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, nesnelerin interneti, giyilebilir teknoloji, LTE, kablosuz internet, beacon, bluetooth teknolojilerinin hepsinin yeni havalimanında yolcu deneyimini artırmak için kullanılacağını söyledi. Bu teknolojilerden elde edilecek verilerin harmanlanıp bir haritaya döküleceğini de dile getiren Keskin, bunun da perakende ve yeme içme mekanlarınca kullanılabileceğini kaydetti.

Çok akıllı bir havalimanı üzerinde çalıştıklarını aktaran Keskin, “İlk fazında bir yılda 90 milyon yolcu ağırlayacağız. 100 bin de çalışanı var. Buradaki insan hareketliliği, operasyonun sevk ve idaresinin üstesinden teknoloji olmadan gelmeniz mümkün değil. Dünyada sıfırdan yapılan bu kadar büyük bir havalimanı yok. En yeni ve en teknolojik havalimanı olacak. Her yerde büyük ekranlar, dijital panolar yer alacak. Yolcular, uzay ve teknoloji üssüne girmiş hissine kapılacak” diye konuştu.

Çok sıkı güvenlik

Hüseyin Keskin, güvenlikten başlayarak insana dokunan teknolojilere yer vereceklerine de işaret ederek, “Havalimanında terminal girişi ve kritik bölge geçişlerinde kurulacak yüz tanıma sistemleri suçlu veritabanı ile eşleştirme yaparak, şüphelileri terminal girişinde hava tarafına geçmeden tespit edecek. Video analiz destekli kameralarla sahipsiz bagajlar ve şüpheli hareketler otomatik olarak kontrol altına alınacak. Yüksek sayıda çalışanı olacak havalimanının girişlerinde ve kritik bölge geçişlerinde çalışan personel için parmak izi ve avuç içi damar biyometrisi kimlik tanıma için tesis edilerek güvenlik bir üst seviyeye çıkartılacak” bilgisini verdi.

SMS de atacak

İGA’nın mobil uygulaması bulunduğunu da aktaran Keskin, şu anda iç kullanımda olan uygulamayı geliştirmek için devamlı çalıştıklarını söyledi. Keskin, “Havalimanı faaliyete geçince herkesin kullanımına açılacak. Bu uygulama indirip telefonda kullananı tanıyacak. Seyahat için evinden çıkarken onu SMS’le uyaracak, ‘çok trafik var metroyu ya da raylı sistemi kullanın’ gibi. Ya da ‘yolculuğunuza 10 saat var, İstanbul’da hava yağışlı, köprü bakımda’ gibi kısa mesajla uyarılar gönderecek. Aracınızla gelirken 18 bin kapasiteli otopark için teklif sunacak” bilgisini verdi.

Keskin, kablosuz internette yine Atatürk Havalimanı’ndakine benzer bir uygulamanın geçerli olacağını belirterek, belli hızda belli dakikaya kadar internetin ücretsiz olacağını kaydetti.

Kuyruklar bitecek...

Mobil işaret, yüz ve sesten tanıma teknolojileri kullanacaklarını belirten Keskin, şunları söyledi:

“Yolcuları bunaltacak kalabalıkları ortadan kaldıracağız. Check-in noktalarında kuyrukları azaltmak için self check in, bagaj için self bag drop teknolojilerini uygulamaya koyacağız. Self bag drop’la kendi başınıza kimse olmadan bagajınızı tartıp işlem yapabileceksiniz. Binlerce çalışanımız da giyilebilir teknolojiden yararlanacak. Akıllı saat ya da akıllı bandlarla birbirleriyle iletişim kuracak. 1.4 milyon m2’lik bir alanda teknikerlere bu teknolojilerle hemen ulaşılabilecek, en yakın olan hemen sorunu çözecek. Çalışanlar da tam teknolojik olacak” diye konuştu.

Milliyet