Şehir hastanesi için meteor pazarlığı

Kamu özel işbirliğinin örneği olarak birbiri ardına açılan şehir hastaneleri için bankaların uzay önlemi aldığı ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.10.2017 12:58 GÜNCELLEME 25.10.2017 12:59 Projeler
Şehir hastanesi için meteor pazarlığı

Bankalar hastane için para verirken ‘Hastaneye meteor düşerse zarar devletin mi firmanın mı’ diye sormuş.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘hayalim’ niye nitelediği ve İstanbul, Mersin, Yozgat, Adana’da tek tek hayata geçirmeye başladığı ve yenilerinin planlandığı şehir hastaneleri, İstanbul’da düzenlenen sağlık sektöründe kamu özel işbirliği (PPP) alanında dünyadaki tek etkinlik olan 3. Kamu Özel İşbirliği Zirvesi’nde masaya yatırıldı. Finansmanını özel sektörün üstlendiği, devletin de kiracı olduğu sistemle hayata geçen şehir hastanelerinin ele alındığı zirvede, ilk finansman süreçlerinin zorluğu zirveye damgasını vurdu. 

HER DETAYI SORDULAR

Hastanelerin 2006 yılında planlandığını ve ihale aşamasına 2010 yılında geldiğini ifade eden Av. Ramazan Ariturk, ihale süreçleri öncesinde bankalarla yaşanan finansman pazarlıklarında her türlü detayın ele alındığını ifade ederek, “İhale için finansman konusunda bir ara bankalar ile firmalar arasında ilginç diyaloglar geçti. Hatta ‘Bir hastanenin üzerine meteor düşerse, zararı kim karşılayacak’ sorusu gündeme geldi. Bankacılar bu konuda yetkili devlet mi yoksa inşaatı yapacak firma mı öğrenmek istedi. Birkaç gün de bu konu hattında konuşuldu” dedi.

Zirvede konuşan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Özdemir ise, 2015’den 2016 yılına geçişte dünya genelinde PPP yatırımlarında yüzde 37 düşüş gözlemlendiğini söyledi. 

KAYNAK : Star