'Boğazın gerdanlığı' için çalışmalar hızlandı

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü olacak "1915 Çanakkale Köprüsü" için boğazın her iki yakasındaki kara bağlantı noktalarında tamamlanan sondajların ardından çalışmalar hızlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 31.01.2018 11:37 GÜNCELLEME 31.01.2018 11:51 Projeler
'Boğazın gerdanlığı' için çalışmalar hızlandı

Bölgede, kuru havuz imalatları kazı çalışmaları ile köprü kule  kesonlarının oturacağı alanlarda deniz dibi tarama çalışmaları tamamlandı.

AA muhabirinin Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinden edindiği  bilgilere göre, Anadoluyakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya mevkisi ile Avrupa  tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına inşa edilecek köprü, Çanakkale  Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek.

 

 

2 bin 23 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680  metrelik yaklaşım viyadükleriyle köprünün toplam uzunluğunun 4 bin 608 metre  olması öngörülüyor.

"2x3" şeritli olarak trafiğe hizmet verecek köprünün tabliyesi ise  yaklaşık 45,06 metre genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte olacak. Tabliyenin her  iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları yapılacak.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ORTA AÇIKLIKLI ASMA KÖPRÜSÜ

Tamamlandığında "dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü"  unvanına sahip olacak köprü için 2 yaklaşım viyadüğü, 4  betonarme viyadük, 10  alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli  ebatlarda menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6  ücret toplama istasyonu inşa edilecek.

Boğazın gerdanlığı olarak nitelendirilen köprünün inşaatının  başlamasıyla birlikte bölgedeki şantiye kurulum çalışmaları hızlandı.

Kuru havuz imalatları kazı çalışmaları tamamlanıp grobeton ve seçme  malzeme tesviye çalışmalarına ise devam ediliyor. Köprü kule kesonlarının  oturacağı konumlarda deniz dibi tarama çalışmaları da tamamlandı. Asma köprüde ve  otoyol güzergahında yapılacak proje çalışmaları ise görevli ekiplerce sürdürüyor.

19 Aralık'ta başlanan kamulaştırma çalışmaları ise sürüyor.

"BÖLGEMİZİ ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUMA TAŞIYACAK"

Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, köprünün, Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan ulaşım hattında  Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde çok önemli konuma taşıyacağını söyledi.

Yılmaz, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek  köprünün temelinin 18 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan  Binali Yıldırım tarafından atıldığını hatırlatarak, bölgedeki sondaj  çalışmalarının tamamlanmasıyla fiziki çalışmalara başlandığını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da  katılımıyla Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki FORCE Technology Test  Laboratuvarı'nda bir süre önce yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Rüzgar Tüneli  testinin başarıyla tamamlandığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Köprümüz gün gün, adım adım tamamlanacak. Kara noktalarındaki  işlemler devam ediyor. Rüzgar testini de köprü başarıyla tamamladı. Bölgemizde  esen en kuvvetli rüzgarın katbekat üstü hızdaki rüzgara dayanabilecek bir güce  sahip olacak bu köprü. Şu anda hem Avrupa kıtasındaki Gelibolu noktasında hem de  Asya kıtasındaki Lapseki noktasında çalışmalar sürüyor. Gelibolu'da fiziki  çalışmalarımız hızlandı. Lapseki'de de fiziki çalışmalar başlayacak."

Yılmaz, ekiplerin bölgede şantiyelerin kurulacağı noktaları  belirlediğine de değinerek, "Şantiyelerin kurulmasıyla birlikte harç  karıştırılmaya başlanacak. Bunun beraberindeki süreçte köprünün inşasıyla ilgili  çalışmalar hızlı bir şekilde başlamış olacak. Biz verilen tarihte köprünün  tamamlanacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Çanakkale'ye bir boğaz köprüsü gerekliliğinin yaklaşık 30 yıldır  konuşulduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Rüzgarlı havada ulaşım duruyordu, herkes isyan ediyordu. Çanakkale'de  30 yıldır 'boğaz köprüsü olması lazım, yapılması lazım' diyoruz. Ama nasip  bugünlereymiş. Nasip AK Partihükümetineymiş. Köprü lazım diye sürekli konuştuk.  Bütün siyasetçiler konuştu. Yeni değil ki 30 yıldır sürekli konuşulan konuydu bu.  Köprünün temelinin atılmasıyla beraber elbetteki bölgede faaliyette bulunan hem  esnafımız hem de vatandaşımız büyük bir memnuniyet içinde. Bölgemize çok büyük  katma değer kattı, katmaya da devam edecek. Hem Gelibolu tarafında hem de Lapseki  tarafında her anlamda hareketlilik sağlayacak. Bu hareketlilikle beraber hem  bölgenin turizmine, hem ekonomisine önemli fayda sağlayacağını düşünüyoruz."

KAYNAK : AA