Köprü ve otoyollar halka açılıyor!

Hükümet iptal edilen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili yeni yöntem arıyor. Koç-UEM ve Ülker'in teklifini düşük buldukları için ihaleyi iptal ettiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Belli bir oranda halka açabiliriz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.02.2013 06:58 GÜNCELLEME 24.02.2013 12:47 Projeler
Köprü ve otoyollar halka açılıyor!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Koç Holding, Ülker ailesinin şirketi Gözde Girişim ve Malezyalı UEM'in 5.7 milyar dolar verdiği otoyol ve köprü özelleştirmesinin iptalinin ardından halka arz sinyali verdi.

Köprü ve otoyol ihalesini rakamı az buldukları için iptal ettiklerini söyleyen Erdoğan, "Teklif edilen tutar en alt olarak belirlediğimiz rakamın bile çok altında.

Özelleştirmede başka adımlar var, bunlardan biri de halka açmaktır. Belki belli bir oranı halka açabiliriz" dedi.

DÜNYADA DA BÖYLE

Başbakan Erdoğan'ın işaret ettiği halka arz modeli dünyada da sıkça kullanılıyor. Tekeli önlediği için birçok ülke otoyolları işletme hakkı devri yerine, bir şirket kurup onu halka açarak özelleştiriyor.

Oluşan fiyata göre de yatırımcılara blok satış yapılıyor. Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde belli bir oranda halka açılan şirketler daha sonra özelleştirme yoluyla özel sektöre devredildi. İtalya'da otoyolların sadece yüzde 30'u bir şirketin elinde. Kalan bölüm ise halka açık.

Fransa'da 2005'te yapılan özelleştirmeyle üç şirket otoyolların yüzde 80'ini elinde bulunduruyor. Japonya'da ise 2001'de dönemin Başbakanı Juniçiro Koizumi tarafından başlatılan süreçte 6 şirket kuruldu. 2005 yılında yapılan özelleştirmede gelirlere göre farklı şirketler kuruldu ve buna göre satış yapıldı.