'Mutlaka sahur yapın ama hemen uyumayın'

Bu yıl Ramazan ayının uzun yaz günlerine denk gelmesi, sıcak günlerde tutulacak uzun süreli oruçlar hakkında birçok soruyu da beraberinde getiriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.08.2009 16:13 GÜNCELLEME 24.08.2009 16:13 Püf noktaları
'Mutlaka sahur yapın ama hemen uyumayın'

Bu soruları sizin için Özel Üsküdar Yunus Emre Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sahure Özay'a yönelterek kendisinden altın değerinde tavsiyeler aldık.

SON ANDA YİYİN
Uzun yaz günlerinde tutulan oruçlarda sağlığın olumsuz etkilenmemesi için neler yapılması gerektiğine dair sorumuza Özay; günde üç öğün yemeğin Ramazan'la birlikte iki öğüne düştüğüne dikkat çekerek vücut metabolizmasının alışık olmadığı bu durumun etkilerini en aza indirebilmek için uzman diyetisyenler olarak mutlaka sahura kalkılmasını tavsiye ettiklerini belirtti. Yaz günleri dolayısıyla vücudun sıvı kaybının da fazla olacağına işaret eden Özay, sahur yemeği için şu tavsiyelerde bulundu: "Oruçlu kalma süresi uzun olacağından sahur, mümkün olduğunca geciktirilmeli fakat yenen yemeğin hazmedilebilmesi için sahurun ardından hemen uyumayıp vücuda hazım için bir süre verilmeli. Sahurda hazmı zor olan yağlı ve ağır yemekler değil; hafif ama doyurucu, tokluk hissi veren gıdalar alınmalı. Tokluk hissi veren gıdalardan biri de hurmadır; hurma, içerdiği fruktoz ve proteinle vücuda enerji verir. Bu sebeple sahurda yenecek olan birkaç hurma oruç süresince daha az zorlanmamıza yardımcı olacaktır. Sahur yemeğinde aşırı çay tüketiminden de kaçınmalı, daha çok suya ağırlık vermelidir çünkü çay, idrar söktürücü özelliğiyle sıvı kaybını tetikler."

Sahure Özay, uzun açlık ve susuzluk sonrası geçirilen ağır iftar öğünlerinin hem kilo almayı tetikleyeceğini hem de sağlığı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Bu riskin önüne geçilmesi için iftarı hafif bir tempoyla açtıktan sonra yemeğe bir ara verilmesi gerektiğini, uzun saatler aç kaldıktan sonra bir anda çok fazla yemek yemenin zararlı olacağını da söyledi. Ramazan'da ağır yağlı ve hamur işi yiyeceklerden de uzak durulmasını tavsiye eden Sahure Özay, iftar yemeğinden başlayarak sahura kadar azar azar ve sık sık yiyerek vücut metabolizmasını koruyabileceğimizi vurguladı. Ramazan'da baklava gibi ağır tatlıların yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi ve meyve tüketiminin de unutulmaması gerekiyor. Özay ayrıca, hurmanın sahur sofralarında olduğu gibi iftar sofralarında da bulunması gerektiğini söyleyerek iftarda yenecek birkaç hurmanın sindirime yardımcı olacağını da belirtti.

MEYVE TÜKETİN
Diyetisyen Sahure Özay; Ramazan ayında en çok ihmal edilen konulardan birinin de meyve tüketimi olduğuna dikkat çekerek iftar ve sahur arasında mutlaka meyve yemek gerektiğini, meyvelerin içerdiği vitaminler ve doğal şekerin Ramazan ayında vücuda büyük fayda sağlayacağını dile getirdi. Hazmı kolaylaştıran meyvelerin aynı zamanda oruç sırasında yaşanan sıvı kaybının getireceği zararların da önüne geçebilecek miktarda sıvı içermesi göz önünde bulundurulması gereken başka bir nokta.

ORUÇ DİYET DEĞİLDİR
Modern zamanların tutkulu alışkanlıklarından biri de diyet… Son yıllarda o kadar ileri dereceye götürüldü ki bu konu, orucun dahi bir diyet fırsatı olarak değerlendirilebileceği dile getirildi. Diyetisyen Özay, orucun bir diyet stili olarak görülemeyeceğini ve oruç ile diyetin birbirinden farklı şeyler olduğunun altını çizerek diyetin de aç kalmak anlamına gelmediğini, zaten vücudun da böyle bir diyeti kabul etmeyeceğini aktardı.
ÇAY YERİNE SU İÇİN
- Mutlaka sahura kalkın
- Sahurda aşırı çay tüketiminden kaçının, suyu tercih edin
- Sahurda birkaç hurma yiyin
- Sahurdan hemen sonra uyumayın
- İftar yemeğini ara vererek iki öğün şeklinde yiyin
- Aşırı yağlı ve hamur işi yiyeceklerden kaçının
- Hafif tatlıları tercih edin
- Meyve tüketmeyi unutmayın
- İftardan sahura kadar bol sıvı alın
- İftar sonrası ara öğünleri yapmayı ihmal etmeyin
- Spor yaparken temponuzu çok yükseltmeyin

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BÜYÜK FIRSAT
RAMAZAN ayının sigarayı bırakabilmek için iyi bir fırsat olduğu da uzmanlar tarafından özellikle ifade ediliyor. Oruç tutacak sigara tiryakileri, Ramazan'ın bu yıl yaz günlerine denk gelmesinden dolayı da günün yaklaşık üçte ikisini sigara içmeden geçirecek. Bu durumun günün geri kalan kısmında da devam ettirilmesinin çok da zor olmayacağına değinen uzmanlar, nikotin ihtiyacının patlıcan ve marul gibi besinler tüketerek de giderilebileceğini söylüyor. Ayrıca et yemekleri yerine sebze ağırlıklı yemeklerin de tiryakilerin sigara isteğini azaltacağı aktarılıyor.