Cünüpken oruç tutulur mu? Gusül abdestsiz tutulan oruç 61 gün kefaret gerektirir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ''cünüpken oruç tutulur mu'' ve oruçluyken rüyalanmak kefaret gerektirir mi? sorularına yanıt verildi. Peki cünüplük oruç tutmaya engel midir? Gusül abdestsiz oruç tutmak, 61 gün kefaret gerektirir mi? İşte tüm bu soruların cevabı...

ABONE OL
GİRİŞ 03.04.2023 10:48 GÜNCELLEME 03.04.2023 10:48 RAMAZAN
Cünüpken oruç tutulur mu? Gusül abdestsiz tutulan oruç 61 gün kefaret gerektirir mi?

Her Ramazan’da olduğu gibi bu Ramazan’da da orucu bozan ve bozmayan durumlarla alakalı bir takım sorular merak ediliyor. Bazı sorular televizyon programlarında sorulurken, bazıları ise sorulamıyor. Peki cünüpken tutulan oruç geçerli midir? Cünüpken oruç tutulur mu ve 61 gün kefaret gerektirir mi? Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı bu soruların cevaplarını verdi.

Cünüpken Oruç Tutulur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ‘Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372)’’ açıklamalarına yer verildi.

Oruçlu İken Rüyalanmak veya Cünüp Olarak Sabahlamanın Hükmü Nedir?

Oruçlu iken rüyalanmak olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır. Çünkü bu durumda namaz terk edilmiş olur.

(İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372). Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazanda imsaktan sonra sabah namazı vakti içinde yıkandıkları bilinmektedir (Buhârî, Savm, 25).

Oruçluyken Elle Tatmin Olan Kimsenin Orucu Bozulur mu?

Oruç, nefsin isteklerinden bilinçli olarak uzak durma yönüyle bir irade eğitimidir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde etkili bir yoldur. Şehevî arzularına mağlup olanların bu irade eğitiminde başarısız oldukları ortaya çıkar.
Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.
Elle tatmin olmanın keffâreti gerektirmemesi, bu fiilin önemsiz bir günah olduğunu göstermez. Bilakis özürsüz olarak orucunu bozan kimseler büyük günah işlemiş olurlar.

(Zeylaî, Tebyîn, I, 323; İbn Nüceym, el-Bahr, II, 293).