Gazze'de bayram sofralarını süslemeye hazırlanıyor

İsrail ablukası altındaki Gazze'de Filistinli balıkçılar "Ringa" balıkların ramazanın son günlerinde ve bayramda büyük ilgi gösteriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2021 12:23 GÜNCELLEME 06.05.2021 12:23 RAMAZAN
Gazze'de bayram sofralarını süslemeye hazırlanıyor

Filistinlilerin Ramazan Bayramı için yerel olarak üretilen tütsülenmiş ringa balığına ilgisi, Gazze'de, bu sezonun önde gelen balıklarından "Fesih" ile rekabet edecek şekilde arttı. Gazze Şeridi'nde çok sayıda ruhsatlı olarak çalışan Ringa balığı tesislerin yanı sıra aynı zamanda, aile ve akrabalara dağıtmak için bu balığı hazırlayan ruhsatsız ev tipi fabrikalar da bulunuyor.

5 SAAT PİŞTİKTEN SONRA ALTIN RENGİ OLUYOR

Sardalyagiller familyasından olan ve yüksek besin değeri ile tarihten bu yana popüler bir balık olan ringalar Avrupa ülkelerinden kilosu en fazla 10 İsrail şekeline (3 dolara) dondurulmuş şekilde ithal ediliyor. Refah'taki bir Ringa tesisinin sahibi Hasan Hasan Affane, ringa balığının üretimi konusunda açıklamalar yaptı. Balıkları donmuş olarak ithal ettiklerini, iyice temizlediklerini ve tuzlu su havuzlarında bir ila iki gün beklettiklerini söyleyen Affane, daha sonra balıkların metal askılara asılarak fırında yaklaşık 5 saat pişirildiğini ve bu sayede altın rengini aldığını belirtti. Affane, son olarak balıkların buzdolabında soğutularak paketlendiğini ve satışa hazır hale geldiğini aktardı.

RİNGA GELENEĞİ 10 YIL ÖNCE BAŞLADI

Affane, yerel olarak ringa hazırlamanın yaklaşık 10 yıl önce, yurtdışından (Mısır ve İsrail üzerinden) hazır olarak ithal edilerek başladığını söyledi. O dönemde yerli balığın kilosu sadece 20 İsrail şekeli (6 dolar), ithal balığın kilosunun ise yaklaşık 40 şekel (12 dolar) olduğunu söyleyen Affane, "Biz de Gazze'de Ringa ve Türk Fesih'i (Gazze'de Fesih balığında verilen isim) üzerine ithal ile karşılaştırılabilecek derecede kaliteli ürün çıkaran bir tesis açtık." dedi.

İSRAİL ABLUKASI YÜZÜNDEN ÜRÜNLER ZARAR GÖRÜYOR

Affane, tesisinin yıl boyunca çalıştığına, ancak ramazanın özellikle son on günü ve bayrama yakın olan zamanın, taleplerin artması nedeniyle üretimin ve iş gücünün iki katına çıktığı özel bir süre olduğunu ifade etti. Gazze'ye uygulanan İsrail ablukasının yanı sıra Kovid-19 salgını sebebiyle tüm sektörlerin zarar gördüğünü, kendisinin de ürünlerinin elinde kalacağından korktuğunu belirten Affane, bölgedeki birçok balık tesisinin söz konusu şartlar sebebiyle üretimi düşürdüğünü kaydetti.

KAYNAK : AA