Teravih namazı evde kılınır mı, kaç rekat? Teravih namazı nasıl kılınır?
Teravih namazı evde kılınır mı sorusu araştırılıyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayında kılınan nafile namazlardan biri olan teravih namazı için Peygamberimiz Hz. Muhammed "Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." buyurmuştur. Peki teravih namazı evde kılınır mı, kaç rekat? Teravih namazı nasıl kılınır?
ABONE OLRamazan ayında yatsı namazıyla beraber eda edilen teravih namazı için merak edilenler sorular araştırılıyor. Teravih namazını camide cemaatle kılamayacak olanlar internette evde teravih kılınabilir mi diye sorguluyor. Peki teravih namazı evde kılınır mı, kaç rekat? Teravih namazı nasıl kılınır?
TERAVİH NAMAZI EVDE KILINIR MI?
Teravih namazı evde kılınabilmektedir. Diyanet tarafından edinilen bilgilere göre Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) teravih namazını birkaç kez cemaatle kıldırmış ama daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaatle kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü't-Teravih, 1; Müslim, Salâtü'-Müsâfirîn, 177).
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKAT?
Ramazan'da yatsı namazı sırasında eda edilen teravih namazı nafile namazlardandır. Yatsı ile vitir namazı arasında eda edilmektedir. Teravih namazı diğer İslam ülkelerinde de ülkemizde de 20 rekat olarak kılınmaktadır. Ama teravih namazı en az 8 ya da 10, 12, 14,16, 18 rekat kılınması durumunda sünnet yerine getirilmiş olur. Ama cemaatle beraber kılmak daha iyidir.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravihi en faziletli kılma şekli, 10 selâm ile ikişer rekatlar halinde kılmaktır. Yaygın olan kılma şekli ise, 4 rekatta bir selâm vermek suretiyle kılmaktır. 6 rekatta bir selâm vererek de kılınabilir.
Teravihi iki rekatta bir oturmak suretiyle tek selâmla 20 rekat birden kılmak da mümkündür. Ancak gece namazlarını 8 rekattan çok olarak bir selâmla kılmak mekruh olduğundan teravihi de bu tarzda kılmamalıdır.
Teravih kaç selâmla kılınırsa kılınsın, iki rekatta bir mutlaka oturarak kılınmalıdır.
Eğer iki rekattan sonra oturmayıp 4 rekatta bir oturulmuş ise, o 4 rekatlar iki rekat sayılır. Selâm verilmese bile, her iki rekat sonunda mutlaka oturulmalıdır.
Teravih namazı dörder dörder kılınıyorsa ilk oturuşta Tahiyyat’dan sonra salâvatlar da okunur. Bu, sünnet-i müekkededir. Hatta bazı müctehidlere göre farzdır. Cemaat usansa bile, imam bunları terk edemez. Ayrıca 3. rekatın başında da Fâtiha’dan önce yine Sübhâneke okunur.
Teravih namazı yatsı namazıyla beraber kılınışı şöyledir:
-
4 rekat yatsının ilk sünneti
-
4 rekat yatsının farzı
-
2 rekat yatsının son sünneti
-
20 rekat teravih
-
3 rekat vitir namazı
TERAVİH İLE İLGİLİ HADİSLER
-
Resulullah (s.a.v) Ramazanda mescitte gece bir namaz kıldı. Sahabenin çoğu da onunla beraber o namazı kıldı. İkinci gece yine aynı namazı kıldı. Bu kez O'na tabi olarak aynı namazı kılan cemaat daha fazla oldu. Üçüncü gece Hz. Muhammed (s.a.s) mescit'e gitmedi. Orayı dolduran cemaat onu bekledi. Resulullah (s.a.s) ancak sabah olunca mescide çıktı ve cemaata "Sizin cemaatla teravih namazını kılmaya ne kadar arzulu olduğunuzu görüyorum. Benim çıkıp, size namazı kıldırmama engel olan bir husus da yoktu. Ancak ben size, teravih namazının farz olmasından korktuğum için çıkmadım." (Buharî, Teheccud, 57) buyurdu.
-
Ebû Zer (r.a)'dan nakledildiğine göre, Resulullah (s.a.s) Ramazan ayının sonuna doğru bazı gecelerde ahsabına, gecenin üçte birini geçinceye kadar teravih namazını kıldırmıştır. (İbn Mâce, İkametu's-Salâ, 173).
-
Ebû Hureyre (r.a)'nın naklettiği bir başka hadiste de Rasûlüllah (s.a.s)'in Ramazan ayında, ashabtan bir grubu, Ubey b. Kab (r.a)'ın arkasında cemaatle namaz kılarken gördü ve "Doğru yapıyorlar, yaptıkları şey ne güzeldir." diyerek tasvip ettikleri haber verilmiştir (Ebû Dâvud, İkâmetu's-Salâ, 190).