En güzel iftar duası ve anlamı: Peygamberimizin iftar duası!

11 Ayın sultanı olan Ramazan ayı için geri sayım sona erdi. İbadetlerini yerine getirerek oruç tutacak kişiler akşam ezanının okunduktan sonra oruçlarını açacaklar. Oruçlarını açarken edecekleri dualara yoğun ilgi başladı. İşte, en güzel iftar duası ve Türkçe iftar duası!

ABONE OL
GİRİŞ 11.03.2024 12:43 GÜNCELLEME 11.03.2024 12:43 RAMAZAN
En güzel iftar duası ve anlamı: Peygamberimizin iftar duası!

Müslüman aleminde özel ve mühim bir yeri olan on bir ayın sultanı Ramazan ayının gelişiyle sahur ve iftar duaları gündem oldu. Oruç ibadetini yerine getirenler iftar sırasında edecekleri iftar dualarının okunuşu ve anlamlarını araştırıyor. Peki iftarda hangi dua ve sureler okunabilir? Peygamberimizin iftar duası nasıldı?

PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.) ORUCUNU NASIL AÇARDI?

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) iftar sofrası, lüks ve israftan uzak, son derece sade idi. Medine’de Efendimiz’in (s.a.s.) yanında büyüyen Enes b. Mâlik (r.a.) Resûlullah’ın (s.a.s.) iftarını şöyle anlatmıştır: “Resûlullah akşam namazını kılmadan önce birkaç taze hurma ile eğer yoksa kuru hurma ile iftar ederdi, o da yoksa birkaç yudum suyla orucunu açardı.” (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Savm 10)

İbni Ömer (r.a.) Hz. Peygamber’in (s.a.s.) iftar ettikten sonra şöyle dediğini haber vermektedir: “Susuzluk gitti, damarlar serinledi ve inşallah sevap da gerçekleşti.” Yine aynı yerde Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’in iftar ettiği zaman “Allah’ım! Sadece senin rızan için oruç tuttum ve senin verdiğin rızıkla orucumu açtım” dediği nakledilmektedir. (Bknz. Ebû Dâvud, Savm, 22)

İFTAR DUASI ARAPÇA

Muaz ibni Zühre (r.a.) anlatıyor:

“Resulullah (s.a.s.) iftar ettiği zaman ellerini açıp şu duayı okurdu:

Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rizgıke eftertü.

İFTAR DUASI TÜRKÇE ANLAMI

Allah’ım Senin rızân için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açıyorum.” (Ebû Dâvud, Savm, 22)

YEMEKTEN SONRA OKUNACAK DUA

ARAPÇA OKUNUŞU

Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin

TÜRKÇE ANLAMI

Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

“Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. ” (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)

“Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allâh'a hamdolsun” derse geçmiş günahları affolunur" dedi.”(Ebû Dâvud, Libâs 1; Tirmizî, Da'avât 55; İbnu Mâce, Et'ime 16)

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR