Ramazan'da kilo almamak elinizde

Ramazan'da metabolizmanın yavaşlaması kilo alımına neden oluyor. Kilo alımına engel olmak için bu önerilere kulak verin.

ABONE OL
GİRİŞ 03.07.2014 11:03 GÜNCELLEME 03.07.2014 11:03 RAMAZANDA SAĞLIK
Ramazan'da kilo almamak elinizde

Ramazan ayının gelişiyle beraber, oruç tutanların beslenme şekli değişiklik gösterir. Bu ayda günde 3 ana öğün olan beslenme düzeni, günde 2 ana öğüne düşer oysa Ramazan ayında vücudun gereksinimleri değişmez.

Vücut direncinin düşmemesi ve sağlığın bozulmaması için Ramazan ayında sağlıklı beslenmek önemlidir. Diyetisyen Aysu Aydın, Ramazan ayında sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.
 

Sahurda besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli

Ramazan ayında sahur günün ilk öğünüdür ve önemi yüksektir. Gece yatmadan önce yemek yemek veya gece kalkıp sadece su içip yatmak sakıncalıdır. Çünkü bu tip beslenme, yaklaşık 15 saat olan açlığı, ortalama 18–20 saate çıkarmaktadır. Bu durumda kas yıkımı olarak, metabolizma yavaşlamaktadır. Belirtilerde ise; günlük hareketlerde yavaşlama, uyku isteği, baş ağrısı, halsizlik görülmektedir.

Posa miktarı fazla olan besinler tercih edin 

Vücudun temel gereksinmelerinden birisi de sıvı alımıdır. Oruç tutan kişilerde günlük sıvı ihtiyacı gün içinde tüketilemediği için karşılanamaz. Susuz vücut; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine neden olmaktadır.

Bunun için muhakkak sahurda yatmadan önce, uyanınca, iftar öncesi, iftar sonrası yatana kadar sıvı tüketimini ihmal etmemek gerekmektedir.Sahurda yapılacak en güzel öğün kahvaltıdır. Kaliteli bir protein içeriğine sahip yumurtanın tok tutma özelliği vardır.Yumurta, peynir, yağlı tohumlardan ceviz, ekmek, bol yeşillik ,süt gibi çeşitlilik artırılabilir.

İftar ile sahur arasında sıvı ihtiyacınızı karşılayın

Uzun süren bir açlık döneminin (15-16 saat) ardından tek öğünde ve daha hareketsiz olunan saatlerde yüksek miktarlarda besin tüketilmektedir. Bu durum sindirim ve dolaşım sistemi bozuklukluklarına, metabolizma hızının düşmesine, harcanan günlük enerjinin azalmasına yol açmaktadır.

Hızlı yemek yemek ve besinleri iyi çiğnemeden tüketmek yine bu dönemde en sık görülen problemler olan gaz ve hazımsızlığa neden olmaktadır.Yetersiz sıvı, bu dönemlerde genelde konstipasyon diğer bir değimle kabızlık riskini de artırmaktadır. Bu sebeple de iftar saatinden sahur bitimine kadar en az 12- 14 bardak sıvı alınması şarttır. Sahurda 3-4 adet taze kayısı tüketilmesinde ise fayda vardır.

İftarda dikkat edilmesi gerekenler

- Küçük bir başlangıçla iftarımızı açılmalı. (öncelikle 2 bardak su üzerine 2 hurma)
- Ilık bir çorba iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak tüketilmeli.(1 kase çorba içildikten 5 dk sonra ana yemeğe geçilmeli)
- Ana yemek; ızgara veya haşlama  olacak şekilde et, tavuk veya balık yemekleri olmalı. Ana yemeğin yanında mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran veya 1 kase cacık tüketilmeli.
- Yemeğin yanında 1 veya 2 dilim esmer  ekmek alınmalı. 1 dilim esmer ekmek yerine 1/8 pide yenilebilir.
- Çiğ sebze bol bol tüketilmeli. Çiğ sebze lif içerir tokluk sağlar.
- Yağlı ve işlenmiş yiyeceklerden uzak durulmalı.
- Çay ve kahve susuzluk yaratacağı için çok fazla tüketilmemeli.
- Şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmeli ancak haftada 1-2 kez olmalı.