Ramazanda sıhhat veren abur cuburlar

Vücuttaki tüm organları ayakta tutan kalbi, özellikle Ramazan ayında alınacak bazı abur cuburlar ile korumak mümkün. Nasıl mı işte ayrıntılar...

ABONE OL
GİRİŞ 30.08.2009 11:35 GÜNCELLEME 30.08.2009 11:35 RAMAZANDA SAĞLIK
Ramazanda sıhhat veren abur cuburlar

İftar sonrası bu atıştırmalıklar kalbi koruyor

Humus kolesterolü düşürür: Humuslu sebzeler ve taze sebzeler düşük miktarda kalori ve çok miktarda antioksidan içerir. Yağ oranları azdır, ancak lif bakımından zengin oldukları için doyum sağlar, kolesterolü düşürür,. Humus, iyi bir protein alternatifidir.

 Günde bir küçük bitter çikolata: Meyvelerinizi biraz siyah çikolataya batırın. Meyveler iyi bir antioksidan ve kanser savaşçısıdır, kalp krizine karşı güçlü bir koruyucudur. Siyah çikolata da yüksek derecede antioksidan ve kalp krizi savaşçısı flavinol içerir. Siyah çikolata, reservatrol ve flavanoid içeriği ile kalp hastalıkları açısından faydalıdır. Çikolata tüketirken yüzde 70 ve üzeri kakao içeriği olan bitter çikolatalar seçilmelidir.

 İftar sonrası kuruyemiş atıştırın: Kalp için yararlı olan kuruyemişler; fındık, ceviz, badem, kuru üzüm ve ay çekirdeğidir. Özellikle ay çekirdeği posalı bir yiyecektir ve kolesterolü düşürme açısından çok önemlidir. Doktor tavsiyelerine uyarak bu gıdaların günlük kaloriye ne oranda eklenebileceği tayin edilmeli. Özellikle badem ve ceviz faydalı diye çok miktarda tüketilmemeli. İçerdikleri kalori çok fazla olduğundan tüketimine dikkat etmelidir.

 Yoğurtlu atıştırmalıklar iyi bir antioksidandır: Ceviz serpilmiş yağsız meyveli yoğurt, günlük doymuş yağ ve iyi bir şekilde antioksidan almak için iyi bir seçenektir. Yoğurt, keten tohumu serpilerek tüketildiğinde kolesterolü düşürme üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

 Üzüm ve nar suyu kalbe iyi gelir: Üzüm veya nar suyu iyi bir antioksidan kaynağıdır. Açlığı bastırmaya yardımcı olur. Üzüm ve nar suyu içindeki kırmızı rengi veren likopen sayesinde kalp için oldukça yararlıdır. Ramazan'da da tüketimi önerilmektedir.

Renkli besinler tüketin: Doğadaki tüm renkli meyve ve sebzelerde bulunan alfa karoten, beta karoten ve likopen önemli bir antioksidan kaynağı. Özellikle domates ve üzüm gibi besinlerde bol miktarda bulunuyor. Ramazan'da da bol miktarda tüketimi kalp sağlığı açısından çok önemli.

 İftar sofralarından balığı eksik etmeyin: Faydalı kolesterolü yükselterek kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olan omega 3 yağ asitleri de en çok balıkta bulunuyor. Balık da iftar sofralarında bulunması gereken çok önemli bir besin. Özellikle somon gibi balıkların tüketimi kan yağlarının düşürülmesinde de etkili.

C ve E vitamini tüketimine önem verin: C ve E vitaminleri ise antioksidan olup hücreleri korurlar. Magnezyum, potasyum gibi minerallerin de dengeli bir şekilde alınması tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. E vitamini damar sertliği ve damar tıkanmalarını engelleyen çok önemli bir özelliğe sahiptir. Başta tahıllar olmak üzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde, zeytinyağı, balık yağı, fındık, ceviz, ton balığı, sardalye, yumurta sarısı, domates ve patateste bol miktarda bulunur. Özellikle bir avuç fındık günlük E vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. C vitamininin de kalbi koruyucu etkisi vardır. Tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını azaltır. Başta turunçgiller olmak üzere, yeşil yapraklı taze sebzelerde, maydanozda, kabakta, soğanda ve domateste bol miktarda bulunur.

 Yaban mersini mucizesi: Yabanmersini en çok lif ve C vitamini içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle az yağlı yoğurt ile kahvaltı ya da tatlı niyetine yenmesi kalp sağlığı açısından da önemlidir. Özellikle kalp damarlarının pıhtılaşması ve damar sertliği oluşumunun engellenmesi ve vücuda sağladığı antioksidan etki, atıştırmalık da olarak tüketiminin önemini artırmaktadır.

Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü
Uz. Dr. Özlem Esen