Ramazan'da bol bol su tüketin ve ağır yemeklerden kaçının!
Uzmanlar, Ramazan ayının sıcakların çok yoğun olduğu bir döneme denk gelmesiyle birlikte ortaya çıkabilecek sağlık sorunları konusunda uyarılarda bulunuyor.
ABONE OLCheck-up Uzmanı Dr. Filiz Arabacı, vatandaşların sıcak mevsime denk gelen Ramazan günlerini rahat geçirilebilmeleri için bazı sağlık kurallarına daha fazla uyması gerektiğini belirtti.
Arabacı, Ramazan'da oruç tutanlara önemli uyarılarda bulunarak, "Çok yoğun sıcakların olduğu bu dönemde tansiyon yükselmesi ve şeker metabolizmasında ani değişiklikler daha sık görülebilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalığı olanların oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka genel kontrolden geçmiş olmaları gerekir" uyarısında bulundu.
YILDA BİR KEZ 'CHECK-UP' ŞART
"Kalp hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri ve ilaçlarını aksatmamalarını, diyabet hastalarında ise hekimlerine danışmalarını önermekteyiz" diyen Dr. Arabacı, "Yılda bir kez genel fizik muayene, tansiyon ölçümü, kan şekeri ve bazı kan değerlerinin bakılması, sağlık riskleri açısından her bireyin bir hekim tarafından değerlendirilmesini öneriyoruz. Genç-yaşlı hepimizin, sağlık durumumuz ne olursa olsun genel kontrolden geçerek sağlığımız için doğru davranmayı doktorumuzdan bilgi alarak öğrenmeliyiz.
Tıpta günümüzde 'Hastalık yoktur, hasta vardır' yaklaşımının daha çok gündemde olduğunu hatırlatmak isterim. Bireyin şikayetleri de hastalıkları da kişiye özgüdür ve ilaçlara alınan yanıtlar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlık durumunda kişinin ilk danışacağı kişi doktoru olmalıdır" şeklinde konuştu.
BOL BOL SU TÜKETİN, AĞIR YEMEKLERDEN KAÇININ
Check-up Uzmanı Dr. Filiz Arabacı, su kaybı, tansiyon veya kan şekerinin düşmesine bağlı bayılmaların sıcak yaz aylarında daha sık görüldüğünü de hatırlatarak, şunları söyledi:
"Sıcak çarpması, ishal, baş dönmesi gibi şikayetler de yine yaz aylarında daha yoğun görülen durumlardır. Özellikle yaşlı bireylerin oruç tutarken, ani hareketlerden kaçınmalarını, denge problemi olanların daha yavaş hareket etmelerini öneriyoruz. Yaşlılarda düşme ciddi sağlık problemleri ortaya çıkarabileceğinden bu konuda dikkatli davranmaları gerekir. İftar vaktinden itibaren sahur zamanına kadar bol su tüketilmesini önermekteyiz. Oruç tutarken sağlıklı kalmayı da başarabilmeliyiz. Akşam saatlerinde yenilecek ağır yemeklerin kilo problemi, kolesterol yüksekliği ve kronik hastalığı olanlarda problem yaratabileceğini göz ardı etmemeliyiz."
İha