Ramazandan sonra ''midenizi doldurmayın' uyarısı

Uzmanlar, Ramazan boyunca aç kalıp küçülmüş olan mideyi yormamak için şu tavsyelerde bulunuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.08.2012 12:26 GÜNCELLEME 16.08.2012 12:26 RAMAZANDA SAĞLIK
Ramazandan sonra ''midenizi doldurmayın' uyarısı

Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol, ramazanın ardından metabolizmanın aç kaldığı dönemleri telafi etmek için fazla enerjiyi depolama eğilimi olduğunu belirterek, ''Bu nedenle oruç tutanların bayram süresince mideyi fazla doldurmadan sofradan kalkabilmeleri, midenin genişlemesini önlemek açısından önemlidir'' dedi.

Merdol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan süresince düzenli oruç tutanların, iftar ve sahurda yapılması gerekenlere uygun hareket etmiş oldukları takdirde, önceki dönem beslenme alışkanlığına dönmelerine bedenlerinin göstereceği uyumun daha kolay olacağını söyledi.

Ramazan sonrası bayram kutlamaları başladığı için evlerde daha yağlı ve şekerli besinlerin servis edildiğini anımsatan Merdol, şöyle konuştu:

''Metabolizmanın aç kaldığı dönemleri telafi etmek için fazla enerjiyi depolama eğilimi vardır. Bu nedenle oruç tutanların bayram süresince mideyi fazla doldurmadan sofradan kalkabilmeleri, midenin genişlemesini önlemek açısından önemlidir. Beslenmenin yeterli, dengeli ve sağlıklı olabilmesi için uyulması gereken pek çok kural vardır. Besinlerin günde en az üç öğünde tüketilmesi, her besin grubundan tüketilmesi gereken besinlerin çeşitlilik içinde olmasına özen gösterilmesi, yeterli su içilmesi, içinde katkı ögesi fazla olan hazır besinlerden kaçınılması, yemekleri pişirirken haşlama, fırınlama gibi yöntemler kullanılması ve kızartmalardan kaçınılması önemlidir.''

Prof. Dr. Merdol, kilo almanın ve vermenin bedende metabolik süreçte farklılıklar yaratan bir durum olduğunu vurgulayarak, kilo alırken bazal metabolik hızda azalma, kilo verirken ise bazal metabolik hızda yükselme olduğunu, metabolik hızın yükseltilmesi ya da düşürülmesinin, beslenmenin yanı sıra aktivite süresi ve ağırlığıyla ilgili olduğunu bildirdi.

Merdol, ''Yemek öncesi su ya da başka sıvı içecekler içip içmeme, yemek sırasında sıvı alımı, yemek yeme hızı, seçilen besinlerin türleri gibi pek çok faktörün iyi şekilde analiz edilmesi sonrasında ancak kilodan kurtulmak için neler yapılabileceği belirlenebilir. Hızlı verilen kilolar, hızla geri alınır'' dedi.

-Ramazan sonrası uygun beslenme-

Ramazan ayının ardından, kişinin normal beslenme düzenine ve uyku düzenine yeniden uyum sağlamasının, bir kaç gün sürebileceğine dikkati çeken Merdol, sözlerini şöyle tamamladı:

''İnsanların, orucun ilk günlerinde yaşadığı açlık hissi, baş ağrısı, yorgunluk gibi benzer sıkıntıları ramazandan sonra yaşaması da normaldir. Bu sıkıntılardan kısa zamanda kurtulabilmek için uygun beslenme ve uyku planını yapmalı ve bu plan düzenli uygulanmalıdır. Kişilerin sağlık için kişisel disiplinlerini geliştirmeleri ve buna uygun davranmaları esastır. Özellikle bayramda mideyi fazla doldurmamak, yağlı ve şekerli besinleri az tüketmek gerekir. Yemeğin yavaş yenilmesi yemek öncesi bir bardak su içerek iştahın bir miktar baskılanması yardımcı unsurlardır. Kan şekerinin düzenli seyretmesi, buna bağlı olarak metabolizmanın düzenli çalışması için besinlerin en çok 6 saat aralıklarla tüketilmeleri uygun olur.''

KAYNAK : AA