Meme kanseri hastalarına müjde!

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan operasyonda, kanser nedeniyle göğsü alınan hastaya, kendi dokusundan meme yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 24.03.2014 13:32 GÜNCELLEME 24.03.2014 13:32 SAĞLIK
Meme kanseri hastalarına müjde!

Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Opr. Dr. Süleyman Taş, gazetecilere yaptığı açıklamada, meme kanseri teşhisiyle hastanelerine başvuran 44 yaşındaki İlknur Yılmaz'a, genel cerrahi servisince mastektomi (göğsün alınması) ameliyatı yapılmasının planlandığını belirtti.

Hastanın genç ve kanserinin erken evrede yakalanmış olmasını göz önünde bulundurarak hastaya yeni bir meme oluşturulmasına karar verdiklerini anlatan Taş, "Genel cerrahi ile aynı anda dört saat süren bir ameliyata girdik. Hastanın kanserli göğsü alındıktan sonra, DIEP Flep dediğimiz mikrocerrahi teknik ile karnındaki fazla yağlarından yeni bir meme oluşturduk. Böylece hastamız hem karın yağlarından kurtulmuş hem de aynı seansta alınan göğsünün yerine yeni bir göğüsle ameliyattan çıkmış oldu" dedi.

Taş, kanser hastalarında psikolojinin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Hastaların kanseri yenmesinde en önemli etken moral. Çünkü hastanın morali düşük olduğu zaman vücut savunma sistemi zayıflıyor ve kanser hücrelerine yenik düşüyor. Böyle bir durumdayken hastaların kaybettikleri göğüslerini geri kazandırmak çok daha önem arz etmektedir" diye konuştu.

Rize'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu tip ameliyatları artık rahatlıkla yapabildiklerini hastaların bilmelerini isteyen Taş, Rize'de ilk kez başarılı şekilde gerçekleştirdikleri meme rekonstrüksiyonu operasyonunun, Türkiye'de sayılı merkezlerde yapıldığını söyledi.

Çok sayıda teknik mevcut

Meme rekonstrüksiyonu için bir çok teknik olduğunu anlatan Taş, "Uygulanan teknikler hastaya göre değişmekle birlikte temel olarak 3 teknik mevcuttur; meme protezi, pediküllüflepler (TRAM flep, Latissimusdorsiflep) ve mikrocerrahi gerektiren flepler (DIEP flep, Glutealflep). Bu hastada uyguladığımız mikrocerrahi tekniğin diğer tekniklere avantajı ise hastanın kendi dokularından bir meme oluşturulduğu için daha doğal görünüm elde edilmesi ve karın bölgesindeki fazla deri ve yağlar alındığı için karın bölgesinin de estetik açıdan daha iyi görünmesidir" ifadelerini kullandı.

Ameliyatı Opr. Dr. Taş ile birlikte yapan genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Ahmet Fikret Yücel ise eskiden meme kanserli hastaların, göğsü komple alınarak ameliyat edildiğini belirterek, "Son zamanlarda özellikle erken evreli meme kanserlerinde kozmetik açıdan daha iyi bir sonuç elde etmek için göğsün cildini veya bir kısmını korumaktayız. Plastik cerrahımız ise başka bir dokudan yeni bir meme oluşturmaktadır. Kanser hastalarına bu tür ameliyatların rahatlıkla yapılabildiğini duyurmak lazım" dedi.

"Doktorum kaybedeceğim göğsümü yeniden kazanabileceğimi söyledi"

Bir süredir kanserle mücadele ettiğini anlatan İlknur Yılmaz ise "Ameliyatla göğsümün alınması gerektiğini öğrendim. Ameliyattan önce doktorum kaybedeceğim göğsümü yeniden kazanabileceğimi söyledi. Sonra ameliyat oldum ve sonuçtan çok memnunum. Benim durumumda olan hastalara hiç çekinmeden bu ameliyatı olmalarını tavsiye ediyorum. Sağlık kadar önemli bir şey yok. Kitle vücuduma yayılmadan kanser olduğumu öğrenip tedavime hemen başladım. Erken teşhis sayesinde hayatımın geri kalanını kurtardım" diye konuştu.

KAYNAK : AA