Kök hücreyle gelen gençlikte tehlike sinyali

Tıp dünyasında büyük yankı uyandıran kök hücre, ünlülerin güzellik iksirlerinden biri olarak kabul ediliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 23.07.2014 16:30 GÜNCELLEME 23.07.2014 16:30 SAĞLIK
Kök hücreyle gelen gençlikte tehlike sinyali

Vü­cut­ta bu­lu­nan bü­tün do­ku ve or­gan­la­rı oluş­tu­ran kök hüc­re­ler, hem ken­di­ni ye­ni­le­ye­bil­me hem de fark­lı­laş­ma özel­lik­le­ri­ni bir ara­da ba­rın­dı­rı­yor.

Kök hüc­re te­da­vi­si­ne baş­lan­ma­dan ön­ce has­ta­la­rın ni­te­lik­li bir araş­tır­ma yap­ma­la­rı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Dr. Lüt­fi Kır­dar Kar­tal Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si Plas­tik, Re­kons­trük­tif ve Es­te­tik Kli­ni­ği Eği­tim Gö­rev­li­si Doç. Dr. Meh­met Boz­kurt ti­ca­ri sek­tör ha­li­ne ge­ti­ril­miş gü­zel­lik mer­kez­le­rin­de ve la­bo­ra­tu­var ça­lış­ma­sı ol­ma­yan kli­nik­ler­de bu te­da­vi­nin ke­sin­lik­le yap­tı­rıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lirt­ti.

PRP’nin ömrü kısadır

Boz­kurt, “Ne ya­zık ki kök hüc­re te­da­vi­si ile ‘PR­P’ de­ni­len uy­gu­la­ma ço­ğu za­man ka­rış­tı­rı­lı­yor. PRP ge­nel­lik­le saç dö­kül­me­le­rin­de ya da cil­din genç­leş­ti­ril­me­sin­de uy­gu­la­nı­yor.

Bu uy­gu­la­ma­da trom­bo­sit­ten zen­gin hüc­re­ler el­de edi­li­yor. Trom­bo­sit­ten el­de edi­len zen­gin hüc­re­le­rin ise  öm­rü kı­sa­dır ve hal­ka an­la­tıl­dı­ğı gi­bi mu­ci­ze­vi iyi­leş­me sağ­la­ma­z” de­di.

Doç. Dr. Meh­met Boz­kurt, kök hüc­re te­da­vi­si­nin ise do­ku ye­ni­len­me­si, cilt genç­leş­ti­ril­me­si, do­ku ek­sik­lik­le­ri­nin gi­de­ril­me­si, iyi­leş­me­yen ya­ra­lar, ya­nık do­ku­la­rın ona­rı­mı gi­bi du­rum­lar­da ba­şa­rı­lı so­nuç­lar sağ­la­dı­ğı­nı ifa­de et­ti.

Kan­seri tetikliyor

“Yüz­yı­lın te­da­vi­si­” ola­rak ad­lan­dı­rı­lan kök hüc­re yön­te­mi­nin, bi­linç­siz bir şe­kil­de uy­gu­lan­ma­sı du­ru­mun­da na­sıl teh­li­ke­li bo­yut­la­ra ula­şa­ca­ğı­nı Doç. Dr. Meh­met Boz­kurt şu şe­kil­de sı­ra­lı­yor:

Be­si­ye­rin­de ço­ğal­tı­lan kök hüc­re­ler eğer iki­den faz­la pa­saj­la­nır­sa (saf­laş­tı­rıl­ma) hüc­re­nin kan­ser­leş­me ris­ki ar­tar.

Göz çev­re­si­ne en­jek­te edi­len kök hüc­re­ler, has­ta­nın kör kal­ma­sı­na se­bep olur­ken ay­nı za­man­da be­yin da­mar­la­rı­nı tı­ka­ya­bi­lir.

Yağ hüc­re­le­ri­ne dö­nüş­tü­rül­mek is­te­nen hüc­re­ler, ke­mik hüc­re­le­ri­ne dö­nü­şe­bi­lir. Bu da is­ten­me­yen taş­laş­ma­la­ra yol açar.

Me­me kan­se­ri ol­du­ğu dü­şü­nü­len ve­ya ai­le­sin­de kan­ser olan bi­rey­le­rin ke­sin­lik­le gen ana­li­zi yap­tır­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir. Çün­kü bu yön­tem me­me kan­se­ri olu­şu­mu­nu ar­tı­ra­bi­lir.

Be­si­ye­rin­de kul­la­nı­lan se­rum­la­ra da çok dik­kat edil­me­li­dir. Çün­kü bu se­rum­lar aler­jik re­ak­si­yon ris­ki ta­şı­ya­bi­lir.

Has­ta­lı­ğın te­da­vi­sin­de he­nüz ka­nıt­lan­ma­mış te­da­vi yön­tem­le­ri­nin uy­gu­lan­ma­sı­nın ke­sin­lik­le ka­bul edil­me­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Dr. Boz­kurt, kök hüc­re te­da­vi­si­nin mut­la­ka eği­tim ve araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de yap­tı­rıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı.