Dünya Cüzzam Günü

Türkiye'de kayıtlı lepralı hasta sayısının yaklaşık bin 139 olduğu bildirildi

ABONE OL
GİRİŞ 28.01.2015 16:08 GÜNCELLEME 28.01.2015 16:08 SAĞLIK
Dünya Cüzzam Günü

Türkiye'de kayıtlı lepralı (cüzzamlı) hasta sayısının yaklaşık bin 139 olduğu bildirildi.

Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ocak ayının son pazar gününün Dünya Cüzam Günü olarak kabul edildiği belirtilerek, bu hafta boyunca kamuoyunun hastalık hakkında bilgilendirilmesi amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirildiği ifade edildi.

Lepranın tanısının kolay, tedavisinin kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalık olduğu vurgulanan açıklamada, dünyanın geri kalmış ülkelerinde açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, doğurganlık hızının yüksek oluşu, iç savaşlar ve sürekli göçler gibi nedenlerle hastalığın kökünün kazınamadığına işaret edildi.

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 200 bin yeni lepra vakasının tedaviye alındığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Lepraya bağlı olarak çeşitli sekel ve sakatlıklar bırakabilen komplikasyonlar gelişmektedir. Etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde lepraya bağlı ağır sekeller önlenebilmektedir. Ülkemizde kayıtlı lepralı hasta sayısı kümülatif olarak yaklaşık bin 139'dur. Yıllık olarak yeni tespit edilen hasta ortalama 1 ile 5 vakadır. 2013 yılında 1 vaka tespit edilmiştir. Lepralı hastalarla ilgili her türlü izleme ve değerlendirmeler hastaların yaşadıkları ildeki sağlık kuruluşlarınca yürütülmektedir."

Hastaların tedavi giderlerinin Sağlık Bakanlığınca ücretsiz karşılandığı belirtilen açıklamada, lepranın toplumda görülme sıklığı 10 binde bir vakanın altına indiği için artık Türkiye'de halk sağlığı problemi olmaktan çıktığı vurgulandı.

KAYNAK : AA