Aort damarı suni damarla onarıldı

UÜ'de ilk kez gerçekleştirilen 'Endovasküler Tedavi' ile 2 erkek hastaya bayıltılmadan kasık bölgesindeki küçük bir damara suni damar yerleştirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.12.2006 18:01 GÜNCELLEME 15.12.2006 18:01 SAĞLIK
Aort damarı suni damarla onarıldı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesinde ilk kez gerçekleştirilen "Endovasküler tedavi" ile kalpten çıkan aort damarının karın bölgesinde baloncuk yaparak yırtılması anlamına gelen "Abdominal Aort Anevrizması"nda, hasta bayıltılmadan sadece kasık bölgesindeki küçük bir kesiyle, patlamak üzere olan aort damarı yerine suni damar yerleştirildi.

Tıp literatüründe, "Endovasküler Anevrizma Onarımı" olarak adlandırılan yöntemin, daha önce geçirdikleri rahatsızlıklar nedeniyle ameliyat olması mümkün olmayan 73 ve 75 yaşındaki iki erkek hastaya uygulandığı, hastaların 1.5-2 saatlik işlemin ardından yürüyebilecek duruma geldikleri bildirildi. UÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Cengiz ve Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Tok başkanlığındaki ekip, düzenlenen basın toplantısında, tedavi yöntemiyle ilgili bilgi verdi.

Yöntemin yaygın olmamakla birlikte İstanbul ve Ankara'da daha önce uygulandığını, Bursa'da ise ilk kez tıp fakültesi ekibinin aynı yöntemle hastaları sağlığına kavuşturmayı başardığını anlatan ekibin verdiği bilgiye göre, damar hastalıkları olanlarda veya 50 yaşın üzerindeki kişilerde, kalpten çıkan karın bölgesindeki aort damarı, çeşitli nedenlerle balonlaşarak inceliyor ve aniden yırtılarak ölümlere neden olabiliyor. Normalde 2 santimetre olması gereken söz konusu damarın çapı, 5 santimetreye kadar genişlediğinde risk başlıyor, 10 santimetre çapına ulaştığında ise her an yırtılabiliyor.

Bu rahatsızlıkta daha önce genel anesteziyle uyutularak karın bölgesi açılan ve damar eklenen, normal koşullarda 6 saat süren riskli bir ameliyat sonunda, uzun süre ağızdan beslenemeyen ve taburcu edilemeyen hastalar için yeni uygulanan yöntem büyük avantajlar sağlıyor. Özellikle ameliyatı riskli hastalar açısından önemli olan yöntemde, hastaya genel anestezi yapılmıyor.

Belden uyuşturucu verilen hastayla işlem sırasında konuşulabiliyor. Anjiyo işlemindeki gibi kasıktan küçük bir delikten sokulan 18-19 santimetre uzunluğundaki suni damar, genişlemiş ve çatlamak üzere olan aort damarının içine, minik bir kamera sayesinde yerleştiriliyor. Böylece kalpten gelen kanın, bacaklara ve diğer organlara güvenli bir şekilde dağılması sağlanıyor.

-YENİ BİR BİRİM KURULDU-

Bu arada, UÜ Tıp Fakültesinde, acil gelen kalp ve damar hastalarına gerekli müdahaleyi yapabilmek amacıyla kalp ve damar cerrahisi ile radyoloji ana bilim dallarınca ortak yeni bir birim oluşturuldu. 24 saat hizmet verecek ekip, aort anevrizması tanısıyla gelen acil hastalara bu yeni yöntemle müdahale edebilecek.