İnsan ömrünün 3 yılı tuvalette geçiyor

Günde ortalama 6-8 sefer tuvalete giden bir kişi, ömrünün 3 yılını tuvalette geçiriyor. Çin'in başkenti Pekin, bugün 'Dünya Tuvalet Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. İşte zirveden ilginç başlıklar..

ABONE OL
GİRİŞ 17.11.2004 13:58 GÜNCELLEME 17.11.2004 13:58 SAĞLIK
İnsan ömrünün 3 yılı tuvalette geçiyor

19 Kasım'da sona erecek zirveye dünyanın değişik 15 değişik

ülkesinden çevre ve hijyen uzmanları, şehir planlayıcıları ve ve tuvalet tasarımcılarından oluşan yaklaşık 400 delege katıldı.



Zirvenin açılışında bir konuşma yapan Dünya Tuvalet Organizasyonu Başkanı ve Kurucusu Singapur'dan Jack Sim, insan yaşamının bir parçası olarak, dünyadaki tuvaletlerin günümüz şartlarına göre temiz ve sağlıklı bir

şekilde yenilemenin gerekliliği üzerinde durdu.



Çinli yetkililer de Çin'in 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliğini kazanmasının ardından ve gelişen Çin'in tarihi ve turistik yerlerininin tuvaletlarini dünya standartlarına uydurmak için yaptıkları çalışmaları

anlattı. Konuşmacılar, insanın ömrünün 3 yılının geçtiği tuvalettlerin daha temiz ve sağlıklı olması için herkesin bu konuya duyarlılık göstermesi çağrısında bulundu.



-"TUVALET ZİRVESİ DEYİNCE GÜLÜYORLAR"-



Zirvenin ilk oturumunun ardınan bir açıklama yapan Jack Sim, insanların böyle bir zirvenin düzenlenmesini ilk duyduklarında güldüklerini ancak daha sonra meselein önemini anlayarak, ciddi bir şekilde ele aldıklarını söyledi.



Bunda gülünecek bir şey olmadığını vurgulayan Sim, tuvalet meselesinin uzun zamandır ihmal edildiğini ve insanın, vücudu, yaşam kalitesi ve sosyal refahı için bir şeyler yapmasının son derece normal olduğunu söyledi. Sim, insanın kalitesiz ve sağlıksız bir tuvaletten rahatsızlık duymamasının mantıklı olmadığını dile getirdi.



BAYAN TUVALETLERİ DEĞİŞTİRİLECEK



Dünyadaki bayan tuvaletlerinin yanlış dizayn edildiğini anlatan Sim, bayanların tuvaletinin erkeklerinkinden büyük olması gerektiğini kaydetti. Normalde erkeklerin 30 saniye, bayanların ise yaklaşık 100 saniyede ihtiyaçlarını görüdüğünü ifade eden Sim, şu an bayanların kullandığı tuvalet klozetlerinin erkeklerinkiyle aynı olduğunu ve bayanlarınkinin daha yuvarlak ve büyük olması gerektiğine işaret etti.



-21. YÜZYILDA YIKILMAYAN TEK TABU TUVALET TABUSU-



21. yüzyılda yıkılmayan tek tabunun tuvalet tabusunun olduğunu hatırlatan Sim, bu tabunun da yıkılacağını ve burada toplanan insanların da konuya verilen önemi gösterdiğini kaydederek, bu zirvenin söz konusu tabunun yıkılacağının göstergesi olduğunu söyledi.



İYİ TUVALET İNSAN HAKKI



İnsanların ihtiyaçlarını gidermek için kullandığı tuvaletin, insanın temel hakkı olduğunu aktaran Sim, bu çerçeveden yola çıkarak, insanların daha sağlıklı ve kaliteli tuvaletleri hakettiğini belirtti. Bu arada zirvenin bugünkü oturumunda izleyicilere tuvalelerin oluşmasının tarihi, günümüze gelişi ve Çin hükümetinin gelişen hayat standartlarına uygun temiz ve sağlıklı tuvaletlerin projeleri gösterildi.



Pekin, 2001'den buyana halka açık yaklaşık 700 tuvaleti 24 milyon dolar harcayarak 2008 Pekin Olimpiyatları'na hazırlık çerçevesinde yeniledi.



Günde 6 bin kişinin kullandığı ünlü Tian Anmen meydanındaki yeraltı tuvaleti, beş yıldızlı oteldeki tuvaleti aratmayacak şekilde yenilenerek, Çin'deki tuvaletlerin kötü olduğundan şikayet eden yabancılara da "kötü imajın değiştiğini" göstermesi açısından da büyük önem taşıdığı belirtiliyor.



Öte yandan Pekin'in tarihi ve turistik yerlerindeki bütün tuvaletler, temiz ve sağlıklı olmasının yanında aynı zamanda da ücretsiz. Yılda bir kere sırasıyla Singapur, Kore ve Tayvan'da düzenlenen zirvenin 5. durağı ise

İngiltere olacak.