Dudak çatlaması neden olur? Dudak çatlamasına bitkisel çözümler...

Yaz aylarında güneşe maruz kalmasıyla, kış aylarında ise soğuktan çatlayan dudaklara, gerekli bakım yapılmadığı takdirde kurur, çatlar ve yara haline gelebilir. Peki, dudak çatlaması neden olur, nasıl tedavi edilir? İşte, dudak çatlaması için bitkisel çözümler...

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2017 16:11 GÜNCELLEME 05.02.2020 16:11 SAĞLIK
Dudak çatlaması neden olur? Dudak çatlamasına bitkisel çözümler...

Soğuk havalarda daha sık görülen dudak çatlaması hem görüntü olarak hem de bize verdiği acı ile rahatsızlık yaratır. Peki, en büyük nedeni cilt kuruluğu ve soğuğa maruz kalmak olan dudak kuruluğu nasıl önlenir? Kuruyan, çatlayan ve yara olmaya yüz tutmuş dudaklar nasıl tedavi edilir?

 

Dudak çatlaması neden olur?

Dudaklardaki kuruluk ve sonrasında oluşan çatlama; hem yaz hem de kış aylarında farklı sebeplere bağlı olarak görülebilir. Aynı zamanda vitamin eksikliğine bağlı dudak çatlaması ise %80 gibi bir oranda görülür. 

 

*Yazın güneşe aşırı maruz kaldığımız günlerde dudaklarda oluşan çatlama; güneş ışığı ile buharlaşan nem sonrası oluşur. Nemini kaybeden dudaklar çevrelerinden başlayarak çatlamaya ve acı vermeye başlar. 

*Bu nedenle dudak çatlamalarının önüne geçmek için en önemli şey; vücudun su kaybetmesi dehidrasyon yaşayan kişilerin su tüketimine göstermesi gereken özendir. Yeterli su içmeyen ve vücudun nemini kaybeden kişilerin ciltlerinde ve dudaklarında su kaybına bağlı olarak kuruma ve çatlama oluşur.

*Kış aylarında dudak çatlamasının malum nedeni soğuğa ve rüzgara bağlı olarak; hassasiyet barındıran dudakların vücudumuzun diğer bölgeleri gibi kuruması söz konusu olur.

*Dudak çatlamasının bir diğer nedeni ise doğal bir neden değil; bizim yaptığımız hatalardan kaynaklanan bir problemdir. Kalitesiz ve sağlıksız bazı kozmetik ürünleri dudakları güzelleştireyim derken, zarar verir ve çatlama, yaralanmalar görülebilir. Ayrıca bu durumda steril olmaya ürünler mikrop kapmanıza sebebiyet verebilir. 

*Dudak çatlamasının ilk etapta akla gelmeyen ancak önemli  bir nedeni ise; vücutta eksik olan vitaminlerdir. İnsan vücudunda büyük görevler üstlenen A, B2 ve B3 vitaminlerinin eksiklikleri dudak çatlamasının nedeni olabilir. Aynı zamanda dudak çatlaması bazı kan hastalıklarının da habercisi olabilmektedir.

*Vücutta çinko eksikliğinin görülmesi de dudak çatlaklarının nedeni olabilir. Çinko eksikliğinin giderilebileceği gıdalar ise; dana eti, peynir, kuruyemiş, fasulye türleri vs. sayılabilir. 

*Bazı diş macunları da dudak çatlamasının nedeni olabilir. Nadiren de olsa bazı diş macunlarının içeriğinde sodyum loril sülfat isimli bir bileşen vardır. Bu bileşen kuruluğa ve dudaklarda çatlamaya neden olur.

*Grip, nezle vb. hastalıklarda burun tıkanmasına bağlı olarak özellikle geceleri ağızdan nefes alan kişilerin dudaklarında nefese bağlı olarak kuruluk ve çatlamalar görülebilir.

*Kobalt ve nikel alerjisi gibi alerjiler dudak çatlamasına neden olabilir. Eğer çok fazla B12 vitamini takviyeleri kullanıyorsanız, kobalt alerjisi olabilirsiniz. Gayazulen maddesi içeren diş macunları, propil galat ya da fenil salisilat içeren rujlar dudakların alerji geliştirip, kuruması ve çatlamasına neden olabilir. Ayrıca incir ve gıda boyaları da alerji oluşturabilir.

*Kimi kişilerde oluşabilecek semptomlardan biri olan ilaç yan etkileri de dudak çatlamasının nedeni olabilir. Akne ve kırışıklık tedavisi için verilen ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları ve vertigo tedavisi için verilen bazı ilaçlar çatlama sebebi olabilir.

Dudaklarınızı tükürüğünüzle ıslatmayın!

İlginç bir uyarı olabilir, ancak dudakların yara olmasının en büyük nedenlerinden biri budur. Dudakların sürekli olarak tükürükle ıslatılması daha hızlı kurumasına ve tekrar tekrar kurumasına, çatlamasına ve yara oluşmasına neden olur. Özellikle yaz aylarında güneşten kuruyan dudaklar ıslatıldığı takdirde daha acı veren kuruma ve yanmalara sebep olabilir. Bu nedenle kuruyan dudaklarınızı tükürük yerine nemlendiriciyle nemlendirmeniz gerekir. 

Dudak çatlamasını önlemek için bunları yapın;

*Gün içerisinde tüketmeniz gereken su miktarına dikkat edin!

*Bol sebze ve yeşillik tüketmeye özen gösterin.

*Doğal dudak peelinglerine başvurun.

*Renk, koku ve yabancı bir madde içermeyen kaliteli dudak nemlendiricinizi dudaklarınız kurusun ya da kurumasın düzenli olarak kullanın.

*Aşırı derecede dudak ve cilt kurumasına maruz kalıyorsanız. Gece uyurken odanızdaki nemi sağlayacak buhar makinesine başvurabilirsiniz. 

Dudak çatlamasına bitkisel ve doğal çözümler;

Bol su içmeye özen gösterin;

Dehidrasyon (vücudun susuz kalması) dudak çatlamasının arkasındaki en önemli sebeptir. Vücut sistemlerinin normal bir şekilde çalışması için yeteri kadar su içmeniz çok önemli olduğu gibi cilt kuruluğunun da en büyük nedeni susuz kalmaktır. 

Aleo vera ile dudak nemlendirme;

Evinizdeki aleo vera bitkisiyle bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz. Aleo vera yaprağını ortadan ikiye kesin ve içinden çıkardığınız jeli gece yatmadan evvel dudaklarınıza sürün.

Toz şekerle dudak peeling;

Ölü hücreleri gideren peeling uygulaması kuruma ve acılı yaralara son verecektir. Yalnız bu işlemi dudaklarınız çatlamış ve yaralanmış halde yapmayınız, aksi takdirde yaralar zarar görür. 

Dudak peelingi için; 1 tatlı kaşığı toz şeker, yarım tatlı kaşığı bal ve yarım tatlı kaşığı zeytin yağını iyice karıştırarak, dudaklarınıza fazla bastırmadan nazikçe masaj yapın. 3-5 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkayın. 

En iyi doğal dudak nemlendiricileri; 

En doğal ve yararlı dudak nemlendiricisi baldır. Bunun yanında; zeytinyağı, hindistan vevizi yağı veya hint yağı gibi doğal yağlar günlük olarak dudaklarınıza birkaç damla sürmenizle farkını gösterecektir.  

Gül ve sütle dudak bakımı;

Bir avuç gül yaprağını suda yıkayın ve sonra bir kasedeki süte dökün. Birkaç saat bekleyin. Sonra sütün içindeki gül yapraklarını mikserden geçirin. Ortaya çıkan karışımı günde üç kez ve yatmadan önce dudaklarınıza sürün.