Diş eti rahatsızlıkları ve kanaması neden olur?

Diş eti kanamaları ve rahatsızlıkları birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Stresten genetik faktörlere kadar birçok sebep diş eti rahatsızlıklarına neden olur.

ABONE OL
GİRİŞ 28.10.2017 07:20 GÜNCELLEME 28.10.2017 08:59 Sağlık
Diş eti rahatsızlıkları ve kanaması neden olur?

Diş eti kanamaları toplumda çok sık görülen bir ağız sağlığı sorunudur. Bu sağlık sorunu genellikle diş etlerinde bulunan farklı rahatsızlıkları sonucu ortaya çıkar. Çoğu zaman önemsenmeyen diş eti kanmaları bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

Sağlıklı bir diş eti açık pembe renkte sıkı ve mattır. Fırçalama ya da diş ipi kullanma nedeni ile kanama oluşmaz. Kırmızı ve kanayan diş etleri sağlıksız bir ağız yapısının olduğunu gösterir.

Diş eti kanaması ve diş eti hastalıkları farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu sebepler arasında şunlar sayılabilir.

Bakteri plağı:

Diş eti hastalıklarının en önemli nedenlerinden biri dişlerin dibinde ortaya çıkan ve saydam bir tabaka olan diş plaklarıdır. Bu diş plaklarının bir miligramında 200-300 bakteri bulunur. Plaklar genellikle diş temizliğine önem verilmediği zamanlar ortaya çıkar. Diş temizliğinden kasıt ise sadece dişleri fırçalamak değil aynı zamanda ara yüz fırçası ya da diş ipiyle dişlerin temizlenmesidir.

Sigara:

Birçok hastalığa neden olan sigara diş etleri ve dişler için son derece zararlıdır. Diş eti hastalıklarının oluşmasına ya da oluşan diş eti rahatsızlıklarının gelişmesine neden olur.

Genetik:

Araştırma sonuçlarına göre diş eti rahatsızlıklarının en önemli nedenlerinden biri genetik faktörlerdir. Genetik faktörlerin diş eti rahatsızlıklarında oynadığı rol yüzde 30’lara kadar çıkmaktadır.

Hormonal değişiklikler:

Menopoz ya da hamilelik gibi hormonal değişikliklerin yoğun olarak yaşandığı dönemlerde diş etleri hassaslaşır ve çürükler oluşmaya başlar. Bu nedenle bu dönemlerde diş eti sağlığına daha çok önem verilmesi gerekir.

Stres:

Birçok hastalığa neden olan stres diş etlerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Stres vücudun enfeksiyonla mücadele etmesini engeller. Bu da diş etlerinde mikropların çoğalmasına neden olur.

Kötü beslenme:

Kötü beslenme bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler bu da diş eti hastalıklarının fazlalaşmasına neden olur.