Ses teli felci nedir? Nasıl tedavi edilir?
Ses telleri beyinden gırtlağa kadar olan alandan etkilenir. Ses teli felci ise bu alanda oluşan ciddi rahatsızlıklar sonucu yaşanır. Peki ses telli felci riskini artıran faktörler neler…
ABONE OLSes kısıklığıyla birlikte yemeklerin soluk borusuna kaçarak öksürük krizlerine neden olması ses teli felci hastalığının en önemli belirtileridir.
SES TELİ FELCİ İKİ TÜRLÜ GÖRÜLEBİLİR
Birincisi duyusal bozukluktur. Sinir sistemine bağlı gırtlağın duyu hissini kaybetmesidir. Duyusal sinir aynı zamanda ses telinin gerginliğinden etkilenir. Bazen hastalar kısık sesle konuşmak zorunda kalabilir. Bu geçici felç riski yiyecek ve içeceklerin akciğere kaçması ile görülür.
İkinci bozukluk ise hareket bozukluğudur. Hareket bozukluğu gırtlağın hareket etmesini sağlayan sinir sisteminin ani bir darbe alması ya da gırtlak kısmının ezilmesi ile ortaya çıkar.
SES TELİ FELCİNİN NEDENLERİ NELER?
Bazı ses teli felçlerinin neden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Bilinen bazı nedenler de şunlardır;
- Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar
- Boyun travmaları
- Guatr ameliyatı
- Akciğer, boyun, gırtlak, yemek borusu tümörleri
- Kalp büyümesi doğuştan kalp problemi olanlar
- Kafa travmaları
SES TELİ FELCİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Dolgu tedavisi ile eski sesiniz olmasa bile sesinizin tınısı düzeltilebilir. Dolgu tedavisi ses tamamen kapanmamışsa yapılabilir. Tedavi enjeksiyon yardımı ile ağrısız gerçekleştirilir. Ağız içinden ya da boyundan uygulanabilir. Ses rahatsızlığı nükseden bir hastalık olduğundan 1-2 yıl içerisinden tekrar yapılması gerekir.
İmplant, bir diğer tedavi yöntemidir. Ses dolgu ile düzeltilemiyorsa implant tedavisine başvurulur. Anestezi yapılarak gerçekleştirilen bu tedavi de ses teline kalıcı implant yerleştirilir. Bir iki gün doktor kontrolünde kalan hasta daha sonra taburcu edilebilir. Ses terapisi ve solunum egzersiz tedavileri ihmal edilmemelidir.