Diyabete neden olan 7 etken
Dünya Sağlık Örgütü, 2035 yılında en yaygın hastalığın diyabet olacağını açıkladı. Uzmanlar ise diyabetin hızlı artmasında yanlış beslenmeden hareketsizliğe kadar birçok faktörün etkili olduğunu vurguluyor. Peki, diyabete neden olan bu etkenler ne ve diyabet nasıl önlenir?
ABONE OLGünümüzün tehlikeli hastalıklarından biri olan diyabet, kan da ve idrarda şekerin artması ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Uzmanlar, geleceğin en yaygın hastalığının diyabet olacağını açıkladı. İşte gelecekte diyabetin artmasına neden olacak 7 etken...
HAREKETSİZLİK
Fiziksel aktivitenin az olması diyabeti arttıran önemli faktörler arasında yer almaktadır. Düzenli egzersiz sadece diyabeti değil, birçok hastalık riskini de azaltmaktadır.
OBEZİTE VE FAZLA KİLOLAR
Diyabet hastalığına yakalanma riskini arttıran etkenlerden biri de aşırı kilolardır. Fazla yağlar bazı hormonları ve metabolizmayı olumsuz etkileyerek diyabete neden olur.
YANLIŞ BESLENME ALIŞKANLIKLARI
GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)’lu besinler hızlı kilo almaya neden olur. Bu da diyabeti tetikleyebilir. Bu nedenle organik besin tüketilmesi gerekir.
STRES SEVİYESİNİN YÜKSEK OLMASI
Stres altındaki vücut insülin direncini artırır. Artan insülin seviyesi de kandaki şeker oranını etkiler, bu da diyabete neden olabilir.
GENETİK YATKINLIK
Aileden birinin diyabet olması diğer bireylerinde diyabete yakalanma oranını artırır. Genetik yatkınlığı olan kişilerin düzenli kontrole gitmesi gerekir.
SPORUN BIRAKILMASI
Düzenli yapılan sporun bırakılması, hızlı çalışan metabolizmanın artık yavaş kalori yakmaya başlamasına neden oluyor. Bu da diyabet olma riskini artırır.
GEBE KALMA SIKLIĞININ YÜKSEK OLMASI
Sık sık gebe kalma, diyabet riskini artırır. Değişen hormon düzeyleri nedeniyle uzmanlar iki gebelik arasında en az iki yıl olması gerektiğini söylüyor.