İyi bir baklava nasıl belli olur?
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, bayramda tüketicileri uyardı: 'Kaliteli tatlı yiyin, bayramınız zehir olmasın' İyi baklava nasıl belli olur? Cevabı:
ABONE OLKaliteli tatlı yiyin, bayramınız zehir olmasın!
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, Ramazan bayramı öncesinde tüketicileri uyardı: “Kalitesinden, hijyeninden ve sağlıklı üretim kodeksinden emin olmadığınız tatlılardan, şekerlemelerden ve baklavalardan uzak durun!”
Ramazan bayramı adım adım yaklaşırken, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, Bayram dolayısıyla tüketilecek şekerleme, baklava ve tatlılar konusunda tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Ramazan Bayramı’nda tatlı ve şeker tüketiminin zirve yaptığını vurgulayan Mehmet Yıldırım, şunları söyledi:
“Ramazan Bayramı, birbirimize ikram ettiğimiz tatlılar, şekerlemeler ve çikolatalar dolayısıyla “Şeker Bayramı” olarak lanse edilmiştir. Tatlı ve şekerlemenin böylesine çok tüketildiği bu günlerde, tüketicilerimizin dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz ve onları uyarıyoruz. Kalitesinden, hijyeninden ve sağlıklı üretim kodeksinden emin olmadığınız tatlılardan ve şekerlemelerden uzak durun. Bugünlerde özellikle Ramazan Bayramı’na yönelik, her köşe başında, merdiven altlarında sağlık ve hijyen özelliklerinin ne olduğu bilinmeyen seri üretimler yapılıyor. Maalesef biz bu ticaret arsızı üreticileri belediye veya Sağlık Bakanlığı yetkililerimizin denetimlerinde görebiliyoruz. Yakalananlar da sadece denetimlerde ortaya çıkanlardır. Yakalanamayanlar ise ülkenin dört bir yanında Bayram’da ürettikleri kalitesiz, sağlıksız ürünleri vatandaşlarımıza satacaklardır. İşte, tüketicilerimiz merdiven altı üreticilere, köşe başlarında satılan sağlıksız tatlılara karşı uyanık olsunlar. Bilinçli tüketici, öncelikle sağlığına dikkat eden tüketicidir.”
İyi bir baklavanın sırrı
Yıldırım iyi bir baklavanın sırrını şöyle özetledi: “Baklava insanda beş duyuya hitap etmeli:
Birincisi, altın sarısı bir renkle göze hitap etmeli. Çünkü, baklava taze tüketilen bir üründür.
İkincisi, çatalı batırdığınızda çıkan “hırşş” sesiyle kulağınıza hitap etmeli. Bayat baklavada, kalitesiz baklavada o ses çıkmaz.
Üçüncüsü çatalı batırıp ters olarak baklavayı ağzınıza götürürken, içindeki Antep fıstığı ve tereyağıyla da burnunuza hitap etmeli.
Ağzınıza
aldığınızda lezzetiyle damağınıza hitap etmeli.Beşincisi de midenize hitap etmeli. Midenizde bir yanma, bir rahatsızlık meydana getirmemelidir. İnsanlarımız en azından şunu yapabilirler: Baklava alacakları yerdeki görevliye, “Baklavanızdan tatmak istiyorum” diyebilirler. Böyle bir teklife, hiç bir baklavacı hayır demez. Yer, hoşuna giderse; alır. Hoşuna gitmezse, “Baklavanızı beğenmedim”der çıkar gider. Hiç olmazsa, o satıcı da o ürünü değiştirme yoluna gider. Bu bir toplumsal sorumluluk bilincidir”
Yıldırım, Bayram öncesinde denetimlerin de sıklaştırılması gerektiğini kaydederek, “Denetimler konusunda kesinlikle müsamaha ve gevşeklik gösterilmemeli. Bu mesele, tamamen insan ve toplum sağlığını ilgilendiren bir meseledir. Bizim üzerimize düşen, uyarı vazifemizi yapmamızdır. Bizim elimizde yetki yok. Biz ikaz ederiz, uyarırız. İnsan sağlığının ötesinde hiçbir şey yoktur” diye konuştu.