Çinko Eksikliği belirtileri neler? Çinko hangi besinlerde/yiyeceklerde?

Çinko Eksikliği, insan vücudundaki hücrelerin büyüyüp çoğalabilmesi açısından lazım gelen temel maddenin yeteri miktarda bulunmaması durumudur. Peki, yaşamın kalitesini bozan ve hormon sağlığını tehdit eden Çinko Eksikliği belirtileri nelerdir? Enfeksiyonların önüne geçen Çinko hangi besinlerde, yiyeceklerde bulunur?

ABONE OL
GİRİŞ 16.11.2018 11:35 GÜNCELLEME 19.11.2018 12:36 SAĞLIK
Çinko Eksikliği belirtileri neler? Çinko hangi besinlerde/yiyeceklerde?

Çinko Eksikliği problemi oluşum gösterdiğinde vücudumuzda yer alan hormonların üstlendiği faaliyetlerin yapısında bozulmalar meydana gelmesine neden olarak sağlıklı bir şekilde işleyişinin önüne geçmektedir. Bununla birlikte Çinko Eksikliğinin beraberinde getirdiği bir diğer sorun ise, tüm enfeksiyonlara karşı kalkan görevini yeteri bir şekilde görememesinden ötürü insan sağlığını tehdit eden bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan çinko madde insan vücudunda ideal oranda bulunmadığı takdirde; bağışıklık sisteminin zayıflamasına, sinir sisteminin bozulmasına neden olmakta ve hücrelerin düzgün bir şekilde büyüyüp çoğalabilmesinin önüne geçmektedir. Gerek dünyada gerekse ülkemizde ağırlıklı bir şekilde görülmekte olan, genel itibariyle sağlıksız, yetersiz ve dengesiz beslenmenin getirdiği olumsuz sonuçla birlikte kendini gösteren, aynı zamanda ilaç kullanımıyla birlikte oluşumuna zemin hazırlayan Çinko Eksikliği belirtileri nelerdir? Hastalıklardan uzak bir şekilde daima sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek isteyenler için Çinko hangi besinlerde ve yiyeceklerde bulunur?

 

 

Magnezyum Eksikliği belirtileri! Magnezyum hangi besinlerde/yiyeceklerde?

ÇİNKO EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

 

->Saç dökülmesi,

->İştahsızlık,

->Sinirsel değişiklikler

->Ciltte açık yaralar

->İshal

->Ağızda uçuk çıkması

->Hızlı zayıflama, açıklanamayan kilo kaybı

->Büyüme geriliği

->Tırnaklarda beyaz leke

->Okul öncesi çocuklarda gelişme geriliği

->Kulaklarda çınlama

->Uyuşukluk hali

->Dişlerin matlaşması

->Hafıza bozukluğu, zihinsel sorunlar

->Enfeksiyona karşı zayıflık,

->Psikolojik bozukluklar

->Yaraların iyileşmesindeki gecikmeler

->Deri problemleri, deri değişiklikleri

->Kısırlık

->Koku ve tat duyusunu bozabilir

->Kemiklerde zayıflık

ÇİNKO HANGİ BESİNLERDE VE YİYECEKLERDE BULUNUR?

1)Yumarta Sarısı: Yumurta sarısı çinko deposudur. Yalnız yumurtanın sarısı genel kolesterol düzeyini bir nebze artırabilmektedir, çinko alımı için bile olsa kolesterol probleminiz varsa günde 1 yumurtadan fazla tüketmenizi tavsiye etmiyoruz.

2)Kuzu Eti: 100 gram kuzu eti günlük çinko ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar. Ancak yüksek kolesterol değerine sahip olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekir.

3)Midye: Yüksek miktarda protein, demir minerali ve kalp dostu omega-3 yağ asidi içeren midye, çinko bakımından da oldukça zengindir. 6 adet midyenin içerdiği çinko miktarı ise, 32 miligramdır ve bu miktar günlük alınması gereken çinko miktarının % 400’ünü karşılamaktadır.

4)Mantar: Kültür mantarı olarak da bildiğimiz ve yemeklere kattığımız beyaz mantarın 100 gramında yaklaşık 8 mg çinko minerali bulunur. Ayrıca mantar, iyi bir vitamin ve mineral deposudur. Kalorisi çok düşüktür.

5)Badem: Çinko yönünden zengin olan bademin 100 gramı 3.5mg çinko içerir buda günlük çinko ihtiyacının %24’ünü karşılar.

6)Hayvansal Ürünler: Kırmızı et, beyaz et, süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta gibi pek çok gıdada çinko bulunur. Örneğin, günlük yiyebileceğiniz 160 gramlık bir kırmızı et, ihtiyacınız olan çinkonun tamamını karşılayacaktır.

7)Kabak Çekirdeği: 100 gram kabak çekirdeği 6.6 mg çinko içerir ki bu günlük ihtiyacın %44 ünü karşılamak için yeterlidir. Ayrıca kabak çekirdeği yağı da çinko kaynağı olarak kullanılabilir.

8)Tavuk: Tavuk, mükemmel bir protein deposu olmasının yanı sıra, çinko içeriği de yüksek bir hayvansal gıdadır. 85 gram pişmiş tavuk etinin içerdiği çinko miktarı ise, 2.4 miligramdır.

9))Susam: Susamda bol miktarda çinko ve kalsiyum bulunur. Özellikle gelişme çağındaki çocukların susam veya susamdan elde edilen tahin yemesi çok faydalıdır, hem ihtiyaç duydukları çinkoyu, hem de kalsiyumu buradan karşılayabilirler.

10)Sebzeler: Ispanak, bezelye, bamya, mantar gibi sebzelerde çinko bulunur. Sebzeler, genel olarak et ürünlerine kıyaslandığında vücudun çinko ihtiyacını daha az oranlarda karşılasalar da aralarında istisna olarak yüksek oranda çinko içerenler de bulunur.

11)Yoğurt: 100 gram yağsız yoğurtta 1 mg çinko (günlük ihtiyacın %6’sı) bulunur.

12)Kaju: Zengin bir çinko kaynağı olan kaju, sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebilen lezzetli bir kuruyemiştir. 28 gram kavrulmuş kajunun içeriğinde bulunan çinko miktarı ise, 1.6 miligramdır.

ÇİNKO HANGİ GIDALARDA BULUNUR? ÇİNKO AÇISINDAN ZENGİN VE YÜKSEK MİKTARDA BESİNLER/YİYECEKLER…

*Bezelye,

*Siyah çikolata,

*Yer fıstığı,

*Badem,

*Hindi eti,

*Sığır eti

*Kabak çekirdeği,

*Domates,

*Susam,

*Peynir,

*Kuzu eti,

*Karides,

*Mantar,

*Yumurta,

*Ispanak,

*Kuru fasulye,

*Enginar,

Yoğurt,

*Kuşkonmaz,

*Göğüs tavuk eti,

*Kaju,

*Kuzu ciğeri,

*Kahvaltılık yulaf,

*Kabak,

*Süt,

*Muz,