Rezenenin faydaları nelerdir? Rezene çayı nasıl yapılır ne işe yarar?

Maydanozgillerden olan rezene oldukça faydalı bir bitkidir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığını korur. Rezenenin faydaları nelerdir? Rezene çayı nasıl yapılır ne işe yarar? Özellikle rezene çayı, sürekli olarak bilgisayar kullanan insanlarda göz yorgunluğu ve kuruluğu gibi sağlık sorunlarının yaşanmasını önler. Uzun ömürlü olan bu bitki hakkındaki her şeyi haberimizin detayında bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 28.04.2020 04:38 GÜNCELLEME 28.04.2020 04:39 Sağlık
Rezenenin faydaları nelerdir? Rezene çayı nasıl yapılır ne işe yarar?

Hoş kokusu ve lezzeti ile yemeklerin vazgeçilmezi olan rezene eski çağlarda bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır. Sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi faydalı minerallerin dışında bolca A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Rezene yapraklarından çay yapılır. Tohumu ise kabızlık ve gaz gidermek için kullanılır. Ayrıca bu tohumdan yağ, sabun, merhem ve şurup yapılır. Flavonlar ve uçucu yağlar sayesinde birçok bitkisel ilacın ham maddesidir. Anavatanı Akdeniz ve Yakın Doğu olan rezene, yaprakları da tohumları da kurutularak kullanılır. Rezene tohumları protein bakımından oldukça zengindir. Kayalık ve kurak yerlerde yetişir. Yöresel olarak bazı yerlerde ekmek yapımına eklenir. Rezene bitkisinin en önemli faydası anne sütü yapmasıdır. Tohumu yetişince soğana benzer bir meyve ortaya çıkar. 

REZENENİN FAYDALARI NELERDİR?

- Yapılan bir araştırmada çiğ çiğnenen rezene tohumu tükürükteki nitrit maddesini artırır. Bu madde kana karıştığında kan basıncını düzenleyerek tansiyonu dengede tutar. Aynı zamanda potasyum bakımından zengin olduğundan vücuttaki sıvı bileşenlerini çoğaltır.

- Toksinler vücuttan atılmadığında böbreklerde, bağırsaklarda ve idrar yolunda birikir. Bu birikim taş, kum ve iltihaplanmalara neden olur. Rezene bu birikimi olumsuz etkileyen en doğal ilaçlardandır.

Esansiyel yağlar bakımından zengin olduğundan kandaki toksinlenmeyi azaltmada etkilidir. Bu toksinlenme kandaki hücre sayısını azaltarak kan basıncının yanı sıra demir eksikliği ile ortaya çıkan anemi hastalığına da sebep verir. Doğal yollarla rezene kansızlığı da önler. 

- Sürekli bilgisayar başında çalışanlar için uzmanların önerdiği ve göz sağlığını korumda etkili olan besinlerin başında rezene gelir. A vitamini sayesinde göz tansiyonu ve kuruluğu gibi hastalıkları önler. Bir su bardağı kaynar suya bir tatlı kaşığı rezene tohumu koyun demlenmesini bekleyin. Ilıyan suya ped pamuk batırarak gözlerinizi temizleyiniz. 

- Vücuttaki hormonları dengelemek için oksijen miktarının yeterli düzeyde olması gerekir. Bu dengeleme içinde selenyum maddesi yüksek bir besinle hücreler desteklenmelidir. Bu sayede sivilce ve akne gibi cilt rahatsızlıklarının yanı sıra diğer hastalıklara da iyi gelir. 

- Gün içerisinde bir bardak tüketilen rezene çayı gün boyu tokluk hissi verir. Bu sayede çay zayıflamak isteyenler için idealdir. Aynı zamanda mide asidini dengeleyerek ülser ve reflü gibi ciddi mide hastalıklarının da riskini azaltır. 

- Adet sırasında yaşanan kramplı sancılar içinde tüketilebilir. 

- İltihap kurutucu etkisi sayesinde ağız ve dişlerdeki enfeksiyonlu bakterileri azaltır. Ağız kokusunu gidererek balgamla boğazdaki iltihabı temizler.

- Anne adaylarının süt oranını artırır. 

- Sinir hücrelerinin sayısını azaltarak melatonin hormonunu artırıp rahat bir uyku çekmenizi sağlar. 

REZENE ÇAYI NASILI YAPILIR?

Kaynar bir bardak suyun içerisine dövülmüş rezene tohumlarını ekleyiniz. 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzüp tüketiniz. Dilerseniz içerisine bir kaç damla limon da ekleyebilirsiniz. 

DİKKAT: Fazla gaz yaparak şiddetli sancılara neden olabilir. Bu yüzden uzman kontrolünde tüketilmelidir.