Çam fıstığının besin değerleri nedir? Çam fıstığının faydaları nelerdir?
Kozalaktan elde edilen yemek ve tatlılarda kullanılan çam fıstığının faydalı bir besin olduğunu biliyor muydunuz? Besin değerlerini duyunca çok şaşıracağınız çam fıstığı hakkından bilinmeyenleri sizler için derledik. Çam fıstığına dair her şey haberin detayında bulabilirsiniz. Ayrıca çam fıstığını tüketme çeşitlerini de...
ABONE OLFıstık çamının kozalağında bulunan çam fıstığı bir kuruyemiş türüdür. Psikolojik hastalıklardan enerji artırmaya kadar bir çok faydası olan çam fıstığı insan vücudunu adete yeniliyor.
İç yemeklerde kullanılan çam fıstığı genelde kavularak tüketilir. Ancak bu kuruyemiş çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinde daha çok yararlanılır. Dolmalık fıstık olarak bilinen bu kuruyemiş tam bir lutein kaynağıdır.
ÇAM FISTIĞININ FAYDALARI VE BESİN DEĞERLERİ
- En sağlıklı kuruyemişlerden biri olan çam fıstığı vücudun günlük ihtiyacı olan enerjinin yüzde 90'ını karşılar.
- Sinir sistemi için gerekli olan B1, B2, ve B3 vitaminleri bakımından zengin olan çam fıstığı depresyon ve stres gibi rahatsızlıkları önler. Özellikle uzmanlar günde bir avuç tüketilen çam fıstığının gün boyu yaşanma ihtimali olan yorgunluğu engellediğini vurguluyor.
- Gün boyu enerji veren çam fıstığı ayrıca gece de rahat bir uyku çekmenizi sağlar. İçerdiği amino asit serotonin ve melatonin hormonlarının salgılanmasını artırarak stresiz rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
- Gözün daha net görmesi için lutein maddesine ihtiyaç duyar vücut bu maddeyi kendi üretemediği için besinlerden alır. Bu madde bakımından en güçlü sebze havuç ise en güçlü kuruyemişte çam fıstığıdır. Göz içerisindeki serbest radikalleri temizleyen çam fıstığı tam bir antioksidan görevi görür.
- Çevresel ev genetiksel etkilere bağlı kan hücreleri azalır. Bu bileşenler azaldıkça ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Çam fıstığı içerdiği antioksidanlar sayesinde kanı temizler ve sağlıklı hücre oranını artırarak kansızlık gibi rahatsızlıkların yaşanmasını önler.
- Kan hücreleri artırdığından damarların tıkanmasını önler. Yüksek miktarda içerdiği K vitamini damar duvarlarını korur. Kalp hastalıklarının riskini azaltır. Uzmanlar özellikle kalp ritim bozukluğu ve panik atağı olanların bu kuruyemişi düzenli tüketmesini önerir.
- İçerdiği Cholecystokinin maddesi beyindeki doyma hormonunu artırır. Bu hormon sayesinde vücut uzun süre tokluk hissettiğinden kolay kilo verilir. Aynı zamanda sindirimi düzenleyerek mide ve bağırsak problemlerinin yaşanma ihtimalini düşürür.
- C vitamini bağışıklığı güçlendiren en iyi değerlerdir. Bu yüzden uzmanlar C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Çam fıstığı da bu besinler arasındadır. Günde tüketeceğiniz bir avuç çam fıstığı günlük C vitaminin yüzde 80'ini karşılar.
100 GRAM ÇAM FISTIĞININ DEĞERLERİ
- Kalori 673
- Toplam yağ 68 gram
- Sodyum 2 mili gram
- Potasyum 597 miligram
- Karbonhidret 13 gram
- Diyet lifi 3,7 gram
- Protein 14 gram