Sarımsağın sağlık açısında kullanım alanları nelerdir?

Doğal antibiyotik özelliği olan sarımsak bazı hastalıklarda bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılır. Peki sarımsağın sağlık açısından kullanım alanları nelerdir? Sizler için sarımsağa dair bilinmeyen her şeyi haberimizde derledik. İşte sarımsağın sağlık açısından kullanım alanları...

ABONE OL
GİRİŞ 05.01.2019 08:16 GÜNCELLEME 06.01.2019 08:37 Sağlık
Sarımsağın sağlık açısında kullanım alanları nelerdir?

Acı bir tadının olmasının yanı sıra ağır bir kokusu olan sarımsak sağlığımıza birçok fayda sağlar. Aminoasit bakımından zengin olan sarımsak bunun yanı sıra çinko, kükürt bileşiği, A, B1 ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Çiğ halde tüketildiğinde mikroorganizmalar üzerinde direk iyileştirici etkisini gösterir. Antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik ve antibakteriyal özellikleri olan sarımsak vücudun bağışıklığını güçlendirmenin yanı sıra vücutta bulunan tüm toksin ve iltihaplanmayı söküp atar. Bu özellikleri sayesinde kalp, damar, kolesterol, tansiyon ve üst solunum yolları ile ortaya çıkan tüm hastalıkları iyileştirir.

PEKİ SARIMSAĞIN SAĞLIK AÇISINDAN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

- Sarımsak içerisinde yüksek miktarda antioksidan barındırdığından iltihabı söküp atmada etkilidir. Özellikle kış aylarında üst solunum yolu hastalıklarına bağlı gelişen kulak enfeksiyonlarını geçirir. Ezelmiş bir sarımsağı ısıtınız bir tülbent yardımı ile içerisinde çıkan yağ gibi sıvıdan bir damla kulağınıza damlatınız.

- Eller ve ayaklarda sıklıkla ortaya çıkan mantar aşırı kaşıntı ve deri dökülmesine neden olur. Bu da hem sağlığı hem de yaşam kalitesini ciddi boyutta olumsuz etkiler. Sıcak suyun içerisinde rendelemiş sarımsakları atınız ve ellerinizi ayaklarınızı bu suda yarım saat boyunca bekletin. Kısa sürede mantarların gittiğini göreceksiniz. 

- Günde bir diş çiğ sarımsak unutkanlık gibi ciddi sağlık sorunun yaşanmasını da önler. İçerdiği anti-inflamatuar gibi özellikleri olan sarımsak aynı zamanda sinir sisteminin hasara uğramasını önleyerek stres ve depresyona yakalanma oranını da azaltır. 

- Kış aylarında artan grip ve soğuk algınlıklarının kısa süre de iyileşmesini destekler. Tavuğu haşladıktan sonra elde ettiğiniz suya sarımsak ve karabiber atıp tüketirseniz, hastalığın semptomlarını kısa sürede atlatmanıza yardımcı olmuş olur.

- Ailesinde kanser öyküsü olan kişilerin sıklıkla sarımsak tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni de sarımsak tümörlü hücrelerin gelişimini önlediğinden ve bağışıklığı güçlendirir.

- Ağız diş bakımında da her ne kadar kokuya neden olsa da uzmanlar diş eti iltihaplanmasını önlediğinden sarımsak tüketimini öneriyor. Ayrıca sarımsak diş yüzeyindeki mineyi de koruyarak sararmasını engeller. Bunun yanı sıra tükürükteki asit oranını artırarak akşamları artan bakterileri azaltır. 

- Çivi batması, bıçak kesmesi ya da tahta batması gibi durumlarda bölgeye ezilmiş sarımsak koyup bir gün boyunca bekletildiğinde hasarın iyileştiğini göreceksiniz.

- Allisin anti- mikrobiyal özelliği sayesinde saç derisinde oluşan kepeklenmeyi engeller. Saç hücrelerini güçlendirir. Daha parlak ve yumuşak saçlara sahip olmanızı sağlar. Saç derinize bir sarımsağı kesip sürdükten bir saat sonra duş alabilirsiniz. Ya da sarımsak yağını duş alırken saçınıza uygulayabilirsiniz. 

- Ciltte bazı nedenlerden dolayı meydana gelen sivilcelenme ve akne gibi ağır hasarlı cilt hastalıklarının şiddetini azaltır.