Tarçın tüketmek zararlı mıdır? Tarçın beyin kanaması riskini mi artırıyor?

Kış aylarında sıklıkla kullanılan tarçın baharatı aşırı tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalarda gramı geçtiğinde beyin kanamasına bile neden olduğu ortaya konulan tarçın hakkında bilinmeyenleri sizler için araştırdık. İşte Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada tarçın ile ilgili çarpıcı açıklamaları...

ABONE OL
GİRİŞ 22.01.2019 10:21 GÜNCELLEME 22.01.2019 13:56 Sağlık
Tarçın tüketmek zararlı mıdır? Tarçın beyin kanaması riskini mi artırıyor?

Tarçın içerdiği anti bakteriyel madde sayesinde üst solunum yollarında meydana gelen gribal enfeksiyonları önler. Özellikle kış aylarında tüketimi artan bu baharatın sıkça tüketildiğinde belli rahatsızlıkların yaşanmasına zemin hazırladığı iddia edildi.

Ucuz olan tarçınların bu gibi ciddi sorunlara sebep olduğunu Prof. Dr. Erdem Yeşilada işte şu sözlerle açıkladı.

"Normalde 'Seylan' tarçını elde edilirken kabukları çıkarılıyor ve çıkarıldıktan sonra kurumaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra içteki ince kısım çıkarılıyor. İşte buradaki kumarin miktarı çok az. Şu an piyasada bulunan tarçınlar, Endonezya veya Vietnam’dan geliyor. Bu tarçınlarda dıştaki ağacın mantar tabakasını kazımışlar, içteki kısmı çıkarmışlar ve dolayısıyla odun kısmı kalmış. Odun kıvrılmıyor. Bunda da aroma var ancak bunların içerisinde gramında 6.8 miligram kumarin bulunuyor. İç içe geçmiş ince dokusu ile taşıdığı az miktarda 'öjenol' ile o güzel koku ve aroma ortaya çıkıyor. Tarçın denildiğinde aklımıza ilk bu geliyor. Bu tarçının fiyatı da çok yüksek. Türkiye eskiden bunu kullanıyordu. Seylan tarçınının gramında 0,1 miligram kumarin var. O yüzden bu sağlık açısından risk oluşturmuyor. Çocuk ve yetişkinler başta olmak üzere herkes tatlılarına, içeceklerine rahatça ilave edebilir."

Daha sonra Yeşilada, açıklamalarına tarçının kullanım miktarının insan kilosuna göre hesaplanması gerektiğini çünkü bu hesaplamada dengede kullanılmayınca tarçının kan sulanmasına neden olacağının akabinde beyin kanaması gibi ciddi bir sağlık sorunun yaşanabileceğinin altını çizdi. Dünya Sağlık Örgütü açıkladığı bir veride tarçının 60 kiloluk bir insanın en fazla alabileceği miktarın 6 miligram olabileceğini açıklamıştı.