Böbrek Kistleri kendiliğinden kaybolur mu: Böbrek kisti belirtileri & ameliyatı!

Yaşlı kimselerde daha sık meydana gelen Böbrek Kistleri, kanserli olmayan bir yapıya sahip olmakla beraber içi sıvı dolu baloncuklardır. Çoğunlukla sağlık açısından korkutan bir durum teşkil etmeyip iyi huylu görülen Böbrek Kistleri kendiliğinden kaybolur mu ve neden olur? Çoğu zaman hiçbir belirti göstermesiyle beraber hastanelerde yapılan tetkikler sırasında ortaya çıkabilen Böbrek Kisti ameliyatı ve belirtileri!

ABONE OL
GİRİŞ 04.02.2020 10:22 GÜNCELLEME 04.02.2020 13:24 SAĞLIK
Böbrek Kistleri kendiliğinden kaybolur mu: Böbrek kisti belirtileri & ameliyatı!

Yaşın ilerlemesiyle beraber oluşum gösteren bir sağlık problemi olan Böbrek Kistleri, her ne kadar hastalarda korku ve panik havasına sebebiyet verse de genellikle iyi huylu olmasından ötürü çok ciddi sonuçlara yol açmamaktadır. Hatta çoğu zaman kişiler tarafından tümör/kanserle karıştırılsa da esasına bakılacak olursa Böbrek Kistleri içi sıvıyla dolu olan baloncuklardan ibarettir. Ancak çok küçük bir orandaki bazı kistler ise tedavi edilmediği takdirde tümör/kansere dönüşebilme ihtimali bulunsa da, büyük endişelere mahal verilmeyecek bir rahatsızlıktır. Uzman hekimler tarafından çok çeşitli görüntüleme teknikleri sayesinde kistin ne tür bir yapıda olduğu belirlenip, hastalara ona uygun bir tedavi yöntemi sunduğu Böbrek Kistleri nedir, neden olur? İşte, kimi zaman da doğuştan görülebilen fakat yaşlı kişilerin daha sık karşılaştığı, bazı durumlarda hastalarda hiçbir şikayete sebep olmadan gelişen Böbrek Kisti ameliyatı ve belirtileri...

BÖBREK KİSTLERİ NEDİR?

Böbrek Kistleri, böbreklerde oluşum gösteren içi sıvı dolu baloncuklardır. Böbreklerde görülebileceği gibi insan vücudunun çok farklı bölgelerinde de meydana gelebilmektedir. Böbrek kistleri görülme yaşı, yerleşim yeri ve diğer belirtilerine göre kategorilere ayrılmaktadır. Basit kistler, zararsız ve en yaygın kist çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Böbrek Kistlerinin yaş ilerledikçe görülme sıklığı artış göstermektedir, 70 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık üçte birinde en az bir böbreğinde kist bulunmaktadır. 

 

 

BÖBREK KİSTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Baş Ağrısı

-Sık Sık İdrara Çıkma

-Yüksek Tansiyon

-Yüksek Ateş

-Karın Ağrısı

-İdrardan Kan Gelmesi

-İdrar Yaparken Yanma

-Karın Bölgesinin Altında Ağrı Hissedilmesi

-İdrar Yolu Enfeksiyonu Geçirme

-Sırt ve Üst Karın Bölgesinde Ağrı Hissedilmesi

BÖBREK KİSTLERİ NEDEN OLUR?

*Basit böbrek kistlerinin neden oluşum gösterdiği henüz bilinmemektedir. Ancak, ailesinde kist olanlarda daha çok meydana gelmektedir. Aynı zamanda, vücudunun herhangi bir organında kist olanların diğer organında da kist olma olasılığı daha da artış göstermektedir. Örnek verilecek olursa karaciğerinde kist olan hastalarda böbrek kisti daha fazla görülebilmektedir.

BÖBREK KİSTİ TANI - TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Ultrasonografik görüntüleme yöntemi sayesinde böbrek kistleri tespit edilmektedir. Öte yandan hastaların ayrıntılı aile öyküsü alınmalı ve diğer organlarda kistlerin olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. Basit kistler, polikistik böbrek hastalığından farklı şekilde, böbrek fonksiyon bozukluğuna sebep olmamaktadır. Ancak kimi durumlarda renal karsinom ve abseden ayırmak gerekebilir. Basit kistlerin ultrasonografik görünümü tipik olmakla birlikte, sınırları düzgündür ve içi anekoiktir. Böbrek kistlerinde şüpheli olgularda bilgisayarlı tomografik görüntüleme yöntemi ihtiyaç duyulabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra basit kistler zamanla çok yavaş bir şekilde büyüyebilmektedir.

BÖBREK KİSTİ TEDAVİSİ…

Şayet böbrekte tespit edilen kistler küçükse, bu bölgede herhangi bir probleme yol açmayacakları için tedavisi gerekmemektedir. Ancak yine de tedbiri elden bırakmamak adına böbrek kistlerinin büyüyebilme ihtimaline karşı 6 yahut 12 ayda bir görüntüleme yöntemleri aracılığıyla test yaptırmanız lazım gelmektedir. Ancak oluşan böbrek kistleri büyük bir yapıdaysa vücutta çeşitli şikayetlerin görülmesine zemin hazırlayabileceğinden ameliyat yöntemiyle vakit kaybetmeden alınmaları gerekmektedir.

BÖBREK KİSTİ AMELİYATI NASIL OLUR?

->Laparoskopi cerrahi yöntemi: Böbrek kisti ameliyatı şimdiki şartlarda hemen hemen bütün böbrek ameliyatları gibi çoğunlukla laparoskopik cerrahi yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Laparoskopik kist ameliyatında anestezi altında ve ameliyathane şartlarında hastanın cildine üç adet 0.5 cm.’lik kesim yapılarak ince aletlerle içeri girilir ve kistin içeriği boşaltılarak kist duvarı çıkarılır. Duvarın tamamen çıkarılması nedeniyle aynı kistin kendine yineleme ihtimali bulunmamaktadır. Fakat hastanın bünyesinde kist oluşmasına meyil olduğu durumlarda yeni kistler oluşabilir ve lazım geldiği takdirde aynı yöntemle tedavisi mümkün kılınabilmektedir.

Laparoskopik ameliyatlarda nekahat dönemi hasta için genellikle çok rahattır. Vücutta büyük bir cilt ve daha da önemlisi kas kesisi bulunmaması sayesinde kişiler ameliyat olduktan bir yahut iki gün sonra taburcu olabilmektedir. Laparoskopik böbrek ameliyatları karın bölgesinden uygulandığı gibi bel bölgesinden doğrudan böbreklerin olduğu alana erişilerek de gerçekleştirilebilmektedir. Hangi cerrahi yöntemin gerçekleştirileceği, kistin böbrekteki yerine ve cerrahın uzmanlık derecesine bağlı olarak farklılık arz etmekle beraber, bel bölgesinden uygulann laparoskopik cerrahi yönteminde karnın havayla şişirilmemesi sayesinde karın içindeki gerginliğe bağlı ağrı daha az yaşanmakta, ameliyatın ardından hastalar kişiler kendini daha rahat hissetmektedir.