Oruç tutarken iftara kadar susuzluğu yok eden yiyecekler ve içecekler!
11 ayın sultanı Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirecekler en çok susuzluk ile zorlanacak. Günlerin uzun olması ve sıcakların artmasıyla birlikte susuzluk hissiyatı dahada artacak. Peki Ramazan'da susuzluk çekmemek için hangi besinleri ve içecekleri tercih etmeliyiz? İşte susuzluğa iyi gelen yiyecekler...
ABONE OLRamazan ayının yaz mevsimine ve sıcak havalara gelmesi nedeniyle uzmanlar vatandaşları uyarıyor. Bu günlerde oruç tutmanın en zorlu yanı uzun saatler boyunca susuz kalmak zorunda olmak. Peki Ramazanda susuzluğa iyi gelen besinler nelerdir?
Tüketeceğiniz besinler ve içeceklere dikkat etmeniz sizi gün boyu zinde tutabilir, susuzluğa karşı koruyabilir. Uzmanlar bu konuda Ramazan ayını daha rahat geçirmek için bazı besinler ve önerilerde bulunuyor. İşte susuzluk yaşamamak için dikkat etmeniz gereken hususlar...
SUSUZLUĞA İYİ GELEN BESİNLER VE İÇECEKLER
SÜT
Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissedilmesine yardımcı olur, hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlar. ABD'li bilim adamları, insan bünyesinin susuzluğa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü gösteriyor.
SALATALIK
Salatalığın yüzde 90 oranında su içerdiğini biliyor muydunuz? İster çoban salatada yer verin ister kütür kütür soyup yiyin. İçeriğindeki bileşim ile serinletici etkisi de bulunan salatalık aynı zamanda uzun açlık dönemiyle birlikte yavaşlamaya müsait hale gelen bağırsakların da düzgün bir şekilde çalışmasına destek sağlıyor. Sindirime yardımcı olarak ekşime, yanma, kramp gibi mide problemlerinin üstesinden gelinmesine de katkıda bulunuyor.
MADEN SUYU
Eğer tansiyon probleminiz yoksa terleme ile vücuttan kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için 1 şişe doğal maden suyu için. Her sahurda en az 3 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.
HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU
Bağımsız bir laboratuar tarafından yapılan bir araştırmaya göre hindistan cevizi suyu susatmayan mucize bir içecek.
Araştırmacılar sıcak havada 90 dakika koşan gönüllülerde normal su, enerji içeceği ve hindistancevizi suyunun etkilerini inceledi. diğer içecekleri içenlerin susuzluğu bir dereceye kadar giderken, hindistan cevizi suyu içenlerin hiç susuzluk çekmediği görüldü.
ŞEFTALİ
Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Bağırsakları yumuşatır. Hazmı kolaylaştırır. Susuzluğu ve ağız kokusunu giderir. Cildi nemlendirir dudaklara sürüldüğünde nemlendirici özelliği ile oruç tutanların dudaklarının kurumasını önler.
YOĞURT
Evde hazırlanacak olan mayalanmış tuzsuz yoğurt da susuzluğu gidererek yazın sıcak günlerinde oruç tutanlara kolaylık sağlıyor. Günde 3 kase yoğurt yemeye özen gösterin. 1 kase iftarda, 1 kase iftar ve sahur arasında, 1 kase de sahurda...
Yoğurt, protein, karbonhidrat ve yağ açısından çok dengeli bir yiyecektir. İçerdiği vitamin ve mineraller açısından vücut direncini artırıcı özelliği vardır. Bağırsak çalışması Ramazan'da yavaşlayabilir ve kabızlık problemleri oluşabilir. Lif oranı zengin kabağı sofranızda bulundurun. Çorbalarınızın içine koyabilirsiniz; rendeleyip üzerini sarımsaklı yoğurtla süsleyerek salata olarak yiyebilirsiniz veya yeşil salatalarınızın içine bol limonlu bir şekilde koyabilirsiniz.
HURMA
Bol miktarda potasyum, magnezyum ve demir içeren hurma adete bir mineral bombası. Spor yapanların harcadıkları enerjiyi hızlı bir şekilde yeniden veriyor. 3 adet hurma, susuzluğu da gideriyor.