Detoks nasıl yapılır? Detoksun faydaları nelerdir?
Hayatımıza önce “detoks suyu” kavramıyla giren “detoks” kelimesi, günümüzde artık beslenmeden diyete, teknolojiden alışverişe, yaşantımızın her alanında “sadeleşme, temizlenme, arınma” anlamına gelmektedir. Peki detoksun faydaları neler? Detoks diyeti nasıl yapılır? Detoks yapmanın zararı var mıdır? İşte detaylar...
ABONE OLVücudumuzun depoladığı yağlardan kurtulmak için yaptığımız doğru ve dengeli diyet programlarında amaç metabolizmayı daha hızlı çalıştırmak olsa da belli bir süreden sonra zayıflama eylemi azalır hatta durabilir. Bu gibi durumlarda bizlerin altın bir yardımcısı vardır: "detoks". Detoks vücuttan toksin ve ödem atarak vücudun rahatlamasını sağlayan kısa vadede hızlı sonuçlar veren etkili bir beslenme programıdır. Detoks programlarının 3-5-7 yada 2 haftalık periyodları var olmasına karşın en çok tercih edilen 3 günlük programlardır. Detoks programlarının daha uzun süreli olmamasının en önemli sebebi disiplin isteyen ve uygulaması zor bir beslenme tipi olmasıdır. Detoks programlarının bir başka faydası hücrelerin yenilenmesine, cildin güzel; parlak olmasına yardımcı olur ve depresyonu engeller. Peki detoksun faydaları neler? Detoks nasıl yapılır?
DETOKSUN FAYDALARI NELER?
Kanı Temizler
Kanın temizlenmesi ve hücre dokularının yenilenmesini sağlar.
Enerji Verir
Detoks kullanan kişiler enerjisinin arttığını söylüyor. Bu aslında mantıklı çünkü,vücudunuzun enerjisini emen kötü beslenmeleri bırakıp faydalı besinler yemeye başlamış olacaksınız.
Vücudu Temizler
Detoksun en önemli faydalarından bir tanesi vücudu temizlemesidir. Vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasında da etkilidir. Çoğu detoks programı zaten vücudun temizlenmesi için yapılmaktadır. Detoksun bağırsakları temizlemesi belki de en önemli özelliğidir. Çünkü bağırsaklar temizlenmeden sağlıklı bir yaşama başlanmış olmaz.
Kilo Verdirir
Detoks kısa sürede zayıflamanıza yardımcı olacaktır. Detoks programında yaşadıklarınızdan ve hissettiklerinizden sonra bütün zararlı alışkanlıklarınızı bırakacacaksınız. Detoks ile diyet yapmak çok daha kolay ama sağlıklı mıdır kim bilir ?
Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir
Detoks programı ile beraber organlarınızın çalışması gerektiği gibi çalışacaktır. Detoks, bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine sebep olabilir çünkü vücudunuz besin değerlerini rahat bir şekilde alacaktır.
Cildin Parlak Görünmesini Sağlar
Cildiniz vücudunuzun en önemli organıdır ve vücudunuzun da kalkanıdır. Sakın detoks programınıza saunayı da eklemeyi unutmayın çünkü eğer bu şekilde yaparsanız cildiniz rahatlıkla ter atacaktır. Detoks ile birlikte siyah noktalardan, sivilcelerden kurtulmuş olacaksınız. Detoks ile birlikte ilk başta toksinlerin dışarı atılmaya başladığında cilt zorlanacaktır.
Sağlıklı Nefes Almanızı Sağlar
Detoks ile birlikte toksinlerin vücuttan atılmasıyla bağırsaklarınız en başta olmak üzere bütün organlarınızı faydalı bir şekilde kullanmaya başlayacaksınız. Vücuda öncesinden daha fazla oksijen girmeye başlayacak. Detoks sırasında toksinler atılmaya çalışılırken nefesinize dikkat etmelisiniz. Detoks sonrasında nefesinizin nasıl açıldığına şaşıracaksınız.
Zihin Açar
Sadece vücudun arınması yetmez tabi. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarının da rahatlaması gerekiyor. Detoks sırasında meditasyonla zihniniz rahatlayabilir ve daha sakin düşünme fırsatı bulabilirsiniz. Detoks sonucunda daha berrak bir zihne ve daha rahat düşünme kabiliyetine kavuşmuş olacaksınız. Şunu unutmayın tüm şekerli yiyecekler, tuzlu yiyecekler ve yağlı yiyecekler sizi yavaşlatıyor.
Saçlarınızı Kuvvetlendirir
Saçlarınız uzadığı andan itibaren saçınız ölü olarak kabul edilir. Aslında saç tüm gücünü kıl köklerinden alarak uzar. Fakat saçlar için dışarıda yapacak şeyler kısıtlıdır. Önemli olan tekrar çıkan kılların sağlıklı çıkması ve kırılmadan uzamasıdır. Detoks sonucunda saçın parlaklığı ve canlılığı olacaktır.
Arındırır
Detoks sırasında yediğiniz besinlerin sağlıklı olması kendinizi hafif hissetmenizi sağlar.Detoks programında bağırsak temizliği de yaptırdıysanız eğer işiniz daha da kolaylaşacaktır. Sizi yavaşlatan, ağırlaştıran ve zehirleyen besinlerle neden bu kadar zaman kaybettiğinizi anlayamayacaksınız.
Detoks Diyetleri ve Aşamaları
Arınma Diyeti :
Arınma diyeti için çeşitli sıvı detoksları uygulanabilir. Bunun yanında bu diyet esnasında et, şeker ve tuzlu gıdalardan mümkün oldukça uzak durulması gerekmektedir.
Yeniden Yapılanma:
Detoksun ikinci aşamasıdır. Bu aşamada sistemimiz kendisini yavaş yavaş yeniden ve daha sağlıklı bir şekilde kurmaya başlamaktadır.
Olanı Koruma :
Son aşamada ise, diyet ile yaptığınız şeyler sonuç göstermeye ve kalıcı bir hal almaya başlamaktadır.
Detoksun Zararları Neler?
Vücudun direncini düşürerek günlük hayattaki faaliyetlerin aksamasına sebebiyet vermektedir.
Vücudun dirençsizliği ile birlikte, temel yaşamsal organların faaliyetlerini sürdürmesini engelleyecek düzeyde bir beslenme yetersizliğine yol açmaktadır.
Dengesiz beslenme, açlık ve bitkinlik gibi durumlarda ise kalbin yavaşlamasına sebebiyet vermektedir.
Dengesiz ve programsız bir şekilde yapılmakta olan detoks uygulamalarında, kişilerin ölümlerine yol açacak derecede olumsuz yan etkilerde görülmektedir.
Bazı zamanlarda vücut dengesi ile metabolizmasını bozar ve bu sebepten ötürü de yağların yakılması zorlaşır.
Detoks Diyeti Nedir?
Detoks diyeti, vücudu toksinlerden arındıran ve yağ yaktıran bir ödem atma diyetidir. Hazırladığımız detoks diyeti programına uyarak sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Ancak sadece beslenmenize dikkat ederek kilo vermenizi değil sporu da yapılacaklar listenizden eksik etmemeniz gerekir.
Detoks Nasıl Yapılır?
- Ödem atmak için günde 2 litre su içilmeli.
- Ödem yapmaması için kafeinli içecekler tüketilmemeli.
- Tuz, vücudun su tutmasına sebep olur. Tuzu azaltın.
- 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere günde 6 öğün yenmeli.
- Yemek aralarında olmak üzere günde 6 tane orta boy meyve tüketilmeli. Meyve günlük şeker ihtiyacını karşılar. Böylece çikolata, şekerleme türü aburcuburları aramazsınız.
- Günde mümkünse 2, değilse 1 öğün sebze yenmeli.
- Günde 45 dakika yürünmeli.
- B vitamini stresi azaltır. Süt ürünleri, yeşil sebzeler bol miktarda tüketilmeli.
-C vitamini su kaybını önler. Portakal, mandalina, greyfurt ve maydanoz, biber, turunçgiller, çilek, kivi, brokoli, kereviz.
- Günde 2 bardak süt, yoğurt ya da kefir tüketilmeli.
- İki günde bir ızgara et, tavuk ya da balık yenmeli.
Günlük Detoks (ödem atma) Diyeti Listesi
Sabah uyanınca : 1 bardak limonlu ya da greyfurtlu ılık su içilmeli. Ilık su bağırsakları çalıştırır, temizler. Limon ve greyfurtun ise yağ yakma özelliği vardır. Ya da 1 bardak ılık su içilmeli ve 3 tane orta boy kuru kayısı ya da kuru erik yenmeli. Bu kuru meyveler da beğırsakları çalıştırır.
Sabah kahvaltısı:
2 ince dilim (50 gr. kadar) az yağlı beyaz peynir
2 ince dilim esmer ekmek
Domates, salatalık
Maydanoz ya da dereotu
Ara öğün:
Taze meyve
Öğle yemeğinden önce:
1 bardak limonlu ılık su.
Öğle:
Izgara balık, tavuk ya da kırmızı et (150 gr. kadar)
Yağsız yeşil salata
ya da
Az yağlı sebze yemeği
1 kâse yağsız yoğurt
Yağsız yeşil salata
ya da Az yağlı nohut, yeşil mercimek, kırmızı mercimek ya da kuru fasulye yemeği
1 kâse yağsız yoğurt
Yağsız yeşil salata
Ara öğün:
1 meyve
3 dilim light bisküvi çeştilerinden biri
Akşam yemeğinden önce:
1 bardak limonlu ılık su ya da nane çayı.
Akşam yemeği:
Izgara balık, tavuk ya da kırmızı et (150 gr. kadar)
Yağsız yeşil salata
ya da
Az yağlı sebze yemeği
1 kâse yağsız yoğurt
Yağsız yeşil salata
ya da
Az yağlı nohut, yeşil mercimek, kırmızı mercimek ya da kuru fasulye yemeği
1 kâse yağsız yoğurt
Yağsız yeşil salata
Akşam yemeğinden sonra:
1 meyve
Bitki çayı