Bamyanın faydaları neler? Bamya hangi hastalıklara iyi gelir?
Son yılların mucize besini olarak anılan bamyanın faydaları saymakla bitmiyor. Antioksidan ve iltihap giderici özelliği ile vücuttaki toksinlerden oluşabilecek zehirlenmeleri önleyen bamya besin değeri açısından oldukça zengin. İşte ebegümeci familyasından olan bamyanın bilinmeyen yararları...
ABONE OLEbegümeci familyasından olan bamya, ılıman bölgelerde, özellikle Asya ve Güney Afrika bölgelerinde yetişmektedir. Ülkemizde de yaygın olarak yetişen bamya Balıkesir, İzmir, Amasya, İzmir bölgelerinde üretilir. Yaş ve kuru olmaz üzere farklı tüketim şekilleri vardır. İçerdiği zengin vitamin ve minerallerle birçok sağlık sıkıntısına iyi geldiği gibi kişinin vücut direncini de güçlendirir. Yetiştiği bazı ülkelerde ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Bamya içerdiği zengin lifler sayesinde kötü kolesterolün ve kan şekerinin normalleşmesine yardımcı olurken bağırsak sağlığını destekler. Pek çok kişi tarafından fazla sevilmeyen bamya, faydaları saymakla bitmeyen şifa deposudur. Farklı kullanım şekilleriyle birçok hastalığa şifa olurken cilt ve saç bakımında da faydaları vardır.
BAMYANIN FAYDALARI
- Farklı yemek, salata ve çayı yapılan bamyanın doğru ve sağlıklı şekilde tüketildiğinde çeşitli hastalıklara faydaları olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak bamyanın faydalarını sayacak olursak şöyledir:
- Bamya, içerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sistemini sağlıklı çalışmasını sağlarken bağırsakları toksinlerden arındırır. Ayrıca kabızlık problemine iyi gelir.
- Bamyanın içerdiği besin değerleri sayesinde anne karnında olan bebeğin sağlıkla oluşmasını sağlar, düşük riskini azaltır.
- Antioksidan ve iltihap giderici özelliği ile vücutta toksinlerden oluşabilecek zehirlenmeleri önler.
- İçerdiği K vitamini sayesinde kemikleri güçlendirir. Özellikle kemik gelişimi için çocukların tüketmesi tavsiye edilirken menopoz dönemindeki kadınların da kemik erimesi yaşamaması için sıklıkla öğünlerine yer vermesi gereken besindir.
- Zengin lif ve antioksidan özelliği sayesinde bağırsakların iç duvarlarını temizler ve bununla ilgili oluşabilecek türlü hastalıkların önüne geçer.
- Besleyici değeri yüksek olan bamyanın düşük kalorili olması diyet yapanlara tokluk hissi vererek sağlıklı kilo vermelerine yardımcı olur.
- İçerdiği vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
- Birçok sebze ve meyvede bulunan pektin bamyada da bulunmaktadır. Bu, ilaç sektöründe kullanılan bir madde olup kötü kolesterolün düşmesine yarar.
- Gözlerde oluşabilecek katarakt ve göz tansiyonu hastalıklarına iyi gelir.
- Mide asitlerini dengeler ve buna bağlı mide hastalıklarının meydana gelmesini engeller.
- Kan şekerinin düşmesini sağlayan doğal ilaç niteliğindedir.
- Et tüketmeyen vejetaryenler için ciddi bir protein deposudur.
- Kalp-damar sağlığını koruduğu gibi buna bağlı oluşabilecek hastalıkların; felç ve kalp krizi gibi hastalıkların önüne geçer.
- Zengin bir probiyotik kaynağıdır.
- Sağlık konusunda birçok faydası olan bamyanın saç ve cilt bakımında da olumlu etkileri vardır.
BAMYANIN KULLANIM ŞEKİLLERİ
Sağlığa sayısız faydası olan bamya çok kolay şekilde yemekleri yapılabilir. Özellikle yaz aylarında kolaylıkla tercih edilebilen bamya yemeği, salatası ve kızartması dışında farklı şekillerde de yapılabilir.
Kan şekerini düşürmek için doğal ilaç olan bamya uzunlamasına kesilerek bir bardak suyun içinde bir gece bekletilir. Sabaha kadar bekletilen su içilerek kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.
Saç bakımı için bir miktar bamya tencere konup kaynatılır, yumuşayan bamyalar temiz bir kaba alınarak püre haline gelinceye kadar ezilir ve saç kremi gibi saça sürülüp bir müddet bekletildikten sonra durulanır. Bu doğal saç kremi kafa derisinde kuruluğu ve kepeklenmeleri önlerken saçlara doğal bir parlaklık kazandırır.
Cilt bakımında da aynı saç bakımındaki gibi hazırlanan bamya yüze maske olarak uygulanır ve yumuşak hareketlerle masaj yapılarak bir süre sonra durulanır. Yüzde oluşan sivilce ve lekelerin geçmesini sağlar.
BAMYA BESİN DEĞERLERİ
1 Su Bardağı
Karbonhidrat 2.64
Protein 2.52
Yağ 0.24
Lif 5.88
Kolesterol 0
Sodyum 3.6
Potasyum 342
Kalsiyum 100.8
Vitamin A 84
Vitamin C 43.2
Demir 1.44