Muz kabuğunun faydaları nelerdir? Her gün muz yemek hangi hastalıklara iyi gelir?

Muz, dünyada en çok üretilen ve tüketilen meyvelerden biridir ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere böbrek taşı ve sindirim gibi birçok sağlık problemine faydaları vardır. Potasyum kaynağı olan muz, kan dolaşımını hızlandırarak kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Muz kabuğu, cilde uygulandığında pek çok cilt sorununu tedavi etmektedir. Peki muzun kabuğunun faydaları nelerdir?

ABONE OL
GİRİŞ 26.08.2021 12:31 GÜNCELLEME 26.08.2021 12:31 SAĞLIK
Muz kabuğunun faydaları nelerdir? Her gün muz yemek hangi hastalıklara iyi gelir?

En faydalı meyveler arasında olan muzun ana vatanı Güney Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika’dır. Dünyada en çok muz üreten ülke Hindistan'dır. Ülkemizde de her yıl ortalama 20.000 ton muz yetişmektedir. Başta Anamur muzu olmak üzere Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygınlıkla yetişir. Dünya çapında en çok tüketilen meyve muzdur ve Buğday, pirinç ve mısırdan sonra en çok tüketilen tarım ürünüdür.

Potasyum değeri birçok meyveye göre daha yüksek olan muz, düzenli ve ölçülü miktarda tüketildiğinde kan basıncını düşürerek yüksek tansiyonun normale dönmesine yardımcı olur. Muz içerdiği zengin vitamin ve minerallerle sadece sağlık konusunda değil saç ve cilt bakımı konusunda da oldukça faydalıdır. Muz, düşük kalorili olmasına rağmen uzun süre tok tuttuğundan ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğundan daha sağlıklı ve hızlı kilo vermeye yardımcı olur. 

Greyfurtun faydaları nelerdir? Greyfurt suyu zayıflatır mı? Greyfurt suyu nasıl hazırlanır?

Muzun Faydaları Nelerdir?

Yüksek potasyum, kalsiyum ve B6 vitaminleri içeren muz en sağlıklı meyvelerden biridir. Muzun sadece kendisi değil kabuğunda şifa deposudur ve özellikle cilt bakımı ve yaralara çeşitli kürler ile uygulandığında tedavi edici etkisi vardır. Genel olarak muzun faydaları sıralayacak olursak şöyledir:

  • İlk olarak potasyum değeri en yüksek meyvedir. Potasyum en doğal tansiyon düşürücü olduğundan düzenli ve ölçülü miktarda muz tüketen kimselerde ilaç kullanmaya gerek kalmadan tansiyonun normale döndüğü görülür. 

  • Tam bir kalp dostu olan muz, kan basıncı ve yüksek tansiyonu düşürerek kalbin yorulmasını engeller ve buna bağlı olarak kalp krizi riskini azaltır.

  • Muzun halk arasında kabız yaptığına inanılır, aslında muz sindirim sistemini düzenli olarak çalışmasını sağlayan en önemli besinlerden biridir. 

  • Düzenli muz tüketen kişilerde tüketmeyenlere göre böbrek taşı oluşumu daha azdır. %75 su olan muz böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. 

Hangi besinler hangi hastalıklara iyi gelir? Doğal besinlerle hastalıklardan korunmak mümkün

  • Muz kabuğu çayı doğal bir serotonin kaynağıdır ve her gün içildiğinde depresyon, bunalım ve mutsuzluğa iyi gelir.

  • Kanser hücrelerinin yayılmasını önleyerek özellikle kalın bağırsak ve rektum kanserine engel olur.

  • Strese karşı doğal ilaç görevi görür ve kişilerdeki yorgunluğu alarak enerji verir.

  • İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinden vücut direncinin arttırarak kışın soğuk algınlıklara bağlı olan grip ve nezleye oldukça şifalıdır.

  • Tokluk hissi vererek diyet yapanların ara öğünlerinde yer alır ve daha hızlı kilo verilmesine yardımcı olur.

  • Sporcuların egzersiz öncesi tüketmeleri diyetisyenler tarafından tavsiye edilir, kişinin egzersizde ihtiyacı olan enerjiyi bir orta boy muzdan alması mümkündür.

  • Ayrıca muzun baş ağrısını da iyi geldiği uzmanlar tarafından söylenmektedir.

  • Muz kabuğu çeşitli şekillerde yaraya veya sivilceye sürüldüğünde tedavi olduğu kanıtlanmıştır. 

Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlığı hemen geçirmek için doğal tedavi yöntemleri...

Her Gün Muz Yemek Neye İyi Gelir?

Her gün bir adet orta boy tüketildiğinde çeşitli konularda birçok faydası olduğunu gördük fakat muz tek başına tüketilmesi dışında çeşitli doğal tariflerle doğal şifa kaynağı olarak da kullanılabilir. Farklı şekillerde muzun kullanım şekiller şöyledir:

1. Kabızlık: 1 adet orta boy muzu kabuğuyla birlikte mikserden geçerek 3 yemek kaşığı yulaf ekleyerek mikserden geçirme işlemine devam edilir. Pürüzsüz bir hala aldıktan sonra haftada 2-3 defa tüketilmesi tavsiye edilir. Bu karışım bağırsakların daha düzenli çalışmasına yarayacaktır. 

2.Siğil: 1 parça muz kabuğu yaklaşık olarak 3 çorba kaşığı elma sirkesine batırılır. Bu antiseptik özellikteki karışım siğilli bölgelere sürülerek tedavi edilir.

3.Doğal Nemlendirici: Muz kabuğunun posalı kısmı vücuda masaj yaparak uygulandığında cildin nem dengesini sağlar ve cilt kuruluğuna engel olur.

4.Sivilce Oluşumu: Sivilceli bölgelere konulan muz kabukları sivilce oluşumuna engel olurken kalan sivilce izlerinin de geçmesini sağlar.

5.Baş Ağrısı: 1 adet muz kabuğu 1 bardak suyun içerisinde kaynatılır, kaynama noktasına geldiğinde 3 dakika kadar demlenmeye alınır. Ardından 1 çay kaşığı tarçın ekleyerek içilir. Bu doğal kür baş ağrısını kısa sürede geçirecektir.

6.Doğal Muz Maskesi: Bir adet muz akışkan bir püre haline gelinceye kadar ezilir. Ardından yüze sürülerek 15-20 dakika beklettikten sonra soğuk suyla yıkanır. Bu doğal maske cildin sıkılaşmasını, nemlenmesini, beslenmesini sağlar. Yaşlanmaları geciktirir. 

1 Adet Orta Boy Muz Kaç Kalori?

Karbonhidrat 38.83

Protein 1.85

Yağ 0.56

Lif 4.42

Kolesterol 0

Sodyum 1.7

Potasyum 608.6

Kalsiyum 8.5

Vitamin A 108.8

Vitamin C 14.79

Demir 0.44