Korona virüsü nedir? Coronavirüs belirtileri nelerdir?
Çin’de ortaya çıkan, tüm Dünyada korkuyla takip edilen ve solunum yoluyla bulaşan Coronavirüs, iç organlarda hızla yayılarak organları işlevsiz bırakabilen bir virüs türüdür. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hızla yayılan Coronavirüse karşı neler yapılmalıdır ve belirtileri nelerdir?
ABONE OLHayvanlar arasında yayılan virüs grubudur. İnsanların hayvanlarla fazla teması halinde insanlara da bulaşır. Özellikle yılan, yarasa, fare, kedi, deve, domuz ve kuş gibi hayvanlardan bulaşır. Yeni bir yaşam alanı olarak insan vücudunda hızla yayılır. Hayvanlarda sürekli olarak bulunan bu virüsler hayvanlarla olan iletişimin aşırı miktarda artmasına bağlı olarak insanlar arasında da yayılmaya başlamıştır.
2012 yılında Suudi Arabistan’da develerden insanlara geçerek tehdit oluşturmuştur. Ancak, o dönemde Arabistan’a çok seyahat edilmesi durumunda dahi insanlar bu virüse buluşmadan ülkelerine dönebiliyordu. O dönemde insandan insana geçmeyen virüs bugün farklı bir boyut alarak insanlar arası da bulaşmaya başlamıştır.
CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR
Virüsün geçtiği kişilerin başka hastalıkları da bulunuyorsa ölümcül neticeler doğurabilir. Yapısı tam olarak ortaya çıkmış değildir, hayvanlardan bulaşan bir virüstür ve solunum yolu ile insanlar arası bulaşır. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuk ve yaşlılarda daha ağır görülerek tedavi süreci zor olmaktadır.
Bugün Amerika, Tayland, Tayvan, Avusturalya, Japonya’da rastlanmıştır. Virüs 31 Aralık 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde tespit edildi, o günden bugüne 639 vaka ve 17 ölüm gerçekleşti.
Akciğer hastalıklarına neden olur, hücrelerini ele geçirerek yayılır. Virüs, tüm vücuda yayılmak için mücadele eder fakat vücudumuz da onun zararlı bir madde olduğunu tespit ederek yok etmek için savaşır. Bu savaş kişinin bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak virüsten kurtulma oranı da fazladır. Vücudun virüse karşı verdiği savaşta bazı tepkiler meydana gelebilir. Vücut direnci düşük olanlar ve geç tedaviye başlayan kişilerin ölüm riski yüksektir. O yüzden virüsün belirtileri olan tepkiler hissedildiği an uzman bir doktordan yardım alınması gerekir.
CORONAVİRÜS BELİRTİLERİ
Virüs vücuda girdikten sonra bağırsak mukozasına yapışarak gelişim gösterir. Altta başka hastalığı olan kişilerde hızlı ilerler ve tedavisi zorlaşır. Tehlikeleri ne boyutta olacağı henüz kestirilemeyen virüsün bulaştığı kişilerde genellikler şu belirtiler görülmektedir:
- Yüksek ateş
- Kas ağrıları
- İştahsızlık ve ani kilo kaybı
- Sürekli ishal
- Kusma
- Öksürük
- Solunum yetmezliği
- Nefes darlığı
- Uyku hali ve düşük enerji
CORONAVİRÜSÜNE KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Çin’de ortaya çıkan ve uluslararası yolculuklarla farklı ülkelere yayılan virüsün bulaşmaması için seyahatlere dikkat edilmeli, bilhassa hastalığın görüldüğü ülkelere gitmekten kaçınılmalıdır. Virüse yakalanma riskinin yanında farklı ülkelere de sıçramasına neden olunabilir.
Her şeyden önce her hastalıkta olduğu gibi bu virüsten de korunma yöntemi kişisel temizliğe önem verilmesidir. Bu virüsten korunmak için henüz bir aşı geliştirilmemiştir. Ancak, bunun dışında Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamada virüsten korunmak için dikkat edilmesi gerekenler hususlar bulunmaktadır ve şöyledir:
- Hayvansal ürünler tüketilirken dikkat edilmeli, özellikle et ve yumurta gibi besinlerin iyi pişirildiğinden emin olunmalıdır.
- Solunum yoluyla kişiden kişiye sıçradığı için burundan nefes alınmalıdır.
- Evcil yada vahşi hayvanlardan tedbirsiz temastan kaçınılmalıdır.
- Virüs bulaşmış kişilerle temasa dikkat etmeli
- Virüsün bulaştığı kişilerle temas edildiyse çok dikkatle dezenfekte edilmelidir.
- Kişisel temizliğe dikkat edilmeli ve sık sık el yıkanmalı. Özellikle toplu taşıma kullanan kişiler eczanelerden temin edilen dezenfektan ile ellerini sık sık dezenfekte etmelidir.
CORONAVİRÜSÜ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Hastalık bir grip şeklinde başlar, doktorun müdahalesiyle ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilir. Hastalığın boyutuna göre kişiler yoğun bakım altında da tutulabilirler. Günümüzde coronavirüsüne direkt olarak etki eden bir ilaç ya da antibiyotik olmadığı için doktorun kendi inisiyatifine bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulanır. Virüsün bulaştığı kişiler hastalığın ileriki boyutlarında organ yetmezliği görülebileceği için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketmek, dinlenmek ve bol su içmek hastalığın daha çabuk atlatılmasını sağlayacaktır.